Прес-конференція: «Майдан-2013: соціальна структура, мотиви, вимоги»

Прес-конференція: «Майдан-2013: соціальна структура, мотиви, вимоги»

Укрінформ
10 грудня, о 10.00 у прес-центрі Українського національного інформаційного агентства Укрінформ (зал на 1 поверсі) відбулася прес-конференція на тему: «Майдан-2013: соціальна структура, мотиви, вимоги». Організатор - фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва»

10 грудня, о 10.00 у прес-центрі Українського національного інформаційного агентства Укрінформ (зал на 1 поверсі) відбулася прес-конференція на тему: «Майдан-2013: соціальна структура, мотиви, вимоги». Організатор - фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва»

Учасники: Ірина Бекешкіна - директор фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва»; Олексій Хмелько - завідувач відділу польових досліджень КМІС.

Підсумкові матеріали:

Більшість на Майдані виступає за переговори з владою - соцопитування

Більша половина учасників Майдану (51 %) виступають за проведення "круглого столу" для переговорів між владою та опозицією.
Такі дані соціологічного опитування озвучила директор Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Ірина Бекешкіна, передає кореспондент Укрінформу.
"Більшість учасників Майдану (51 %) вважають, що потрібно проводити "круглий стіл" переговорів за участі влади, опозиції та громадських лідерів за посередництва міжнародних організацій, проте 41,5 % опитаних вважають, що ніяких переговорів з владою вести не потрібно", - сказала Бекешкіна.
За словами директора Фонду, проведення "круглого столу" підтримують 56% киян, проти - 37%. Серед приїжджих учасників думки діляться: 47% - за круглий стіл і 45% - проти.
Соціологічне опитування учасників Майдану було проведено 7 і 8 грудня 2013 року Фондом "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" та Київським міжнародним інститутом соціології. Усього було опитано 1037 респондентів (375 - 7 грудня і 662 - 8 грудня) за методикою, яка забезпечувала випадкову вибірку учасників Майдану.
Середній вік учасників Майдану - 36 років (38% віком від 15 до 29 років, 49% - 30-54 роки, 13% - 55 років і старше). Абсолютна більшість учасників Майдану (92%) не належать ані до якоїсь з партій, ані до громадських організацій, 1% - до громадських рухів.

Більшість учасників Майдану приїхали самотужки - дослідження

За результатами опитування, половина учасників Майдану - кияни, а 92% приїжджих дісталися до Києва самостійно.
Про це у вівторок розповіла директор Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Ірина Бекешкіна на прес-конференції в Укрінформі.
"За результатами опитування учасників Майдану, 50% із них кияни. Серед приїжджих - дещо менше половини жителі західних регіонів, близько третини - мешканці центральної України. Людей із півдня та сходу України на майдані майже 20%. Тобто представлені різні регіони.", - сказала Бекешкіна.
За словами соціолога, кожен п'ятий приїжджий - львів'янин чи з Львівської області.
Бекешкіна додала, що більшість учасників Майдану стверджують, що приїхали самотужки (92% опитаних), приїзд 6% був організований якоюсь громадською організацією чи рухом, а однією з партій - 2% мітингуючих.

Соціолог назвала три мотиви виходу українців на Майдан

Найпоширенішим мотивом виходу на Майдан стало побиття демонстрантів у Києві в ніч на 30 листопада.
Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" і Київським міжнародним інститутом соціології, які у вівторок оприлюднила директор "Демократичних ініціатив" Ірина Бекешкіна на прес-конференції в Укрінформі.
"За результатами дослідження, яке ми провели цими вихідними, найбільш поширеним мотивом виходу на Майдан стало жорстоке побиття демонстрантів у столиці в ніч на 30 листопада, репресії (70% опитаних). На другому місці - відмова Віктора Януковича від підписання Угоди про асоціацію з ЄС (53,5%). На третьому - прагнення змінити життя в Україні (50%)", - сказала Бекешкіна.
За її словами, заклики опозиції були стимулом лише для 5% учасників Майдану і стільки ж вийшли на Майдан, аби "помститися владі за все, що вона коїть".
Окрім того, опитувані озвучили й основні вимоги Майдану. За даними дослідження, 82% учасників акції вимагають звільнення заарештованих мітингувальників, 80% опитаних підтримують відставку уряду. За відставку ж Віктора Януковича та проведення дострокових президентських виборів - 75% респондентів. Водночас за покарання для винних у побитті демонстрантів шляхом відкриття кримінальних проваджень виступили 58% опитаних.
Соціолог запевнила, що дослідження проводилось об'єктивно.
Опитування проводилося 7-8 грудня. Загалом опитали 1037 осіб за методикою, яка забезпечувала випадкову вибірку учасників Майдану.

Половина учасників Майдану кияни - опитування

За результатами опитування, половину учасників Майдану становлять кияни, а кожен 10-ий - з Київської області.
Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" і Київським міжнародним інститутом соціології, які у вівторок оприлюднила директор "Демократичних ініціатив" Ірина Бекешкіна на прес-конференції в Укрінформі.
"За результатами опитування учасників Майдану, 50% із них кияни. Серед приїжджих дещо менше половини жителі західних регіонів, близько третини - мешканці центральної України. Людей із півдня та сходу України на Майдані майже 20%. Тобто представлені різні регіони", - зазначила Бекешкіна.
За її словами, кожен 5-ий приїжджий - львів'янин чи із Львівської області.
Соціолог додала, що більшість учасників Майдану стверджують, що самотужки приїхали 92% респондентів, приїзд 6% був організований якоюсь громадською організацією чи рухом, а однією з партій - 2%.

Мітингувальники сказали, коли підуть з Майдану

Більшість учасників акції протесту на Майдані Незалежності (74%) готові розійтися лише в разі виконання усіх поставлених ними вимог.
Такі дані соціологічного опитування у вівторок на прес-конференції в Укрінформі озвучила директор Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Ірина Бекешкіна.
"На Майдані присутні люди, які налаштовані досить серйозно. Абсолютна більшість учасників Майдану (74%) висловилась, що готова піти лише у разі виконання усіх вимог Майдану, ще 28,5% респондентів готові задовольнитися виконанням кількох основних вимог", - сказала соціолог.
Вона також додала, що серед основних вимог Майдану найбільш поширені: покарання винних у побитті демонстрантів у ніч на 30 листопада (70%), підписання Угоди про асоціацію з ЄС (53,5%) та прагнення змінити владу в Україні (50%).
За соціологічними даними, 72% респондентів відповіли, що готові бути на Майдані "стільки, скільки буде треба", серед киян така готовність більша (83%), ніж серед приїжджих (62%). Серед основних причин, які можуть змусити покинути Майдан, респонденти назвали втому - 16,5%, погане самопочуття - 13%, рішення більшості - 13%, розчарування у лідерах - 7,5%, репресії - 6%, холод - 2%.
Бекешкіна також зазначила, що учасники Майдану схильні до участі у різних формах протесту, найбільше у санкціонованих мітингах і демонстраціях (71%), 43% - у страйках, 36% - у бойкоті рішень органів влади, 35% - у пікетуванні державних установ.
Соціологічне опитування учасників Майдану було проведено 7 (субота) і 8 (неділя) грудня 2013 року Фондом "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" та Київським міжнародним інститутом соціології. Усього опитали 1037 респондентів (375 - 7 грудня і 662 - 8 грудня) за методикою, яка забезпечувала випадкову вибірку учасників Майдану.

Відео з прес-конференції:

Адреса Укрінформу: вул. Б. Хмельницького, 8/16 (ст. м. "Театральна").
Контактні телефони: (044) 279-22-42, 279-00-05, 244-90-47
Вхід за службовими посвідченнями та картками НСЖУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-