Ворожі атаки на Одещину: наслідки та поточна ситуація

Ворожі атаки на Одещину: наслідки та поточна ситуація

Укрінформ
3 серпня, 10:30 - брифінг на тему: «Ворожі атаки на Одещину: наслідки та поточна ситуація».

Організатори: Ukraine Media Center — Ukrinform.

Спікер:  Наталя Гуменюк - начальник об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони Півдня України (онлайн).

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTVа також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/aboutна фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/українською та англійською мовами.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Україна готова долучитися до "Зернової угоди" в будь-який момент – Гуменюк

Попри російські атаки на порти Дунаю та Великої Одеси, Україна готова долучитися до "Зернової угоди".

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ сказала начальник об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк, передає Укрінформ.

Вона повідомила, що Росія розпочала активну агресивну діяльність з атаками на портову та зернову інфраструктуру України.

"Ми зафіксували вже 7 таких атак. Але попри руйнування, Україна готова хоч завтра долучитися до "Зернової угоди" та виконувати свої зобов’язання перед світом", - заявила Гуменюк.

Вона додала, що Росія намагається переконати судновласників у тому, що українські порти не здатні працювати в режимі, необхідному для гарантування продовольчої безпеки у світі, та в такий спосіб переключити увагу на себе і запропонувати власну монополію.

"Україна здатна забезпечити роботу портів і здатна забезпечити безпековий компонент. Для цього нам потрібна міжнародна підтримка, гарантії ООН та Туреччини", - додала Гуменюк.

Як повідомляв Укрінформ, російські війська атакували іранськими дронами інфраструктуру портів Дунайського кластера. Пошкоджено майже 40 тис. т продукції, яку очікували країни Африки, Китай, Ізраїль.

Україна непричетна до атаки на російський корабель у Чорному морі – Гуменюк

Ворог поширює фейки про нібито атаку українського безпілотного катера на російський корабель, який супроводжував цивільний транспорт у Чорному морі.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ сказала начальник об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України Наталія Гуменюк, передає Укрінформ.

За її словами, в умовах гібридної війни ворог потужно розгортає інформаційний фронт.

«Про те, що вони готують провокації в Чорному морі, ми попереджали заздалегідь. І це одна з подібних провокацій», - заявила Гуменюк.

Вона наголосила, що ніяких доказів щодо атаки корабля, окрім твердження російської сторони, немає.

«Це провокація та наганяння страху на судновласників, які хочуть співпрацювати з Україною», - додала начальник об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони Півдня України.

У російських ЗМІ 1 серпня з'явилася інформація, що нібито Україна намагалася атакувати морським безпілотним катером російський корабель, який супроводжував цивільний морський транспорт у Чорному морі.

Як повідомляв Укрінформ, керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк заявила, що Україна готова до того, що Росія може провести операцію під чужим прапором у Чорному морі та оперативно відреагує на такі дії викриттям.

Росія атакувала острів Зміїний задля тиску на цивільне судноплавство – Гуменюк 

Військові пов’язують авіаційні обстріли острова Зміїний з продовженням тиску на цивільне судноплавство.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ розказала начальник об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк, передає Укрінформ.

«Три такі вилазки позначали як загрозу з повітря для іноземних цивільних суден, які могли вдатися до вояжу в українські порти. Все це було спрямовано на продовження тиску на цивільне судноплавство з огляду на подальші перспективи зернової угоди», - заявила Гуменюк.

Керівниця начальник об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України додала, що влучань безпосередньо по острову не відбулося.

«Бомбили район острова», - уточнила вона.

Гуменюк зауважила, що реакція світової спільноти на ймовірні випадки влучання російських ракет в іноземні судна та по територіях країн членів НАТО буде виваженою та з оглядом на подальші перспективи.

«У випадку випадкового влучання російських ракет по території країн-членів альянсу чи по їхніх суднах, скоріш за все, вони будуть керуватися статутом НАТО. Але ми знаємо, що реакція світової спільноти – досить виважена та з великим оглядом на подальші перспективи», - заявила вона.

Вона нагадала, що за період повномасштабного вторгнення вже є факти влучання російських ракет в іноземні судна, але реагування світової спільноти «досить млява».

«Країни, під прапором яких потерпали судна, не зреагували в такому масштабі, який був потрібний для засудження та реагування на таке морське піратство. Будемо сподіватися, що заява лідера Румунії щодо загрози його країні та те, що вони могли спостерігати на власні очі з огляду на дунайські атаки, може спонукати загальну світову спільноту вжити більш жорсткі заходи до Росії. Тому що довготривалий час не приймається дієвих рішень для продовження зернової угоди за правилами, які потрібні країнам світу», - наголосила керівниця об'єднаного координаційного пресцентру.

Як повідомляв Укрінформ, країни Балтії готові надати потужності п’яти великих портів на власній території для участі в безпечному експорті українського зерна на світові ринки.

Ворог відчуває снарядний голод - Гуменюк

Через знищення складів з боєприпасами армія РФ відчуває нестачу зброї.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ розказала начальник об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

За її словами, минулого тижня ЗСУ знищили 7 ворожих складів з боєприпасами на Лівобережжі. Унаслідок цього кількість обстрілів півдня України значно знизилася та сягала 30 за добу. Якісна робота ЗСУ по транспортних маршрутах росіян уповільнила та ускладнила їхню логістику.

«Час від часу їм вдається підтягувати якісь ресурси з боєприпасів, техніки та особового складу. Але це відбувається не в тій відповідності темпу розвитку бойових подій, тому є просідання в статистиці, коли ворог втрачає можливість атакувати, і кількість обстрілів зменшується. Це прояв снарядного голоду», - пояснила Гуменюк.

Вона також повідомила, що згодом ворог зміг підтягнути ресурси та підняв позначку обстрілів до 90 за добу.

«Продовжуючи контрбатарейну боротьбу, ми продовжуємо їх просувати по лівому берегу для того, щоб вони не мали можливості дистанційно обстрілювати. Також мінус 2 склади зброєпостачання. Знов бачимо, що за минулу добу – 54 обстріли – це суттєве зниження», - додала Гуменюк.

Як повідомляв Укрінформ, армія Російської Федерації минулої доби атакувала 10 областей України, є вбиті та поранені.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-