Українська держава і право в умовах війни

Українська держава і право в умовах війни

Укрінформ
25 серпня, 13:30 - пресконференція на тему: «Українська держава і право в умовах війни».

Організатори: Інститут держави і права імені В.М Корецького НАН України, Фонд інституційного розвитку української науки.

Учасники: Олександр Скрипнюк – доктор юридичних наук, професор, директор Інституту держави і права імені В.М Корецького НАН України; Ярослав Юрчишин – народний депутат України; Юрій Шемшученко – почесний директор Інституту держави і права імені В.М. Корецького Національної академії наук України; Сергій Пирожков – віцепрезидент НАН України; Станіслав Кравченко – голова Верховного суду України; Михайло Смокович – голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду України; Андрій Черняк – ректор академії СБУ; Наталія Оніщенко – заступник директора Інституту держави і права імені В.М Корецького НАН України; Наталія Пархоменко - член-кореспондент НАН України; Оксана Кваша - вчений-секретар Інституту держави і права імені В.М Корецького НАН України; Андрій Магера – член ЦВК 2004-2018 рр.; Анна Ісламова - заступник виконавчого директора Фонду інституційного розвитку української науки;  Олег Марцеляк – професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка; Олексій Дніпров – заступник голови Офісу Президента України; Дмитро Журавльов – Офіс Президента України; Олександр Петришин – суддя Конституційного суду України; Ольга Андрійко – Інститут держави і права імені В.М Корецького НАН України; Микола Величкович – народний депутат України; Андрій Тетерук – народний депутат України  VIII скликання.

Модератори: Сергій Висоцький – народний депутат України VIII скликання; Микола Марченко – кандидат юридичних наук.

Пресконференція Інституту держави і права імені В.М Корецького НАН України до Дня Незалежності України - присвячена актуальним питанням функціонування української держави і права в умовах війни.

Формат заходу – офлайн (Зала 2)

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Безперервність роботи судової системи є однією з гарантій суверенності і незалежності держави - депутат

Судова система в Україні попри всі виклики, пов'язані з війною, працює безперервно, і це є однією з гарантій суверенності і незалежності держави.

На цьому наголошували учасники пресконференції «Українська держава і право в умовах війни», що відбулася в Укрінформі.

«Безперервність роботи судової системи - одна з гарантій нашої суверенності і незалежності, а також демонстрація нашим західним партнерам, що демократичність і баланс гілок влади для України є надзвичайно важливим», - заявив перший заступник голови Комітету ВР з питань антикорупційної політики Ярослав Юрчишин.

За його словами, попри всі виклики сьогодення судова гілка влади держави «безперервно працює на користь суспільства».

Юрчишин також вважає ключовим досягненням України те, що «ми не лише не зупинили антикорупційну боротьбу, а активізували її під час війни».

Він наголосив, що тепер украй важливим є повернення усіх повноважень антикорупційним органам. «Важливим для країни є відновлення електронного декларування, відновлення партійного звітування за фінанси, посилення інституту викривачів, а також вдосконалення наших кодексів», - сказав політик.

Як зазначив народний депутат України VIII скликання Сергій Висоцький, війна поставила перед суспільством та державними діячами України низку викликів, зокрема «як уберегти і поєднати правовий режим воєнного стану і законне обмеження свобод громадянина з демократичним устроєм держави, а також яким чином вибудовувати формати і пропрацювати формати притягнення до відповідальності злочинців, країни-агресори, які вбивали і вбивають наших мирних громадян та українських військових».

Своєю чергою голова Верховного суду Станіслав Кравченко наголосив на проблемах, із якими стикнулась судова система внаслідок війни.

«Наразі значна кількість українських судів потрапили під окупацію, відповідно, ми не можемо контролювати і здійснювати правосуддя. Але законодавець ...дозволив змінювати територіальну підсудність справ на інші території», - зазначив він.

За його словами, є проблеми з судами і на прифронтових територіях, де «здійснення правосуддя дуже ускладнено виходячи навіть із питання безпеки учасників провадження і громадян».

Окрім того, на деокупованих територіях виникають труднощі у відновленні роботи судів. «Є суди, в яких не залишилось жодного замка, жодної дверної ручки, не кажучи вже про якісь системи фіксації та належне кадрове наповнення», - заявив голова ВС.

Водночас він відзначив плідну роботу Верховної Ради під час повномасштабного вторгнення. Зокрема, нагадав, що парламент запровадив у законодавство статтю про колабораціонізм, також «був підсилений законодавчий блок щодо воєнних злочинів та внесені зміни у процесуальні кодекси».

Відео: 

Замовити фото натисніть тут – Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-