Краще бути в НАТО, ніж мати ядерну зброю - Зеленський

Краще бути в НАТО, ніж мати ядерну зброю - Зеленський

Укрінформ
Україна обирає бути в НАТО, це краще, ніж мати ядерну зброю.

Про це у розмові з журналістами українських телеканалів сказав Президент Володимир Зеленський, передає кореспондент Укрінформу.

«Що стосується ядерної зброї. По-перше, ми не збирались створювати ніякої загрози світу і застосовувати ядерну зброю», - наголосив він.

Глава держави зазначив, що таким чином деякі ЗМІ зробили «інформаційний вкид».

«Я хочу, щоб нас розуміли правильно. Я вважаю, що Україна повинна бути в НАТО, і аргумент, що в час Будапештського меморандуму ми віддали ядерну зброю і нам гарантували безпеку та територіальну цілісність. Ми говоримо про те, що якби Україна не віддавала ядерну зброю, це була б саме та парасолька, яка є у інших ядерних держав. Звісно, якщо ти не в НАТО. НАТО - краще, ніж будь-який вид зброї», - підкреслив Президент.

Зеленський акцентував, що держава не отримала обіцяного за те, що відмовилась від ядерної зброї, адже ті країни, які стали підписантами Будапештського меморандуму, не зупинили Росію, чим порушили норми документа.

Читайте також: Умєров про запрошення України в НАТО: Не було жодних противників вступу

За його словами, меморандум було порушено партнерами ще у 2014 році.

«Якщо подивитись на усі країни світу, де немає воєн - це країни НАТО, або країни, які мають відповідну сильну і небезпечну зброю … Із тих варіантів, які є зараз на столі, що реально - це членство в НАТО», - додав Президент.

Як повідомлялося, відповідно до Будапештського меморандуму Україна віддала ядерну зброю в обмін на гарантії миру, територіальної цілісності та суверенітету від впливових ядерних держав, але натомість отримала агресію з боку Росії.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-