Правовий статус іноземних військовополонених

Правовий статус іноземних військовополонених

Укрінформ
13 червня, 13:30 -  брифінг на тему: «Правовий статус іноземних військовополонених». 

Організатори: Медіа Центр Україна — Укрінформ. 

Спікер: Дамьєн Магру - спікер Інтернаціонального Легіону оборони України. 

Теми до обговорення: 

Про правовий статус іноземних військовополонених. 

Чому іноземці воюють за Україну. 

Досягнення Легіону. 

Чому Україні потрібна постійна міжнародна підтримка. 

Формат заходу – офлайн (Зала 1).  

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube. 

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу.  

Акредитація представників ЗМІ: ukraine.media.centre.kyiv@gmail.com 

Акредитація триватиме до 13:00 13 червня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.  

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV  

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

До Інтернаціонального легіону долучилися добровольці з 55 країн з усіх континентів

До Інтернаціонального легіону, який створено в Україні у зв’язку нападом російської федерації, долучилися добровольці з 55 країн з усіх континентів.

Про це заявив речник Інтернаціонального легіону оборони України Дам'єн Магру на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«У нас є представники 55 країн з усіх континентів, навіть таких далеких, як Бразилія, Південня Корея, Австралія», - сказав Магру.

Він поінформував, що найбільше в легіоні американців і британців, за ними йдуть поляки та канадці, а потім - представники різних країн. Зокрема, досить велика кількість - із країн Балтії та північних країн, серед яких речник Інтернаціонального легіону виділив Фінляндію.

Магру відмовився назвати загальну кількість легіонерів, пославшись на конфіденційність інформації.

Відповідаючи на запитання про фінансування, речник зазначив, що Інтернаціональний легіон входить до складу Збройних сил України і фінансується з оборонного бюджету.

«Це стосується всіх видатків на проживання, зарплати бійців, зброї та амуніції. У нас є додаткові благодійні кошти від приватних донорів, насамперед західних. Зібрані на різних платформах кошти ми витрачаємо виключно на обладнання для наших бійців, яке не входить у стандартний військовий пакет, що видається ЗСУ, і потрібне на полі бою, але не фінансується через державні канали України», - поінформував речник Інтернаціонального легіону.

Як повідомляв Укрінформ, 6 березня Міністерство оборони України разом з IT-волонтерами створили сайт для прийняття заявок на вступ до International Legion for the Territorial Defence of Ukraine.

Верховна Рада 14 квітня схвалила зміни до Закону "Про розвідку", врегулювавши питання щодо прийняття осіб з іноземним громадянством до розвідки.

Спікер Інтернаціонального легіону: «Вагнерівці» є найманцями, а легіонери - ні

Членів Інтернаціонального легіону оборони України, на відміну від «вагнерівців», не можна вважати найманцями з огляду на визначення міжнародного права і дотримання його українською стороною.

Про це заявив спікер Інтернаціонального легіону оборони України Дам'єн Магру на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«Є чіткі визначення за міжнародним правом, кого вважати легіонером, а кого вважати найманцем. Те, що російська пропагандистська машина всіх легіонерів називає просто найманцями, - це не тільки неправда, це порушення цих визначень. Будь-хто, хто прочитає 47 статтю 1-го Додаткового протоколу до Женевської конвенції, зрозуміє, що ми не найманці, це чиста пропаганда», - сказав Магру.

Він зазначив, що основним критерієм найманця за міжнародним правом є фінансова мотивація, тобто він має отримувати більше грошей, ніж військовослужбовець армії, за яку він воює.

«Якщо ми говоримо про легіонерів, ми отримуємо таку саму оплату, як і будь-який український військовослужбовець ЗСУ. Тому за визначенням ми не можемо бути найманцями за міжнародним правом», - наголосив спікер Інтернаціонального легіону.

Він додав, що, окрім того, члени Інтернаціонального легіону мають всі документи, передбачені українським законодавством, щоб довести приналежність до ЗСУ.

«Відповідно, реальність дуже чітко все показує - росіяни просто ігнорують міжнародне право, і це не має нікого дивувати, тому що вони від початку війни взагалі ігнорують все міжнародне право», - констатував Магру.

Коментуючи різницю між легіонерами і «вагнерівцями», спікер Інтернаціонального легіону зауважив, що ПВК Вагнера «не дуже прозора».

«За інформацією, яку я маю, комбатанти групи Вагнера отримують оплату не у структурі російської армії, а ззовні, вона є значно більшою, ніж у військовослужбовців збройних сил рф. Якщо ця інформація точна, тоді вони є найманцями у розумінні 47 статті 1-го Додаткового протоколу до Женевської конвенції», - сказав Магру.

Він зазначив, що не знає, як українська влада ставиться до полонених «вагнерівців», але зауважив, що за міжнародним правом українська сторона не має зобов’язань ставитися до них ,як до військовополонених.

Спікер Інтернаціонального легіону також пояснив, що розрізнити штатних військовослужбовців і найманців дуже просто.

«Військовополонений має назвати ім’я, свій особистий номер і підрозділ, у якому служить. Це єдині вимоги, які мають бути виконані комбатантом, щоб він вважався військовополоненим. Якщо якийсь член групи Вагнера опиниться в полоні і зможе назвати свій особистий номер у збройних силах рф і номер свого підрозділу, відповідно, він має отримати статус військовополоненого. Я впевнений, що українці так до них і поставляться», - резюмував Магру.

Як повідомлялося, «суд» самопроголошеної днр засудив до страти трьох іноземних громадян, які брали участь у військових діях у складі української армії.

Терористи звинуватили у «найманстві та діях, спрямованих на захоплення влади» підданих Великої Британії Шона Піннера й Ейдена Асліна та марокканця Брагіма Саадуна.

Двох британців взяли в полон у Маріуполі в середині квітня, Саадуна - у березні у Волновасі.

В Інтернаціональному легіоні дуже занепокоєні долею британця Ендрю Хілла - спікер

В Інтернаціональному легіоні дуже занепокоєні ситуацією із британцем Ендрю Хіллом, якого росіяни затримали на Миколаївщині наприкінці квітня.

Про це заявив спікер Інтернаціонального легіону оборони України Дам'єн Магру на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

Магру рішуче засудив смертний вирок так званої ДНР трьом іноземним громадянам, які брали участь у військових діях у складі української армії, наголосивши, що за міжнародним законодавством вони є військовополоненими.

«Ендрю Хілл так само є військовополоненим уже близько 4-5 тижнів. Ми не знаємо, який його поточний стан. Ми не знаємо, чи отримує він лікування, не знаємо, що росіяни та їхні поплічники планують для нього. Ми дуже занепокоєні цією ситуацією. Ми наполегливо закликаємо ставитися до Ендрю Хілла як до військовополоненого згідно з Женевськими конвенціями», - сказав спікер.

Він підкреслив, що Хілл, як інші члени Інтернаціонального легіонеру, є військовослужбовцем і має контракт із ЗСУ, а відтак за міжнародним законодавством має статус військовополоненого.

Як повідомлялося, «суд» самопроголошеної ДНР засудив до страти трьох іноземних громадян, які брали участь у військових діях у складі української армії.

Терористи звинуватили у «найманстві та діях, спрямованих на захоплення влади» підданих Великої Британії Шона Піннера й Ейдена Асліна та марокканця Брагіма Саадуна.

Двох британців взяли в полон у Маріуполі в середині квітня, Саадуна - у березні у Волновасі.

В Інтернаціональному легіоні розраховують на обмін трьох засуджених до страти іноземців

В Інтернаціональному легіоні розраховують, що трьох засуджених до страти у самопроголошеній днр іноземних громадян вдасться обміняти як військовополонених за домовленістю сторін.

Про це заявив спікер Інтернаціонального легіону оборони України Дам'єн Магру на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«Що можна зробити, щоб звільнити військовополонених? Міжнародне право чітко каже – необхідно обмінятися військовополоненими – це рішення зазначене у Женевських конвенціях. На жаль, одна зі сторін у цьому конфлікті не визнає статусу певних осіб як військовополонених», - сказав Магру.

Він додав, посилаючись на юриста одного з трьох засуджених у самопроголошеній днр до страти іноземних громадян, що буде подано апеляцію на це рішення, і це дасть якийсь час.

«У мене немає якоїсь конкретної інформації, але я сподіваюсь, що на найвищих рівнях в українському і британському уряді щось робиться для організації обміну цих військовополонених. Я це сподіваюсь, що це буде успішно і що може бути якась угода», - зазначив спікер Інтернаціонального легіону.

Як повідомлялося, «суд» самопроголошеної днр засудив до страти трьох іноземних громадян, які брали участь у воєнних діях у складі української армії.

Терористи звинуватили у «найманстві та діях, спрямованих на захоплення влади» підданих Великої Британії Шона Піннера й Ейдена Асліна та марокканця Брагіма Саадуна.

Двох британців взяли в полон у Маріуполі в середині квітня, Саадуна - у березні у Волновасі.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-