Вразливі групи на тлі повномасштабної війни: як врахувати специфіку потреб?

Вразливі групи на тлі повномасштабної війни: як врахувати специфіку потреб?

Укрінформ
15 липня, 14:00 - експертна дискусія  на тему: «Вразливі групи на тлі повномасштабної війни: як врахувати специфіку потреб?»

Організатор: Центр Громадянських Свобод (ЦГС).

Спікери: В’ячеслав Ліхачов - експерт Центру Громадянських Свобод; Юліан Кондур - координатор Ромського жіночого фонду "Чіріклі"; Анастасія Горпінченко - комунікаційна менеджерка ГО “Восток-SOS”;  представники влади, які дотичні до проблематики забезпечення прав вразливих груп.

Модератор: Олександра Романцова - директорка ГО “Центр громадянських свобод”.

Коротко. Під час дискусії експерти, правозахисники, представники організацій громадянського суспільства обговорять ситуацію, в якій опинилися вразливі групи населення після початку повномасштабної агресії рф проти України 24 лютого 2022 року,  розкажуть про своє бачення головних проблем і викликів для різних соціальних груп і разом із представниками державного сектору доповнять рекомендації для врахування та задоволення їхніх потреб в умовах війни. 

Довідково. Захід відбувається у межах проєкту «Пункт 7» (офіційна назва «Сприяння соціальній згуртованості в Україні») у партнерстві Восток SOS та Центр Громадянських Свобод за підтримки Американської асоціації юристів Ініціативи верховенства права в Україні (ABA ROLI Ukraine).

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2) та в чаті трансляції на YouTube та Фейсбук.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація для ЗМІ: Анна Трушова, anna.trushova@ccl.org.ua або за телефоном +38 098 088 36 22.

Реєстрація представників ЗМІ за посиланням: https://forms.gle/rae8aRSsgP8TQaT97

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV та фейсбук-сторінці Центру Громадянських Свобод.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали: 

Понад 15 тис. українських євреїв репатріювалися до Ізраїлю за перші три місяці війни в Україні

Протягом перших трьох місяців розв’язаної росією війни до Ізраїлю репатріювалися понад 15 тисяч українських євреїв.

Про це сказав експерт Центру громадянських свобод В’ячеслав Ліхачов у ході експертної дискусії в Укрінформі на тему: «Вразливі групи на тлі повномасштабної війни: як врахувати специфіку потреб?».

“На відміну від інших громадян України, які шукають тимчасового притулку у європейських країнах, особам єврейського походження держава Ізраїль надає громадянство. І вони організували потужну допомогу в організації репатріації єврейських біженців з України до Ізраїлю. Йдеться про 15-16 тисяч осіб”, - сказав він.

За словами Ліхачова, представники європейської громади одразу отримують ізраїльське громадянство і певну допомогу від держави, а це означає, що з цієї категорії біженців, очевидно, більшість не повернеться до України. У подальшому це позначиться на збережені єврейської громади і етнічному різноманітті українського суспільства, зазначив він.

Експерт нагадав, що за даними перепису в Україні було зафіксовано близько ста тисяч громадян України єврейського походження, які мають право на репатріацію до Ізраїлю. Тому, з урахуванням цих даних, 15-16 тис. єврейських біженців є значним відсотком, зауважив Ліхачов.

Він також повідомив, що унаслідок бойових дій постраждала єврейська культурна спадщина. Зокрема, було повністю знищено обидві синагоги в Маріуполі, а також пошкоджено обидві синагоги у Харкові.

Як повідомляв Укрінформ, на початку липня Ізраїль скасував електронні дозволи для в'їзду українців. Зазначене рішення стосується громадян України, які планують подорож до Ізраїлю з туристичною метою. Біженців з України Ізраїль не приймає.

Активісти зафіксували випадки, коли представники ЛГБТ піддавалися насильству з боку правоохоронців

Активісти зафіксували випадки, коли представники ЛГБТ піддавалися насильству з боку правоохоронців після початку воєнних дій в Україні.

Про це сказав експерт Центру громадянських свобод В’ячеслав Ліхачов під час експертної дискусії на тему «Вразливі групи на тлі повномасштабної війни: як врахувати специфіку потреб?» в Укрінформі.

“Є кілька десятків випадків, коли люди, які були відкритими представниками ЛГБТ-спільноти і чий зміст соціальних мереж про це свідчив, піддавалися знущанням, а іноді насильству з боку представників українських силових органів. Це зрозуміло у ситуації підвищеної напруги, але це неприпустимо. Кількість таких випадків у березні була набагато більша, а зараз ситуація виправляється”, - зазначив він.

За словами Ліхачова, необхідно провести виховну роботу перш за все з підрозділами територіальної оборони щодо того, як поводитися з представниками ЛГБТ.

Експерт Центру громадянських свобод наголосив, що війна зробила наочною проблему дискримінації ЛГБТ, оскільки з точки зору держави немає ніяких юридичних стосунків між людьми, які інколи живуть разом десятиліттями.

Тому, зазначив Ліхачов, введення в юридичну площину у тому чи іншому вигляді можливості одностатевого партнерства стає пріоритетним завданням для адвокації, зокрема на міжнародному рівні.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-