Андрій Сибіга, міністр закордонних справ України
Cпівпраця України й Туреччини в ОПК - стратегічне і взаємовигідне партнерство в дії
23.10.2024 10:50

У 2018 році Україна закупила у Туреччини шість перших «байрактарів», тоді ж почалося навчання трьох десятків спеціалістів для використання цих новітніх безпілотників. Угода була сенсаційною на той час, але ще більш сенсаційним став ефект від використання Bayraktar TB2 на початку російського широкомасштабного вторгнення в Україну 2022 року. Завдяки цим «пташкам» захисникам України вдалося зупинити просування ворога на ключових напрямках. Їхню ефективність було доведено на полі бою. І згодом Україна збільшила свій байрактар-парк, а компанія Baykar наростила нові замовлення з усього світу та вирішила побудувати в Україні завод з виробництва цих безпілотників.

Біля витоків цієї історії успіху стояв міністр закордонних справ України, а в ті часи посол України в Туреччині, Андрій Сибіга.

Міністр днями відвідав Анкару з офіційним візитом та не оминув можливості побувати на відкритті однієї з найбільших міжнародних оборонних виставок SAHAEXPO 2024 у Стамбулі. Про візит та участь у виставці він розповів у ексклюзивному бліц-інтерв’ю Укрінформу.

У ТУРЕЦЬКИХ КОМПАНІЙ Є ВЕЛИКИЙ ІНТЕРЕС СПІВПРАЦЮВАТИ САМЕ З УКРАЇНОЮ

- Пане міністре, ви сьогодні (22 жовтня, – ред.) взяли участь у відкритті SAHAEXPO, відвідали стенд українських компаній, стенд компанії Baykar, були присутні під час підписання важливих угод. Отож співпраця, започаткована у 2018 році, триває…

- Це те, що я називаю стратегічне партнерство в дії, взаємовигідне партнерство, яке вже зараз посилює наші оборонні спроможності. Позаду мене дрон великих розмірів стратегічного значення KIZILELMA, вироблений турецькою кампанією Baykar, але на ньому використовується український двигун. Це надзвичайно складний продукт і одночасно яскравий приклад нашої успішності і лідерства.

Для мене як міністра держави, яка перебуває у стані війни та протистоїть широкомасштабній російській агресії, особливо важливо брати участь у SAHAEXPO 2024, тому що цей захід сьогодні є епіцентром прогресу та розвитку військових технологій. І тут, незважаючи на російську агресію, присутні й українські стенди. Ми пишаємося нашими компаніями, їхньою стійкістю та здатністю працювати, розвиватися в надскладних умовах. Від початку повномасштабної агресії Україна наростила виробництво в оборонній галузі у шість разів.

- Виступаючи на церемонії відкриття SAHAEXPO, ви закликали партнерів скористатися унікальними можливостями України. У чому саме ця унікальність?

- Наші міжнародні партнери чітко розуміють, що на сьогодні Україна володіє однією з абсолютно стратегічних переваг, а саме можливістю невідкладно тестувати виготовлені зразки продукції оборонної сфери на полі бою. І це надзвичайно цінно. Всі це розуміють і до нас звертаються з проханням ділитися фідбеком, нашими знаннями, досвідом, звичайно, на взаємовигідній основі, спільно розробляючи технології.

Ви знаєте, що для України зараз насамперед потрібні засоби ППО, щоб захистити наших людей, цивільні об'єкти, енергетичну інфраструктуру. Ми зацікавлені в системах подавлення дронів і в РЕБ-системах. Тут, у Туреччині, теж є такі виробники. А головне – є великий інтерес турецьких компаній мати кооперацію саме з Україною. Адже ми теж маємо, що запропонувати, аби це співробітництво було взаємовигідним, і щоб ми вже зараз могли виробляти системи, які допомагають захищати наших солдатів, людей і дітей. Сьогодні тут (на SAHAEXPO, – ред.) представлені багато компаній, які виробляють відповідну продукцію та які виявляють інтерес працювати спільно з українськими партнерами.

ДЛЯ УКРАЇНИ КОРИСНИЙ ДОСВІД ТУРЕЧЧИНИ, ЯКА САМОСТІЙНО ПЕРЕКРИВАЄ ПОТРЕБИ СВОЄЇ АРМІЇ НА ПОНАД 80%

- Як турецькі та інші іноземні партнери оцінюють розвиток ВПК України в умовах війни?

- Передусім дуже радий можливості відвідати SAHAEXPO, зустрітися з партнерами, друзями України. Сьогодні (22 жовтня, – ред.) було підписано кілька контрактів між відповідними суб'єктами цієї галузі. І Україна, безумовно, тут серед лідерів. Це важливо розуміти, це всі визнають. І я переконаний, що в майбутньому і вже зараз ми будемо дивувати світ своїми досягненнями. Ця галузь є стратегічно важливою для економіки і має мультиплікаційний ефект. І як це не парадоксально, війна має і другу сторону, вона спонукає, вона прискорює розвиток певних військових технологій. І Україна зараз на вістрі такого розвитку.

- Можемо в чомусь перейняти і успішний досвід Туреччини в розвитку ОПК?

- Безумовно. Туреччина на сьогодні силами своєї оборонної галузі перекриває потреби для армії на понад 80%. Мені здається, що це і для нас дуже гарна амбіція для того, щоб її спільно реалізувати. Для того, щоб Україна ставала більш незалежною, більш самодостатньою у виготовленні продукції оборонного характеру на своїй території, зі своїми партнерами. І щоб ми менше залежали від поставок критичної продукції від наших партнерів, особливо в умовах брутальної агресії Російської Федерації.

ВІЗИТ У ТУРЕЧЧИНУ – РЕАЛІЗАЦІЯ БАЧЕННЯ ПРЕЗИДЕНТА ЩОДО ПОЛІТИКИ ДОБРОСУСІДСТВА

- Ви закінчуєте сьогодні свій візит у Туреччину. Підсумуйте, будь ласка…

- Це надзвичайно важливий візит. Є бачення Президента Зеленського щодо втілення політики добросусідства по нашому периметру. Чорноморський регіон для нас – виключно важливий. Туреччина для нас – надзвичайно важлива країна для поглиблення стратегічного партнерства. Тому один з перших моїх візитів за кордон як міністра країни, яка воює, відбувається саме до Туреччини.

Я був прийнятий Президентом Туреччини Ердоганом. Я мав змогу передати особисто ті сигнали та бачення, які отримав від Президента Зеленського. Поінформував про ситуацію на полі бою, про потреби для того, щоб зміцнювати наші оборонні спроможності. Я надав додаткову інформацію щодо Плану перемоги Президента Зеленського. Президент Ердоган і Президент Зеленський мали зустріч у Нью-Йорку на полях Генеральної асамблеї ООН, де був представлений План перемоги.

Я мав змогу обмінятися думками зі своїм візаві – міністром Хаканом Фіданом під час моїх зустрічей і щодо Плану перемоги, і щодо Формули миру, прискорення процесу проведення другого Саміту миру, проведення відповідних заходів, присвячених кожному пункту Формули миру. І ви знаєте, що це трек, який окремо веде, яким опікується керівник Офісу Президента Андрій Єрмак. І ми майже вже завершили всі події, присвячені кожному пункту Формули миру, що прискорює шлях до проведення другого Саміту миру. Головна мета – це наблизити справедливий, всеосяжний, тривалий мир для України. І я думаю, що після моїх зустрічей і турецькі партнери більш обізнані з нашим баченням, з нашим розумінням цього питання. Ми все будемо робити як дипломатична служба, щоб цей справедливий мир наближати і посилювати наші оборонні спромоги.

Ольга Будник, Стамбул
Фото авторки

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-