Україна в ОБСЄ закликала підтримати План перемоги Зеленського

Україна в ОБСЄ закликала підтримати План перемоги Зеленського

Укрінформ
Головна ідея презентованого Президентом Зеленським Плану перемоги полягає у примусі Росії до миру, і це дозволить реалізувати Формулу миру як єдиний реалістичний шлях відновлення всеосяжного, справедливого і тривалого миру для України.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила під час чергового засідання Постійної ради ОБСЄ т. в. о. постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні Вікторія Кувшинникова.

"Як заявив Президент Зеленський, "Росія не прагне справедливого миру", однак "ми всі повинні змінити обставини так, щоб Росія була примушена до миру". Це – головна ідея Плану перемоги, презентованого Президентом Зеленським. Це означає надання Україні потужної та послідовної військової підтримки, зняття всіх обмежень на атаки на законні військові цілі в Росії, посилення тиску на Росію за допомогою дипломатії та санкцій, притягнення російського керівництва до відповідальності, а також повну інтеграцію України в євроатлантичну архітектуру безпеки", - сказала Кувшинникова.

Читайте також: Зеленський обговорив План перемоги із лідерами ЄС на закритій зустрічі

Вона долала, що це також "допоможе реалізувати Формулу миру Президента України як єдиний шлях до всеосяжного, справедливого і тривалого миру, а не до заморожування і відкладання більш широкої війни". Дипломатка наголосила на тому, що Формула миру базується на повазі до Статуту ООН та повному відновленні територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів.

У своєму виступі Кувшинникова поінформувала делегації країн-учасниць про останні воєнні злочини, вбивства та руйнування, вчинені Росією. Зокрема, вона повідомила про новий випадок вбивства російськими військовими українських військовополонених. "Лише на попередньому засіданні ми повідомляли про 16 страчених українських захисників. Наразі є інформація про дев'ятьох страчених росіянами військовополонених", - зазначила вона.

Також вона розповіла про загибель в російському ув’язненні української журналістки Вікторії Рощиної та підняла загалом тему свавільного затримання та катування Росією цивільних осіб, закликавши ОБСЄ та БДІПЛ продовжувати займатися цим питанням і вживати подальших кроків для його вирішення.

Водночас тимчасова очільниця місії України при ОБСЄ вказала на незаконне використання Росією хімічних речовин на полі бою, що є порушенням Конвенції про заборону хімічної зброї. За її словами, з 17 лютого 2023 року по 16 вересня 2024 року було зафіксовано 4 228 випадків застосування Росією хімічних речовин.

Читайте також: Умєров розповів представникам Європарламенту про План перемоги і запропонував озброювати бригади ЗСУ

Окремо Кувшинникова повідомила про посилення Росією атак на українську портову інфраструктуру та цивільні судна.

"Ці грубі порушення міжнародного права також є суворим нагадуванням про те, що так звана "російська трійка", яка складається з президента, прем'єр-міністра і міністра закордонних справ, має бути притягнута до відповідальності, в тому числі шляхом створення спеціального трибуналу. Вони мають відповісти за злочин агресії", - підкреслила дипломатка.

Як повідомляв Укрінформ, 16 жовтня, Зеленський представив План перемоги українському суспільству під час виступу у Верховній Раді.

Сьогодні Президент представив План перемоги на саміті Європейського Союзу, що проходить у Брюсселі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-