Барнахус у рамках адміністративних процедур, досудового розслідування та відправлення правосуддя

Барнахус у рамках адміністративних процедур, досудового розслідування та відправлення правосуддя

Укрінформ
15 липня, 12:00 - круглий стіл на тему: «Барнахус у рамках адміністративних процедур, досудового розслідування та відправлення правосуддя. Теоретичний і практичний аспекти».

Організатори: Асоціація соціального розвитку через право, Шостий апеляційний адміністративний суд за підтримки Міністерства юстиції України.

Модератор: Інна Силантьєва - президент Асоціації соціального розвитку через право, член Секретаріату Громадської ради при комітеті ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Співмодератор: Оксана Епель - суддя Шостого апеляційного адміністративного суду, почесний президент Асоціації соціального розвитку через право, доктор юридичних наук, доцент.

Учасники: Михайло Смокович – голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, суддя, заслужений юрист України, професор, доктор юридичних наук; Наталія Блажівська – суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, доктор юридичних наук, віце-президент Всеукраїнської Асоціації адміністративних суддів, член Європейської Асоціації суддів адміністративних судів; Наталія Антонюк – суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, кандидат юридичних наук, доцент; Андрій Гайченко – заступник Міністра юстиції з питань виконавчої служби; Катерина Павліченко – заступниця Міністра внутрішніх справ України; Ірина Микичак – заступниця Міністра охорони здоров’я України, Оксана Жолнович – керівник Департаменту соціальної політики та охорони здоров’я Офісу Президента України; Оксана Дмитрієва – народний депутат України, заступниця голови комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, заслужений лікар України; Сергій Іонушас – народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності; Олена Кузьмишина – голова Шостого апеляційного адміністративного суду, суддя, кандидат юридичних наук; Василь Ключкович – заступник голови Шостого апеляційного адміністративного суду, суддя, кандидат юридичних наук; Володимир Аліменко – заступник голови Шостого апеляційного адміністративного суду, суддя; Микола Худик – суддя Київського апеляційного суду; Олена Карпушова – суддя Шостого апеляційного адміністративного суду, доктор юридичних наук; Олексій Хоменко – керівник Київської обласної прокуратури; Юлія Усенко - начальник Департаменту захисту інтересів дітей та протидії насильству Офісу Генерального прокурора; Олеся Волошина - заступник начальника Департаменту захисту інтересів дітей та протидії насильству Офісу Генерального прокурора;  Людмила Гридковець – кандидат психологічних наук, доцент кафедри психології Київського інституту бізнесу та технологій, голова Наукової ради ГО “За життя та гідність людини”, голова Української Асоціації Християнської Психології, травмотерапевт; Наїра Аветісян - керівниця Програми захисту дітей Дитячого фонду ООН в Україні (ЮНІСЕФ).

Дискусійна панель:

Олександр Бакумов – народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності; Олена Жук – голова Запорізької обласної ради; Ольга Травіна – ексзаступниця голови Закарпатської ОДА, заступник голови Закарпатського Гуманітарного штабу, експерт Асоціації соціального розвитку через право.

Коротко. Учасники заходу проінформують про розробку та запровадження на законодавчому рівні  особливої правової моделі захисту дитини, яка стала об’єктом/свідком злочинних посягань або інших протиправних дій  задля досягнення кінцевої мети відповідних адмінпроцедур, кримінальних проваджень, притягнення винних до відповідальності на підставі належних і допустимих доказів і їх переконливості перед судом.

Формат заходу – офлайн (Зала 2)

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: (073) 444 19 27 Тетяна.

Акредитація триватиме до 11:30 15 липня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Барнахус допоможе роботі з дітьми, які постраждали від насильства або стали його свідками - експерти

Україні необхідна особлива правова система щодо потреб дітей, стосовно яких існує підозра про те, що могли зазнати насильства або жорстокого поводження.

На цьому наголошували учасники круглого столу в Укрінформі.

«Держава Україна ще у 1991-му році взяла високі зобов’язання, ратифікувавши Конвенцію з прав дитини, однак у жодних нормах матеріального і процесуального права не закріплені механізми роботи з дітьми, які стали об’єктами злочинних посягань або інших протиправних дій. Дуже хочеться, щоб фахове обговорення привело до створення спеціальної правової системи в Україні, яка діє уже багато років у провідних країнах, де це функціонує і створені всі умови для роботи з дітьми для їх допиту, для фіксування належних допустимих доказів з дотриманням прав дітей, щоб надалі ця дитина була якомога менше травмована», - зазначила суддя Шостого апеляційного адміністративного суду, почесний президент Асоціації соціального розвитку через право доктор юридичних наук Оксана Епель.

Своєю чергою керівник Програми захисту дітей Дитячого фонду ООН в Україні (ЮНІСЕФ) Наїра Аветісян нагадала, що одним із ключових положень Конвенції про права дитини є захист дітей від насильства.

«Перше, на що я звернула увагу, коли почала працювати в Україні над цим напрямком, - що дитині, яка була в контакті з законом, доводиться проходити від 6 до 8 зустрічей, тобто всі задіяні в цьому процесі установи мали поспілкуватися з дитиною: прокурори, слідчі, поліцейські, соціальні працівники... Тобто це було ще складніше (для дитини - ред.), ніж та травма, яку вже було завдано. І не завжди це відбувалося у дружньому середовищі», - сказала Аветісян.

Вона розповіла про Барнахус та методику «Зелена кімната», що підходить для того, щоб допитати, поспілкуватись з дитиною, яка вчинила злочин або стала об’єктом злочинних дій.

«Протягом останніх трьох років ми наполегливо просували модель Барнахус. Нам вдалося створити робочу групу, яка в рамках міжвідомчої координаційної групи включала представників різних напрямків, які комплексно підходять до роботи з дитиною, яка або вчинила кримінальне порушення, або постраждала від насильства. Такі центри вже існують у Вінниці, Тернополі, Миколаєві. Ми їх плануємо відкрити в Києві і Чернівцях, в обговорюємо з МВС і Міністерством юстиції можливість відкриття таких центрів у кожній області», - додала Аветісян.

Президент Асоціації соціального розвитку через право Інна Силантьєва пояснила, що Барнахус означає будинок дітей, це міждисциплінарний і міжустановчий спеціальний центр роботи з дітьми, які постраждали від насильства або стали свідками подібних злочинів.

«Барнахус був створений для того, щоб збудувати особливу правову систему, яка відповідала б особливим потребам дітей, відносно яких існує підозра про те, що вони зазнавали насильства або жорстокого поводження. Ця потреба особливо актуальною стала в умовах війни», - сказала вона.

Як наголошувалося, дуже багато дітей постраждало від дій загарбників, і у цьому зв'язку перед суспільством постає завдання не тільки притягнути винних до відповідальності, а й допомогти дитині впоратися з такими травмами.

«Ми мусимо зробити все можливе для збереження ще й психічного здоров’я цієї дитини. Бо допит - це повернення її до тих самих подій, це може завдати нових травм дитині, і тут потрібен професійний мультидисциплінарний підхід. Важливо створити такий простір дитині, де вона буде захищена, а дорослі, які працюють з нею, чітко б розуміли і знали, що треба робити, щоб їй не нашкодити. Бо потреби дітей, які постраждали від насилля, відрізняються від потреб дорослих», - наголосила заступниця голови комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування заслужений лікар України Оксана Дмитрієва.

Учасники обговорення зійшлися на думці щодо необхідності винесення цього питання на законодавчий рівень, а також сформували групу, яка співпрацюватиме з Міністерством юстиції щодо вирішення проблем дітей.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-