Що таке платформа UNITED24 і як вона працює

Що таке платформа UNITED24 і як вона працює

Укрінформ
Очікуються нові проєкти UNITED24, розширення її діяльності не лише в західних країнах

Від початку заснування UNITED24 зібрала понад $726 000 000 пожертв. Це безпрецедентна сума для фандрейзингу в Україні. Як працює державна фандрейзингова платформа і на чому будується її трастовість – у нашому матеріалі.

Діяльність UNITED24 розподілена за п’ятьма напрямами: «Оборона», «Гуманітарне розмінування», «Медична допомога», «Відбудова України» та «Освіта і наука». Кожен напрям має окремий рахунок, прив'язаний до відповідного міністерства: Міністерства оборони, Міністерства охорони здоров'я, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, Міністерства економіки та Міністерства освіти і науки. Усі благодійні внески у повному обсязі зараховуються до Національного банку України, кошти з різних рахунків ніколи не змішуються і можуть бути витрачені лише за призначенням, яке обрав донор.

У UNITED24 є 26 зіркових амбасадорів, які є голосом України та платформи в усьому світі: це, зокрема, музичний гурт Imagine Dragons, креативний директор Balenciaga Демна, професор історії в Єльському університеті Тімоті Снайдер, бізнесмен Річард Бренсон, актори Марк Гемілл, Міша Коллінз, Алісса Мілано та інші. Загалом за більш ніж два роки роботи платформу підтримали понад 200 світових знаменитостей.

Донорами платформи стали люди зі 110 країн: вони беруть участь у зборах, пишуть підбадьорливі листи, вчать українську мову, присвячують Україні картини, книжки, забіги, особисті рекорди тощо.

Серед партнерів UNITED24 є як топові українські та міжнародні бізнеси, зокрема Uber, Grammarly, Pfizer, АВТ Баварія, monobank, Glovo, «Аврора», так і стартапи.

Аудит роботи платформи здійснюють компанії Deloitte (працює з напрямками «Оборона» та «Медична допомога») та BDO (займається напрямками «Освіта і наука», «Відбудова України» та «Гуманітарне розмінування»).

Сьогодні на сайті UNITED24 можна ознайомитися зі звітами за напрямками «Оборона», «Медична допомога» та «Освіта і наука» до червня 2023 року.

Наразі завершуються аудити по інших напрямках та готуються нові аудити по напрямках «Оборона», «Медична допомога» і «Освіта і наука».

ЩО РОБИТЬ ПЛАТФОРМУ УСПІШНОЮ І ХТО ЗАРАЗ У КОМАНДІ

“Президент України Володимир Зеленський Зеленський має дуже сильний голос в Україні та за її межами, а також дуже велику довіру до себе. Це дозволило залучити до підтримки сотні світових зірок, найбільші компанії, людей зі 110 країн. Ми дуже вдячні донорам UNITED24, усім людям, які донатять, за високу довіру», – розповіла заступниця керівника Офісу Президента Олена Ковальська.

Залучити амбасадорів на самому початку роботи платформи було дуже складно. Декого лякав зв'язок із політикою, хоча йшлося не про політику, а про виживання країни. Почалося все завдяки особистим зв'язкам Президента України і голови Офісу Президента Андрія Єрмака. Так у нас з'явилися Андрій Шевченко, Олександр Усик, Balenciaga та інші.

Насамперед платформою UNITED24 опікується Офіс Президента. Також, оскільки рахунки НБУ, на які можна переказати пожертву через платформу, використовуються закріпленими за ними міністерствами та іншими державними органами, за ефективну роботу відповідає багато працівників цих установ, а також співробітники Національного банку. Тому, залежно від суті конкретного проєкту, до роботи можуть долучатися працівники інших відомств.

Крім креативної команди платформи, до виконання завдань за проєктами можуть залучатися інші фахівці: перекладачі, фотографи, оператори, дизайнери, копірайтери.

Згідно з установчими документами про створення UNITED24, за роботу платформи відповідає віцепрем'єр-міністр Михайло Федоров , а за деякі напрямки – заступниця керівника Офісу Президента Олена Ковальська.

«На початку повномасштабної війни Президент Володимир Зеленський дав завдання створити проєкт, який стане основним вікном для збирання донатів з усього світу. З такою метою у травні 2022 року ми запустили фандрейзингову платформу UNITED24. За цей час через Україну підтримали люди й бізнес зі 110 країн. Проте UNITED24 не просто дає змогу збирати кошти на підтримку України, а й привертати увагу світу до того, що відбувається в нашій країні. Зокрема через комунікацію українських та іноземних амбасадорів та через масштабні й креативні проєкти», — говорить Михайло Федоров, віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій, міністр цифрової трансформації.

ЯКІ ПЛАНИ ПЛАТФОРМИ

UNITED24 має намір реалізувати проєкти, спрямовані на захист країни, які стануть справжніми геймчейнджерами. Крім того, працюватиме над розширенням своєї діяльності не лише в західних країнах. Тож найближчим часом багато робитиме для того, щоб з'явилися нові амбасадори за межами Європи та США.

Євген Черновалов

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-