Після РНБО звільнили керівництво Центральної МСЕК - Шмигаль

Після РНБО звільнили керівництво Центральної МСЕК - Шмигаль

Укрінформ
Звільнено керівництво Центральної медико-соціальної експертної комісії та керівників департаменту Міністерства охорони здоров'я, який відповідає за координацію діяльності МСЕК.

Про це Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив у Телеграмі за підсумками засідання Ради національної безпеки і оборони щодо ситуації з МСЕК, передає Укрінформ.

«Рішення, яке було ухвалено під час РНБО і яке вже втілено міністром охорони здоров'я, це низка наказів про звільнення. Зокрема звільнено керівництво Центральної медико-соціальної експертної комісії, звільнені керівники профільного департаменту Міністерства охорони здоров'я, який відповідає за координацію діяльності МСЕК», - зазначив Шмигаль.

Крім того, він поінформував, що «буде проведена перевірка і перегляд необґрунтованих рішень щодо інвалідності, які були видані МСЕК, особливо це стосується посадовців. Всі перевірки будуть здійснені в термін не пізніше трьох місяців. Усі ці заходи мають бути реалізовані оперативно, щоб усунути ганьбу, яка відбувається в МСЕК».

Читайте також: МСЕК ліквідують із 31 грудня - Зеленський ввів у дію рішення РНБО

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 22 жовтня провів засідання Ради нацбезпеки і оборони щодо ситуації з медико-соціальними експертними комісіями (МСЕК) і зловживаннями посадових осіб різних державних органів із отриманням інвалідності. Зокрема на ньому йшлося про встановлення багатьох фактів порушень та очевидно фальшивих інвалідностей посадовців.

Голова СБУ Василь Малюк за підсумками засідання РНБО повідомив про викриття масштабнх корупційних схем у лавах медико-соціальних експертних комісій. У 2024 році за матеріалами СБУ 64 посадовці МСЕК отримали підозри у вчиненні злочинів, а ще 9 осіб - засуджені.

5 жовтня працівники Державного бюро розслідувань затримали та повідомили про підозру у незаконному збагачені керівниці Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи. Перед цим, 3 та 4 жовтня, правоохоронці провели низку обшуків у службових кабінетах та за місцем проживання посадовиці та її близьких родичів.

У керівниці МСЕК в робочому кабінеті було виявлено 100 тис. дол., а також низку підроблених медичних документів, списки ухилянтів із прізвищами та фіктивними діагнозами. Вдома у посадовиці та її родичів працівники ДБР знайшли майже 5 млн 244 тис. дол., 300 тис. євро, понад 5 млн грн, брендові прикраси та коштовності.

Читайте також: Костін заявив про звільнення з посади генпрокурора

Інтернет-видання Цензор.нет 15 жовтня поширило інформацію про те, що майже всі прокурори Хмельницької області виявилися інвалідами 2-ї групи - згідно з рішенням головного лікаря МСЕК Тетяни Крупи, і багато років отримували та продовжують отримувати від держави пенсії за інвалідність - за рішеннями начальника Пенсійного фонду Олександра Крупи, який є сином Крупи. Зокрема за даними журналістів, інвалідність отримали 49 прокурорів разом з очільником Хмельницької обласної прокуратури Олексієм Олійником.

Після цього генпрокурор Андрій Костін підписав наказ про проведення службового розслідування щодо отримання 50-ма прокурорами на Хмельниччині групи інвалідності упродовж останніх років.

17 жовтня керівника Хмельницької обласної прокуратури Олексія Олійника було звільнено з посади за власним бажанням.

Фото: Денис Шмигаль/Телеграм

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-