Стефанчук представив естонському парламенту План перемоги України

Стефанчук представив естонському парламенту План перемоги України

Фото
Укрінформ
Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук під час виступу за трибуною Рійгікогу (парламенту Естонії) представив естонським парламентаріям План перемоги України.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми сповнені рішучості завершити цю війну перемогою і перейти до мирного життя. Буквально тиждень тому Президент України Володимир Зеленський з трибуни Верховної Ради представив План перемоги українському народу. Дозвольте сьогодні представити його вам», - зазначив Голова ВР.

Він зауважив, що План налічує п’ять пунктів та детально розповів естонським депутатам про кожен із них.

Водночас спікер українського парламенту висловив слова вдячності Естонії та естонському народові за всебічну підтримку та допомогу України: військову, політичну, гуманітарну, допомогу у відбудові держави та за допомогу українцям, які з початку війни шукали прихистку в Естонії.

Голова ВР також закликав Естонію надалі проявляти своє лідерство та підтримувати Україну, зокрема посприяти створенню повітряного щита над західними регіонами Української держави.

«Сусідні з ЄС та НАТО країни мають всі можливості, щоб збивати ворожі ракети та дрони», - підкреслив він.

Спікер українського парламенту також наголосив на необхідності зняти будь-які обмеження на використання Україною далекобійної зброї партнерів для ураження військових цілей на території РФ, які є ключовими для здійснення агресії.

«Перемога є невід’ємною частиною створення необхідних умов для всеосяжної імплементації української Формули миру, яка широко підтримана Естонією та її парламентом…З цієї високої трибуни прошу вас, дорогі друзі, підтримати наш План перемоги та допомогти втілити його в життя. І разом ми прокладемо шлях до справедливого миру на умовах вільного світу», - наголосив Стефанчук.

Читайте також: Стефанчук закликав Литву підтримати євроатлантичну інтеграцію України

Як повідомляв Укрінформ, Володимир Зеленський представив План перемоги 16 жовтня у Верховній Раді, а 17 жовтня – на саміті Європейського Союзу, що проходив у Брюсселі.

План складається з п’яти пунктів – геополітичного, двох військових, економічного та безпекового, а також із трьох таємних додатків.

Перший пункт – запрошення України в НАТО. За словами Зеленського, цей крок може стати фундаментальним для миру і свідченням для Путіна, що його геополітичні розрахунки програшні.

У другому пункті йдеться про незворотне зміцнення української оборони проти агресора. Президент зазначив, що є чіткий перелік зброї, яка здатна підтримувати необхідну силу українських воїнів. Цей пункт Плану містить таємний додаток, і до нього мають доступ саме ті партнери, у яких є відповідний військовий потенціал допомоги.

Третій пункт – стримування. Україна пропонує розмістити на своїй території комплексний неядерний стратегічний пакет стримування, що буде достатнім для захисту від будь-якої воєнної загрози з боку Росії. Цей пункт також містить таємний додаток. Його вже отримали США, лідери Великої Британії, Франції, Італії та Німеччини.

Четвертий пункт стосується стратегічного економічного потенціалу. Україна пропонує стратегічним партнерам укласти спеціальну угоду щодо спільного захисту наявних у країні критичних ресурсів, спільного інвестування та використання відповідного економічного потенціалу. Цей пункт також має таємний додаток, який передають лише визначеним партнерам.

П’ятий пункт – безпековий. Він розрахований на повоєнний час та передбачає у разі згоди партнерів заміщення окремих військових контингентів збройних сил США, дислокованих у Європі, українськими підрозділами, які здобули реальний досвід сучасної війни, застосування західної зброї та взаємодії з військовими НАТО.

Фото: facebook.com/stefanchuk.official

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-