Глава МОЗ сказав, кому передадуть функції МСЕК після ліквідації

Глава МОЗ сказав, кому передадуть функції МСЕК після ліквідації

Оновлено
Укрінформ
Медико-соціальні експертні комісії з 1 січня 2025 року призупинять свою діяльність як окремі юридичні особи, їхні функції буде передано кластерним і надскластерним лікарням.

Про це заявив на брифінгу міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми робимо все, щоб на 1 січня 2025 року МСЕК як окремі юридичні особи призупинили своє функціонування. (Їхні) функції ми передаємо до кластерних і надскластерних лікарень", - сказав очільник МОЗ.

Він уточнив, що кластерні і надкластерні лікарні - це результат госпітального планування, яке провело МОЗ. Ці заклади "забезпечують доступність пацієнтам у межах визначених нормативів і мають як мінімум 20 напрямків надання меддопомоги", зазначив міністр.

Таким чином, за його словами, МОЗ вирішує 4 глобальні проблеми, зокрема кадрову. Він зазначив, що всі кластерні і надкластерні лікарні підключені до Електронної системи охорони здоров'я, тож усі рішення про встановлення інвалідності будуть прийматися на основі даних, які записані в Електронній системі охорони здоров'я. Це дасть змогу відслідковувати, коли і який діагноз вносить лікар, які дослідження і коли проводилися.

"У разі проведення розслідування, якщо буде оскарження у кримінальних справах, наприклад, ми чітко будемо бачити вертикаль: хто, де, на яких етапах допускав помилку. Плюс, як показова практика цифровізації ВЛК призовників, ми можемо відслідковувати в автоматичному режимі аномальні речі або діагнози,.. і працювати на випередження, щоб не було ніяких зловживань", - заявив Ляшко.

Читайте також: Написати заяву на звільнення простіше, ніж реформувати МСЕК - Ляшко

За його словами, також вирішується питання безбар'єрності, бо всі лікарні, які працюють із НСЗУ, отримали відповідний сертифікат про доступність для осіб з інвалідністю.

Водночас, сказав він, вирішується і питання зарплат. "З лікарнями з 2025 року ми запускаємо окрему бюджетну програму, яка буде поза Програмою медгарантій, але адмініструватиметься НСЗУ, і буде приходити оплата за роботу по проведенню експертизи. Від кількості таких експертиз... повністю буде залежати оплата, від навантаження. Це один із перших етапів, який ми завершимо до 1 січня 2025 року", - сказав міністр.

Він наголосив, що МОЗ планує відмовитися від поняття медико-соціальнї експертизи.

"Медики, які провели певне лікування, реабілітацію, оцінюють потреби людини по працездатності. У подальшому через міжнародну класифікацію функціонування, яка вже стала національним класифікатором, підключаються й інші сторони. Зокрема, це Мінсоцполітики, яке дивиться, які функції людина втратила і які компенсатори можна запропонувати", - сказав Ляшко.

Далі, за його словами, підключається Мінекономіки у разі, якщо людина після втрати функціональності не може виконувати ту роботу, яку виконувала до цього.

Нарешті, до процесу підключиться Міносвіти, якщо буде потрібно запропонувати людині перенавчання через втрату певних функцій.

"Це дозволить нам у кінцевому етапі пропонувати не додаткові виплати, а компенсатори, які дозволять повернути людину у соціум, бути соціально і економічно активною", - заявив Ляшко.

Читайте також: Центральну МСЕК ліквідують до кінця тижня - Ляшко

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський у вівторок провів засідання Ради нацбезпеки і оборони по ситуації з медико-соціальними експертними комісіями і зловживаннями посадових осіб різних державних органів із отриманням інвалідності.

Зокрема, на ньому йшлося про встановлення багатьох фактів порушень та очевидно фальшивих інвалідностей посадовців.

"Були, на жаль, дуже непереконливі доповіді міністра охорони здоров’я України та міністра соціальної політики України", - заявив Зеленський.

Серед іншого, на цьому засіданні РНБО було обговорено і ситуацію в органах прокуратури України. Президент заявив після засідання про необхідність кадрових рішень і про те, що має бути і персональна відповідальність через цю ситуацію в центральних органах влади – по вертикалі контролю за МСЕК.

За підсумками цієї розмови генпрокурор Андрій Костін написав заяву про звільнення.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що було звільнено керівництво Центральної медико-соціальної експертної комісії та керівники профільного департаменту Міністерства охорони здоров'я, який відповідає за координацію діяльності МСЕК.

Заступниця керівника Офісу Президента Ірина Верещук заявила, що після засідання РНБО, яке було проведено за численними фактами порушень МСЕК і фальшивих інвалідностей для посадовців, вже були прийняті перші кадрові рішення, і надалі будуть обговорюватися і інші кадрові рішення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-