Перекваліфікація та працевлаштування ветеранів. Виклики та можливості

Перекваліфікація та працевлаштування ветеранів. Виклики та можливості

Укрінформ
2 липня, 12:30 -  круглий стіл на тему: “Перекваліфікація та працевлаштування ветеранів. Виклики та можливості”.

Організатори:  Український ветеранський фонд.

Спікери: Юлія Кіріллова - Український ветеранський фонд; Олена Скворозова - Міністерства у справах ветеранів України; Ольга Гальченко - Міжнародний фонд “Відродження”;  Зівер Ісрафілзаде - Український ветеранський фонд; Анастасія Селянінова - Український ветеранський фонд; ветерани, народні депутати України, представники урядових та громадських організацій і бізнесу.

Модераторка: Анастасія Ращенко.

Чому це важливо?

Спікери презентують результати аналізу українського законодавства та міжнародного досвіду у сфері забезпечення трудових прав ветеранів.

Захід складатиметься з двох панелей, наприкінці кожної з яких планується окрема сесія для запитань та відповідей.

Мета круглого столу — обговорити актуальні питання, пов'язані з перекваліфікацією та працевлаштуванням ветеранів. Захід спрямований на виявлення ключових викликів, що стоять перед ветеранами у процесі повернення до цивільного життя, та визначення можливостей для їхньої ефективної інтеграції на ринок праці.

Спікери матимуть змогу обмінятися досвідом, а у ході обговорення будуть напрацьовані рекомендації для покращення підтримки ветеранів у сфері працевлаштування.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

В Україні має бути ефективна ветеранська стратегія – депутат

На державному рівні має бути ухвалено стратегію для інтеграції військових ветеранів у мирне життя.

На цьому наголосив народний депутат Тарас Тарасенко під час круглого столу в Укрінформі на тему: «Перекваліфікація та працевлаштування ветеранів. Виклики та можливості».

«Треба формувати ефективну ветеранську стратегію. Хоча вона й розроблена, але не прийнята на рівні Кабінету міністрів. В Україні поки що немає ані ветеранської оновленої політики, ані стратегії переходу від військового життя до цивільного», – сказав Тарасенко.

Також, на його думку, у Міністерстві ветеранів слід створити окрему програму підтримки бізнесу для працевлаштування ветеранів.

«У великого бізнесу є ресурс для працевлаштування ветеранів, а у малого бізнесу його немає. Тому на рівні Міністерства ветеранів повинна бути створена така програма підтримки, яка консультуватиме бізнес, як працювати з ветеранами. Зараз діють центри ветеранського розвитку, але їхня результативність під сумнівом, бо не зрозуміло, який функціонал і навантаження вони виконують», – вважає Тарасенко.

Окремо він наголосив на потребі створення зручних електронних сервісів для навчання, розвитку та працевлаштування ветеранів та ветеранського напрямку роботи у державних центрах зайнятості.

«Всі наводять приклад США з працевлаштування, самозайнятості, навчання і зручного картування, коли в масштабі всієї країни можна знайти найближче місце для працевлаштування. У нас таких сервісів немає, і дуже важливо залучити всі ресурси Міністерства ветеранів і Державного центру зайнятості, в якому треба сформувати окрему політику, яка виконуватиме цю функцію, і працевлаштовувати там ветеранів», – наголосив нардеп.

Під час круглого столу обговорювалися актуальні питання, пов'язані з перекваліфікацією та працевлаштуванням ветеранів. Захід спрямовано на виявлення ключових викликів, що стоять перед ветеранами у процесі повернення до цивільного життя та визначення можливостей для їхньої ефективної інтеграції на ринок праці.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні запустили е-Карту послуг для ветеранів війни, яка доступна на платформі е-Ветеран. А Мінветеранів готує спеціальний мобільний застосунок для учасників бойових дій.

Соцзахист ветеранів застарів і не справляється в умовах повномасштабного вторгнення – Український ветеранський фонд

Соціальний захист ветеранів є застарілим, не завжди відповідає їхнім трудовим потребам і потребує вдосконалення.

На цьому наголосила перша заступниця голови Українського ветеранського фонду Юлія Кіріллова під час круглого столу в Укрінформі на тему: «Перекваліфікація та працевлаштування ветеранів. Виклики та можливості».

«Соціальний захист ветеранів особливо у розрізі їхніх трудових прав і гарантій є доволі застарілим, не завжди відповідає трудовим потребам ветеранів і потребує вдосконалення. Сьогодні перед Україною стоїть особливо великий виклик – після повномасштабного вторгнення кількість ветеранів збільшилася, і відповідно портрет нашої цільової аудиторії та всі попередні програми, які напрацьовувались протягом восьми років не завжди відповідають актуальним проблемам сьогодення», - наголосила Кіріллова.

Вона зазначила, що Україна зараз дуже обмежена в ресурсах, а тому опрацьовуються найкращі закордонні практики, які можна адаптувати та впровадити швидше, ніж розробляти й тестувати власні.

«Україна виживає в умовах дуже обмежених ресурсів і не має можливостей щось довго тестувати й впроваджувати, або впроваджувати неефективні програми. Тому ми зосереджуємося на дослідженні потреб, на вивченні міжнародного досвіду кращих практик, як саме ці практики можна адаптувати в наших сьогоднішніх реаліях», - сказала Кіріллова.

За її словами, в Українському ветеранському фонді розуміють реінтеграцію ветеранів у цивільне життя як, насамперед, їхню економічну підтримку.

«Процес реінтеграції ветеранів доволі складний і довготривалий – це не лише працевлаштування, а й відновлення фізичного та ментального здоров’я. І для того, щоб вони могли більш ефективно працювати в тій чи іншій сфері, ми маємо їх економічно посилити – не лише через створення власного бізнесу, а й через працевлаштування та адаптацію на ринок праці», - зазначила експертка.

Також вона назвала низку програм і рекомендацій Українського ветеранського фонду з реінтеграції ветеранів у цивільне життя: тренінги з професійної підготовки та навичок на цивільній роботі, програми підготовки до цивільного життя на етапі демобілізації та фінансової підтримки для освіти, організація ярмарків вакансій і стажувань у цивільних компаніях, розробка менторських і спеціалізованих програм і послуг для жінок-ветеранів, гарантування захисту прав ветеранів на робочому місці, забезпечення доступу до юридичних ресурсів і консультацій.

Український ветеранський фонд — державна установа у сфері управління Міністерства у справах ветеранів України, платформа розвитку ветеранських можливостей.

Під час круглого столу обговорювалися актуальні питання перекваліфікації та працевлаштування ветеранів, виявлення ключових викликів, що стоять перед ветеранами у процесі повернення до цивільного життя та визначення можливостей для їхньої ефективної інтеграції на ринок праці.

Як повідомляв Укрінформ, на е-Карті для ветеранів доступна інформація про понад 9 тисяч послуг.

А за програмою «Власна справа» гранти на розвиток бізнесу виділено 684 ветеранам.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-