Зеленський попередив ООН про можливу ядерну катастрофу, якщо Путін битиме по АЕС в Україні

Зеленський попередив ООН про можливу ядерну катастрофу, якщо Путін битиме по АЕС в Україні

Відео
Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський знову висловив в ООН занепокоєння щодо підготовки Росією ударів по атомних електростанціях в Україні та підкреслив, що це може призвести до нової ядерної катастрофи в Європі.

Про це він заявив під час виступу на 79-й сесії Генасамблеї ООН, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Будь-який ракетний або безпілотний удар, будь-який критичний інцидент в енергетичній системі (АЕС – ред.) може призвести до ядерної катастрофи. Такий день ніколи не повинен настати»,- заявив Президент України.

У цьому контексті він поділився з трибуни Генасамблеї ООН інформацією, що Росія планує напади на українські АЕС і при цьому використовує супутники іноземних держав, щоби вивчити інфраструктуру цих об’єктів в Україні.

Відео: ОП

Зеленський нагадав про Чорнобильську катастрофу, яка свого часу стала джерелом радіоактивного забруднення в Європі. Він також згадав про окупацію росіянами в березні 2022 року Запорізької АЕС – найбільшої атомної електростанції в Європі.

«Це був один із найжахливіших моментів війни, коли ніхто не міг знати, чим закінчаться російські удари по атомному об’єкту», – наголосив Зеленський.

При цьому Президент підкреслив, що Росія цілеспрямовано вражає енергетичну інфраструктуру в Україні перед зимовими холодами, бо «Путін шукає інші способи зламати український дух».

«І якщо, не дай боже, Росія спричинить ядерну катастрофу на одній із наших атомних електростанцій, радіація не поважатиме державних кордонів, і, на жаль, різні країни можуть відчути на собі руйнівні наслідки», – наголосив Президент.

Він закликав міжнародну спільноту бути рішучими в тому, щоби чинити тиск на агресора, оскільки атомні електростанції мають залишатися безпечними.

Читайте також: Сибіга обговорив з Гроссі шляхи запобігання ударам РФ по об'єктах атомної енергетики України

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок Зеленський під час виступу на засіданні Ради безпеки ООН оголосив, що має достовірну розвідувальну інформацію про підготовку РФ до ударів по трьох атомних електростанціях в Україні.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-