Гендерно чутливе та інклюзивне відновлення України: підсумки Ukraine Recovery Conference 2024

Гендерно чутливе та інклюзивне відновлення України: підсумки Ukraine Recovery Conference 2024

Укрінформ
25 червня, 11:00 - публічне обговорення на тему: «Гендерно чутливе та інклюзивне відновлення України: підсумки Ukraine Recovery Conference 2024».

Організатори: Abt Global у рамках Проєкту Good Governance Fund «Ревіталізація бізнесу для сталого зростання», який фінансується UK International Development від уряду Великої Британії спільно з Офісом Віцепрем'єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, Урядовою уповноваженою з питань гендерної політики та Українським Жіночим Фондом

Учасники: Катерина Левченко - Урядова уповноважена з питань гендерної політики; Ірина Постоловська - заступниця міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції; Тетяна Бережна - заступниця міністра економіки України; Євгенія Кравчук - народна депутатка України, голова підкомітету з питань інформаційної політики та європейської інтеграції Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики; Марія Мезенцева - народна депутатка України, голова підкомітету з питань наближення законодавства України до законодавства ЄС Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу; Євгенія Лук’янченко - радниця віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції: Наталя Карбовська - директорка зі стратегічного розвитку Українського жіночого фонду; Світлана Гаращенко - Senior GESI Advisor Abt Global Ukraine; Анна Шаригіна - віцепрезидентка громадської організації «Харківське жіноче об'єднання» «Сфера»; Анжеліка  Бєлова - засновниця Об'єднання ромських жінок «Голос ромні» (TBC); представники (ці) Посольства Великої Британії та Посольства Німеччини в Україні.

Публічне обговорення є однією з активностей у  рамках проєкту Good Governance Fund «Ревіталізація бізнесу для сталого зростання», який фінансується UK International Development від уряду Великої Британії. Імплементатор проєкту — Abt Global.

Питання до обговорення:

  • Третя Міжнародна конференція з питань відновлення (Ukraine Recovery Conference 2024): очікування до та після; обмін враження/думками щодо наскрізності тематики гендерної рівності на конференції.
  • Гендерний мейнстрімінг, жіноче лідерство, гендерно відповідальне відновлення, як частина порядку денного Ukraine Recovery Conference 2024.
  • Ключові практичні рішення для відповідального та інклюзивного відновлення України: наступні кроки після URC 2024.

Довідково. На Міжнародній конференції з питань відновлення України (Ukraine Recovery Conference – URC2024), що проходила 11-12 червня в Берліні, оголосили про створення Альянсу з гендерно відповідального та інклюзивного відновлення України (Alliance for Gender-Responsive and Inclusive Recovery). Альянс об'єднує п'ятнадцять урядів, найбільші міжнародні фінансові інституції, агентства ООН, ЄС, численних партнерів з громадянського суспільства та приватного сектору.

Основні завдання Альянсу:

  • Інтеграція гендерних аспектів у фінансування та ресурси.
  • Забезпечення участі та представництва жінок у процесах прийняття рішень.
  • Пріоритетність прав і потреб жінок.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Міжнародний альянс країн підтримає гендерне відновлення України — берлінська конференція

Процес відновлення України передбачає гендерний підхід, який враховує права та потреби жінок у суспільстві. Таке питання розглядалося на Міжнародній конференції з питань відновлення України, де було створено Альянс із гендерно відповідального та інклюзивного відновлення України.

Про це розповіли учасники публічного обговорення в Укрінформі на тему: «Гендерно чутливе та інклюзивне відновлення України: підсумки Ukraine Recovery Conference 2024».

Як зазначила урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко, створений на нещодавній міжнародній конференції у Берліні Альянс з гендерно відповідального та інклюзивного відновлення України допоможе реалізувати гендерну політику в Україні.

“Міжнародний альянс має допомогти нам працювати більш активно з донорською спільнотою. І не тільки для того, щоб окремі проєкти були спрямовані на підтримку громадських, жіночих організацій і включення гендерної проблематики в роботу державних структур, а щоб кожен проєкт міжнародної технічної допомоги був гендерно чутливим”, - сказала Левченко.

Тим часом заступниця міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції Ірина Постоловська закликала міжнародних донорів на конференції в Берліні враховувати гендерні аспекти у програмах допомоги в умовах війни.

“Важливо було донести світові про вплив повномасштабного вторгнення Росії в Україну і його вплив на жінок, які продовжують страждати. Також про те, з якими викликами ми стикаємося економічно, і підвищену роль жінок у доглядових послугах. Адже жінки все більше беруть на себе функцію догляду за членами родини там, де зруйновано інфраструктуру. Щоб донори включали гендерні аспекти в своє фінансування й програми, і щоб ми разом будували інклюзивне відновлення в Україні”, - наголосила Постоловська.

Керівник напрямку співробітництва при посольстві Німеччини в Україні Маркус Коль вважає гендерну складову невід’ємною частиною відновлення України, що пролунало на всіх панельних дискусіях берлінської конференції.

“Ми відчули потребу включення чутливого гендерного реагування на відновлення України. І не лише у формуванні гендерної панелі, але й крізь усю конференцію, щоб голоси жінок і гендерні питанні пролунали на всіх напрямках. На конференції їх було чотири — економічне та людське відновлення, європейська інтеграція України та місцевий вимір. І всі панелі ми гендерно збалансували”, - підтвердив Коль.

Він також зазначив, що кожна країна-підписант Альянсу зобов’язалася зосереджуватися на правах і потребах жінок в Україні та надавати для цього більше ресурсів.

Голова підкомітету з питань інформаційної політики та європейської інтеграції ВРУ, народний депутат України Євгенія Кравчук сподівається, що до створеного Альянсу з гендерно відповідального відновлення України надалі долучатимуться нові країни. А українцям, на її думку, треба роз’яснювати переваги гендерної політики.

“Звичайно, до створеної коаліції і надалі можуть приєднуватися країни, а не лише ті, які поставили свої підписи в Берліні. І я вважаю, що нам потрібна доступна маркетингова кампанія і пояснення. Бо коли люди чують про гендерний мейнстримінг — для них це незрозуміло. На дуже простих прикладах ми маємо пояснювати людям, щоб вони розуміли для чого це і які можливості відкриваються”, - наголосила Кравчук.

На Міжнародній конференції з питань відновлення України (Ukraine Recovery Conference – URC2024), що проходила 11-12 червня в Берліні, оголосили про створення Альянсу з гендерно відповідального та інклюзивного відновлення України (Alliance for Gender-Responsive and Inclusive Recovery). Альянс об'єднує п'ятнадцять урядів, найбільші міжнародні фінансові інституції, агентства ООН, ЄС, численних партнерів з громадянського суспільства та приватного сектору.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-