У Дубровнику розпочався саміт «Україна - Південно-Східна Європа»

У Дубровнику розпочався саміт «Україна - Південно-Східна Європа»

Укрінформ
Третій саміт «Україна – Південно-Східна Європа» під головуванням Президента України Володимира Зеленського та Прем'єр-міністра Хорватії Андрея Пленкович розпочався у хорватському місті Дубровнику.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

У саміті, який має на меті продемонструвати солідарність країн південно-східної Європи з Україною, беруть участь президентка Словенії Наташа Пірц Мусар, президент Чорногорії Яков Мілатовіч, президентка Косова Вьоса Османі, а також прем'єр-міністри Греції, Болгарії, Албанії, Північної Македонії, Боснії і Герцеговини та міністри закордонних справ Молдови, Туреччини, Сербії і Румунії.

Планується також онлайн-звернення до учасників саміту Генерального секретаря Організації економічного співробітництва та розвитку ОЕСР Матіаса Корманна.

Як поінформував після прибуття до Хорватії Зеленський, на саміті у форматі «Україна плюс 12 країн» будуть обговорюватися міжнародні зусилля заради наближення миру та реалізації Формули миру, спільне з партнерами реагування на безпекові виклики, а також взаємодія на шляху до Євросоюзу й НАТО.

Напередодні саміту глава Української держави та очільник хорватського уряду провели двосторонню зустріч, під час якої підписали угоду про довгострокову співпрацю та підтримку між Україною та Хорватією.

Читайте також: Зеленський і Пленкович підписали Угоду про довгострокову підтримку та співробітництво

Як повідомляв Укрінформ, учасники другого саміту "Україна - Південно-Східна Європа", який проходив у лютому 2024 року в Тирані, ухвалили декларацію, в якій підтвердили підтримку незалежності й територіальної цілісності Української держави, а також закликали міжнародне співтовариство посилити підтримку України.

Перший саміт відбувся в Афінах у серпні 2022 року.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-