Коли завітає  зима. Прогноз від Вазіри Мартазінової

Коли завітає зима. Прогноз від Вазіри Мартазінової

Укрінформ
2 жовтня  13.30   - Якою буде зима 2018-го і коли на неї чекати?

Організатори: Укрінформ;  Український науково-дослідний гідрометеорологічний інститут ДСНС України та НАН України.

Спікер: Вазіра Мартазінова - завідувач відділу кліматичних досліджень та прогнозів погоди Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України,  доктор фізико-математичних наук, професор.

Підсумкові матеріали: 

Відпустку на наступний рік варто планувати на липень-серпень - Мартазінова

Відпустку на наступний рік варто планувати на липень-серпень, оскільки весна може бути досить затяжною і захопить початок літа.

Такі поради дала у вівторок на прес-конференції в Укрінформі завідувач відділу кліматичних досліджень та прогнозів погоди Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України Вазіра Мартазінова, розповідаючи про зміну кліматичних умов, що спостерігаються останнім часом в Україні.

"Планувати відпустку краще наступного року на липень-серпень.  Можна і на вересень, але не виключено, що він буде досить непередбачуваним. Однак все, безумовно, залежить ще й від того, в якій країні люди планують відпочивати", - сказала Мартазінова.

Вона зазначила, що через зміну кліматичних умов літній і зимовий сезони в останні роки в суттєво скоротилися, а перехідні - весна і осінь - навпаки збільшилися. "Це відбувається через сучасні кліматичні умовами. Тобто, коли ми говоримо про вересень, то він розпочинається уже з 16 серпня. Таке відбулося зміщення, що осінь розпочинається 16 серпня. Літо ж навпаки розпочинається пізніше - з середини червня. Тобто літо фактично зараз триває два місяці.  А весна тягнеться довго-довго. Осінь також стає довгою, але вона м'якша за весну", - розповіла науковець. 

Вона зауважила, що на відміну від попередніх років останім часом найважчим весняним місяцем зараз є квітень, оскільки він відзначається великим дефіцитом опадів. 

В Україні у другій половині жовтня очікується різке похолодання - Мартазінова

У другій половині жовтня в Україні очікується різке зниження температури - до 12 градусів морозу.

Про це розповіла у вівторок на прес-конференції в Укрінформі завідувач відділу кліматичних досліджень та прогнозів погоди Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України Вазіра Мартазінова.

"Друга половина жовтня очікується дуже холодною. Такої температури не буде навіть у листопаді-грудні. До 18 жовтня з півночі очікується похолодання. Спочатку до 4 градусів морозу на півночі, а далі до 6-8 градусів морозу уже на сході. Після 20 жовтня темпетаруа повітря знизиться до 10-12 градусів морозу. І уже 25-26 жовтня почне підвищуватися - -6 ..-8 градусів", - сказала вона.

Перша ж половина жовтня, за словами Мартазіної, очікується теплою, заморозки можливі лише вночі.

"У першій декаді температура вночі буде холодною і може доходити до заморозків, а у другій декаді очікується підвищення температури, у тому числі в нічний час", - розповіла науковець. 

Щодо опадів, то у другій половині жовтня їх буде не надто багато, і середня їх кількість буде нижчою за показники попередніх років, зазначила вона.

У листопаді очікується відносно стійкий температурний режим з похолоданням наприкінці місяця. В останній місяць осені також очікується перший сніг, додала Мартазінова.

Цього року не варто очікувати морозної зими, вона буде малосніжною і короткою - Мартазінова

Цього року не варто очікувати морозної зими, за винятком окремих днів, вона буде малосніжною і короткою. Перший сніг очікується наприкінці листопада.

Про це розповіла у вівторок на прес-конференції в Укрінформі завідувач відділу кліматичних досліджень та прогнозів погоди Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України Вазіра Мартазінова.

"Не варто очікувати цього року морозної зими, але окремі дні будуть досить холодними. Ця зима швидше закінчиться, ніж минулорічна. Снігу очікується небагато, і він в основному буде мокрим", - зазначила Мартазінова. 

За її прогнозами, холодними цього року очікуються кінець грудня - початок січня, нічна температура в цей період може сягати 18-20 градусів морозу. 

На початку грудня, за словами Мартазінової, температура повітря очікується від 5 до 10 градусів морозу,  згодом вона підвищиться і буде більше 0 градусів, а наприкінці місяця двічі очікується різке похолодання. "Це різке похолодання буде короткочасним і нестійким.  Похолодання буде по всій території, але більше воно себе проявлятиме на сході країни. Похолодання короткочасні, але вони будуть дуже помітними, оскільки перепади температури очікуються в межах 10 градусів і більше. Це, звичайно, для людей метеозалежних буде важким періодом", - пояснила науковець.

Дуже холодною також буде перша декада січня, нічна температура доходитиме до 18-20 градусів морозу. Однак у другій половині січня слід очікувати потепління.

Що стосується лютого, то він, за прогнозами Мартазінової, буде більш поблажливим і м'якшим, ніж попередні місяці. Хоча короткочасні різкі похолодання в останній місяць зими також можливі.

"Але середня картина прогнозу на цю зиму в цілому складається благополучною, температура середня взимку буде вище норми", - сказала науковець.

Що стосується опадів, то, за словами Мартазінової, цієї зими їх буде мало, перший сніг очікується у листопаді. 

"За прогнозами, наприкінці грудня - початку січня ніякого снігового покриву швидше за все чекати не варто. Загалом його буде менше цієї зими, ніж торік, і при цьому він буде зовсім іншого характеру. Це в основному мокрий сніг. І що не дуже добре - перед заморозками взагалі відсутність снігу.  Заметілі очікуються, але також короткочасні", - підсумувала Мартазінова.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-