Рік окупації ЗАЕС і деградація ядерної та радіаційної безпеки

Рік окупації ЗАЕС і деградація ядерної та радіаційної безпеки

Укрінформ
9 березня, 15:00 - брифінг на тему: “Рік окупації ЗАЕС і деградація ядерної та радіаційної безпеки”.

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікер: Олег Коріков - в.о голови Держатомрегулювання — Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України.

Ключові теми:

  • рік окупації ЗАЕС і деградація ядерної та радіаційної безпеки;
  • наслідки окупації Чорнобильської АЕС; 
  • співпраця з МАГАТЕ і іншими міжнародними партнерами.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

Безпекова ситуація на ЗАЕС залишається досить складною – Держатомрегулювання

На Запорізькій атомній електростанції окупанти намагаються змінити проектний стан ядерних установок, зводячи незаконні споруди та втручаючись у роботу систем теплопостачання та електропостачання.

Про це розповів в.о голови Державної інспекції ядерного регулювання України Олег Коріков під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

«На ЗАЕС відбувається несанкціонована зміна проектного стану ядерних установок. Окупанти незаконно втручаються в роботу систем теплопостачання та електропостачання і будують невідомі споруди біля резервної електростанції блока № 6», – сказав Коріков.

За його словами, внутрішній кризовий центр на майданчику АЕС розкомплектований, і там постійно перебувають російські військові, через що він не може виконувати свої функції. Зовнішній кризовий центр, який знаходиться в Запоріжжі, не має фактично зв‘язку. Тобто, туди не приходить інформація про стан безпеки ЗАЕС, оскільки окупанти вивели цю комунікацію з ладу.

«Обсяг завданої шкоди окупацією оцінити поки що нереально, це покаже післядеокупаційна експертиза. Однак зараз про ризик виведення з експлуатації через нанесену окупантами шкоду поки не йдеться. Ми не втратили надію на повернення станції до безпечної експлуатації після деокупації", – додав голова Держатомрегулювання.

Як повідомлялося, вранці 9 березня Запорізька атомна електростанція була повністю знеструмлена через російські обстріли. Зараз енергоживлення ЗАЕС відновлено, вона переходить з дизель-генераторів на отримання електроенергії з Об’єднаної енергосистеми України.

Відео:

Videо:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-