Тенденції інформаційного простору України: основні виклики та загрози

Тенденції інформаційного простору України: основні виклики та загрози

Укрінформ
21 червня, 11:00 - брифінг на тему: "Тенденції інформаційного простору України: основні виклики та загрози".

Організатор: Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Спікери: Артем Біденко – виконавчий директор Інституту інформаційної безпеки; Тарас Жовтенко – т.в.о. виконавчого директора, безпековий аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Питання до обговорення:

  • Динаміка та тенденції інформаційного простору України.
  • Реальні та потенційні загрози інформаційній безпеці України.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Зареєструватися на захід і поставити запитання спікерам можна за посиланням: https://forms.gle/rQWeGTL9rT9iPB3H7

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Більшість російських інформаційних атак останнім часом припадає на Європу - експерт

Останнім часом росіяни більшість своїх інформаційних атак спрямовують на Європейський Союз.

Про це сказав виконавчий директор Інституту інформаційної безпеки Артем Біденко на брифінгу в Укрінформі на тему: "Тенденції інформаційного простору України: основні виклики та загрози".

Як пояснив експерт, пропагандистську активність росіян спричинено виборами до Європарламенту та Глобальним самітом миру, організованим Україною.

“Більшість інформаційних атак росіяни проводили на території Європейського Союзу. Це викликано об’єктивними політичними причинами — вибори до Європарламенту та проведення Саміту миру. 60% своїх зусиль і ресурсів, фінансів, хакерських атак росіяни витрачали на те, щоб переконати європейців у наративах чи контрнаративах, які потрібні для реалізації їхньої деструктивної політики”, - сказав Біденко.

Він нагадав, що про безпрецедентний рівень інформаційних загроз з боку Росії лунали заяви на вищому рівні ЄС, а до боротьби з ними залучили навіть правоохоронні органи.

“Росіяни діяли на страхах і фобіях людей, максимально мобілізували для цього мережі своїх псевдоекспертів та організацій на підтримку крайніх правих або лівих партій на виборах до Європарламенту. Цей вал був настільки великий, що навіть залучили правоохоронні органи. Відбулося кілька хвиль арештів інформаційних агентів, викрито кілька мереж Росії, яких висилали за межі Євросоюзу”, - зазначив Біденко.

Експерт закликав перенести інформаційну активність на територію Росії

Україні слід трансформувати свою активність в інформаційній сфері та перенести її на територію ворога.

Про це на брифінгу в Укрінформі на тему: "Тенденції інформаційного простору України: основні виклики та загрози" сказав Тарас Жовтенко, т.в.о. виконавчого директора, безпековий аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва.

Експерт переконаний, що інформаційну війну можна виграти лише нав’язавши ворогові свої наративи та порядок денний, замість відбивати його інформаційні атаки.

“Нашу активність в інформаційній сфері треба стратегічно трансформувати. Ми більше захищаємося, ніж атакуємо. Інформаційне протиборство — це як вулична бійка, хто вдарив перший, той і виграв. Якщо в тебе є ініціатива в інформаційному просторі, то ти змушуєш противника реагувати, і реакція противника, крім іншого, грає тобі на руку. Вона допомагає тобі поширювати власні наративи і відповідно мати ефект від цієї активності. На жаль, такої активності у нас наразі немає. Ми не можемо постійно перебувати в обороні. Запорука перемоги в інформаційній сфері — бути більш активними і накидати росіянам певні наративи й порядок денний — для того, щоб вони витрачали ресурси й час не на те, щоб планувати агресивні інформаційні операції проти нас, а розбиратися з тим, що ми транслюємо на їхню аудиторію”, - наголосив Жовтенко.

Водночас він вважає, що без координації та налагодженої системи стратегічної комунікації в країні проактивна позиція в інформаційній сфері є неможливою.

“Головна рекомендація для українських органів влади та безпекових інститутів полягає в тому, що не можна фокусуватись на якомусь окремому інструменті — наприклад, на кібербезпеці, й займатись лише технологічною складовою. У вузькому полі, звичайно, можна отримати певний результат і захищеність від кібератак. Але, якщо ми не розуміємо, як росіяни використовують ті ж кібератаки, як інструмент посилення пропаганди або ІПСО, то насправді до кінця захищеними в кібер- та інформаційній сфері ми не будемо”, - наголосив аналітик.

Як повідомляв Укрінформ, правоохоронні органи України почали розслідувати та переслідувати кібератаки з боку Росії як воєнні злочини.

Відео: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-