Умєров про підсумки Ради Україна-НАТО: Багато країн готові інвестувати у виробництво зброї в Україні

Умєров про підсумки Ради Україна-НАТО: Багато країн готові інвестувати у виробництво зброї в Україні

Укрінформ
Засідання Ради Україна-НАТО – це унікальний формат, де Україна має щомісячний діалог на рівні міністрів оборони, міністрів закордонних справ з членами НАТО. На сьогодні головна загроза демократичного світу – це нова вісь зла на чолі з Росією.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це заявив міністр оборони України Рустем Умєров за підсумками роботи в Брюсселі.

«Рада Україна-НАТО. Для нас це дуже унікальний формат зустрічі, ... такого формату не було у жодної країни НАТО. Фактично, не будучи формально членом Альянсу, Україна вже зараз має щомісячний діалог на рівні міністрів оборони, міністрів закордонних справ і керівництва країн з членами НАТО. Вчора на Раді Україна-НАТО був виступ президента України. Важливо, що міністри оборони НАТО почули від Президента України всі ключові меседжі. Основне було - запрошення України в НАТО, яке посилить нас і наблизить нас до реального та справедливого миру», - зазначив Умєров.

За його словами, зустріч Ради Україна-НАТО на рівні міністрів оборони пройшла продуктивно та дозволила відверто обговорити всі ризики, з якими стикається світ.

Читайте також: План перемоги України наново оцінять після виборів президента у США - Туск

«Ми з колегами відкрито і дуже відверто проговорили всі ризики, з якими сьогодні стикаємося. Окремо наголосив на тому, що головна загроза демократичному світу сьогодні – це нова вісь зла на чолі з Росією. І це серйозна загроза для нас сьогодні у війні. Маємо ще більше посилити та об'єднати наші зусилля, щоб перемогти цей новий альянс вісі зла», - наголосив міністр, додавши, що саме через це окремий фокус під час зустрічі був на збільшенні інвестицій і фінансуванні українських оборонних спроможностей.

Умєров також відзначив, що можливості й темпи української оборонки сьогодні безпрецедентні.

«Ми можемо виробляти озброєння і військову техніку швидше і значно дешевше. Ми можемо доставляти це швидко на фронт для наших воїнів, і нам потрібно фінансування. Тому багато країн учора вже висловили готовність інвестувати, проговорили з ними можливості до кінця 2024 року і на наступний рік», - повідомив міністр.

Здебільшого питання інвестицій, за його словами, стосувались артилерії, дронів, ракет та ін. Наразі триває робота Міноборони та Генштабу, аби відпрацювати всі організаційні питання у фінансуванні українських виробництв.

Умєров також розповів про низку важливих двосторонніх зустрічей з представниками країн західної та східної Європи, Японії, Австралії, де обговорювались інвестиції в український ОПК.

«Щодо конкретних домовленостей, працюємо над форматом нових інвестиційних проєктів і альянсів. Як я вже зазначив, з країнами Скандинавії і Балтії вже знайшли ці формати. І також обговорювали питання оснащення наших бригад і знову фінансування українського виробництва для того, щоб оснащення було вже українською оборонкою», - розповів він.

Міністр оборони також виступив на засіданні підкомітету з питань безпеки і оборони Європарламенту, представив партнерам план перемоги, що передбачає конкретні кроки до справедливого миру і запрошення України до НАТО.

«Попереду програми - зустрічі з міністрами оборони країн G 7», - анонсував Умєров.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні у Брюсселі розпочалася дводенна зустріч міністрів оборони країн НАТО. Президент України, який прибув до Брюсселя для участі у Європейській Раді та для представлення лідерам країн ЄС українського Плану перемоги, доєднався до цієї зустрічі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-