Опонент Орбана поважає право України на самооборону, але проти постачання їй зброї

Опонент Орбана поважає право України на самооборону, але проти постачання їй зброї

Укрінформ
Лідер угорської опозиційної партії "Тиса" Петер Мадяр визнає право українського народу на захист від російської агресії, однак "не впевнений", що збройна підтримка України "розв'яже цю проблему".

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це головний опонент нинішнього глави уряду Угорщини Віктора Орбана заявив в інтерв’ю австрійському суспільному телерадіомовнику ORF.

"Я не займаю критичну позицію щодо України, у нас просто є деякі чутливі питання через угорську меншину в Україні. Але у принципі я критичний щодо України. Я знаю, і я говорив це кілька разів, що агресор – це Путін, і український народ має право захищати свою країну", - прокоментував Мадяр питання про те, що він, як і Орбан, займає критичну позицію щодо України.

Водночас лідер партії "Тиса" вказав на схожу з Орбаном позицію щодо збройної підтримки України.

"Це не від угорських політиків чи уряду залежить, чи виграє Україна цю війну, чи ні. Від початку цієї війни щодня гинуть щонайменше 200 людей. І це просто неприйнятно. Я не впевнений, що зброя розв'яже цю проблему. Але ми не впливаємо на рішення інших країн-членів, це їхня справа, чи хочуть вони надсилати зброю. Ми говоримо про угорський уряд, угорські політики несуть відповідальність за угорський народ, в тому числі за угорську меншину в Україні", - прокоментував Мадяр питання про те, що без постачання зброї Україна програє війну.

На уточнення, чи вважає опозиціонер, що "угорській меншині в Україні буде краще, якщо Путін виграє цю війну", він заявив, що "зовсім ні". "І я сподіваюся, що він (Путін – ред.), звичайно, не переможе", - додав Мадяр.

Щодо перспективи членства України в ЄС, то головний опонент Орбана дотримується позиції, що Україна може приєднатися до Євросоюзу, але це буде "довгий шлях" після "виконання умов". На його переконання, вступ країн Західних Балкан до ЄС є "більш нагальним і важливим".

Поруч з цим Мадяр не думає, що членство України в НАТО було б "гарною ідеєю". "Можливо, нам слід спочатку досягти миру, або принаймні провести мирні переговори, в тому числі для того, щоб не загострювати далі конфлікт і розбіжності між Росією та Україною", - вважає він.

Читайте також: Зеленський: Ми привіталися з Орбаном - це вже непогано

Як повідомляв Укрінформ, політичний новачок Петер Мадяр, у минулому один з функціонерів правлячої партії "Фідес", весною провів багатотисячні антиурядові мітинги в Угорщині, а у червні створена ним партія "Тиса" здобула майже 30% на виборах Європарламенту. Наразі він вважається головним опонентом багаторічного угорського прем’єра Віктора Орбана.

Фото: facebook/Péter Magyar

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-