Ситуація на українському ринку вина. Результати засідання Дегустаційної комісії

Ситуація на українському ринку вина. Результати засідання Дегустаційної комісії

Укрінформ
13 вересня, 12:00 - пресконференція на тему «Ситуація на українському ринку вина. Результати засідання Дегустаційної комісії»

Організатори: Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів; Українська корпорація по виноградарству і виноробній промисловості «Укрвинпром».

Учасники: Владислава Магалецька - голова Держпродспоживслужби; Тарас Висоцький - перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України; Володимир Кучеренко - генеральний директор корпорації «Укрвинпром»; Олексій Дуров - бренд-амбасадор Виноробного господарства Князя П. М. Трубецького, член Асоціації сомельє України; Ірина Холоімова - головний технолог ПрАТ «Артвайнері».

Коротко. Укрвинпром спільно з Держпродспоживслужбою, за участю представників АМКУ, ДПС, Мінагрополітики, Мінекономіки та Асоціації сомельє України провели дегустацію з визначення органолептичної оцінки якості виноробної продукції, під час якої випробували понад 400 зразків виноробної продукції вітчизняного та імпортного походження, закупленої комісійно у торговельних мережах України.

З огляду на те, що на українському споживчому ринку вина частка імпортної виноробної продукції на 80% переважає частку вітчизняної виноробної продукції, особливої актуальності набуває визначення оцінки якості та дотримання правил маркування виноробної продукції, представленої на внутрішньому ринку.

За результатами засідання Дегустаційної комісії визначено виноробну продукцію, яка характеризується низькою якістю, порушенням правил маркування тощо, що вводить в оману споживачів. Під час дегустації також визначено найкращу виноробну продукцію вітчизняного походження, зокрема, тихе та ігристе вино, коньяк України у якості номінантів всеукраїнського виноробного конкурсу Professional Choice Award 2021.

Результати засідання Дегустаційної комісії будуть представлені під час пресконференції.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Держпродспоживслужба пропонує перевіряти якість вина у спецлабораторії

Державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів пропонує створити лабораторію для проведення аналізу якості виноробної продукції оскільки інших можливостей, щоб прибрати з полиць неякісні вина сумнівного походження, на сьогодні немає.

Про це в Укрінформі заявила голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька під час пресконференції «Ситуація на українському ринку вина. Результати засідання Дегустаційної комісії».

"Для того, щоб прибрати з полиць магазинів неякісні вина сумнівного походження, потрібно мати можливість для широкого виявлення. Тож, Держпродспоживслужба пропонує створити лабораторію з проведення аналізу за якістю виноробної продукції. Ядерно-магнітний резонансний спектрометр для цієї лабораторії буде передбачено в плані закупівель відомства", - сказала Магалецька.

За її словами, лабораторія може бути створена на базі Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, для чого необхідно закупити відповідне обладнання, або така лабораторія може бути створена бізнесом й акредитована за встановленою процедурою.

Магалецька зауважила, що проблема фальсифікації виноробної продукції існує не лише в Україні.

“Скандал з фальсифікацією вина, яке йде на експорт, в тому числі у Східну Європу, відбувається в такій країні як Італія. Один з найбільш відомих прикладів - це затримання поліцейськими цієї країни організованої групи, які підробляли і відправляли на експорт тосканські вина дуже відомої марки. І, на жаль, сума операцій була на рівні 400 тис. євро на місяць”, - розповіла керівник відомства.

Магалецька закликала споживачів проявляти пильну увагу до якості продукції, купувати вино в офіційних торговельних мережах, звертати увагу на маркування і в разі сумнівів щодо якості продукції звертатися по допомогу до Держпродспоживслужби.

Дегустація з визначення органолептичної оцінки якості виноробної продукції була організована Укрвинпромом спільно з Держпродспоживслужбою, за участю представників АМКУ, ДПС, Мінагрополітики, Мінекономіки та Асоціації сомельє України.

Під час дегустації було випробувано понад 400 зразків виноробної продукції вітчизняного та імпортного походження, закупленої комісійно у торговельних мережах України.

За результатами засідання Дегустаційної комісії визначено виноробну продукцію, яка характеризується низькою якістю, порушенням правил маркування тощо, що вводить в оману споживачів. Також було визначено найкращу виноробну продукцію вітчизняного походження, зокрема, тихе та ігристе вино, коньяк України як номінанти всеукраїнського виноробного конкурсу Professional Choice Award 2021.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-