Ідентичність громадян України: тенденції змін

Ідентичність громадян України: тенденції змін

Укрінформ
24 липня, 12.00 - пресконференція на тему: «Ідентичність громадян України: тенденції змін».

Організатори: Державна служба України з етнополітики та свободи совісті, Центр Разумкова.

Учасники: Вячеслав Горшков - начальник відділу у справах релігії Державної служби України з етнополітики та свободи совісті; Юрій Якименко - президент Центру Разумкова; Михайло Міщенко - заступник директор соціологічної служби Центру Разумкова.

Чому це цікаво?

На пресконференції будуть презентовані результати загальнонаціонального соціологічного опитування, проведеного соціологічною службою Центром Разумкова з 6 по 12 червня 2024 р.

Довідково. Це опитування було здійснене  Центром Разумкова в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст опитування є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Понад 90% українців пишаються своїм громадянством - опитування

Понад 90% українців пишаються своїм громадянством.

Про це на пресконференції в Укрінформі під час презентації результатів соціологічного опитування повідомив заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова Михайло Міщенко.

"За даними останнього опитування, 91% респондентів відповіли, що дуже або скоріше пишаються українським громадянством. У 2015 році таких було менше - 68%, ще менше було у 2010 і 2000 роках - по 62%. Пишаються українським громадянством 95% жителів західного регіону, 93% жителів центрального регіону, 92% жителів південного регіону і 83% жителів східного регіону" - сказав Міщенко.

Він відзначив, що високою є частка тих, хто пишається державними символам України. Так, 64,1% опитаних відповіли, що пишаються Державним прапором України, 63,5% - Державним гербом України, 60,9% - Державним гімном України. При цьому ставляться позитивно до прапора України 31,7%, до герба - 33%, до державного гімну 29,5%.

"Також 65% українців пишаються державною мовою, а 51% - грошовою одиницею України. Ці показники значно перевищують ті, які були до початку повномасштабної агресії, хоча дещо нижчі за аналогічні показники 2023 року", - зазначив Міщенко.

За даними опитування, майже 53% опитаних повʼязують (ототожнюють) себе з Україною. У 2006 році таких було 31%, у 2013 - 44,5%.

28% респондентів повʼязують себе з тим населеним пунктом, де живуть, 13% - з регіоном, 0,1% респондентів відповіли, що досі повʼязують себе з Росією, 1,6% - з Радянським союзом, 2,6% - з Європейським Союзом.

Як свідчать результати опитування, у 2024 році 94,7% респондентів за національністю, етнічною приналежністю ідентифікують себе як українці/українки. У 2000 році таких було 72%. У 2021 році - 87,3%.

61% опитаних у 2024 році вважають, що демократія є найбільш бажаним державним устроєм для України. 14,8% зазначили, що за певних обставин авторитарний режим був би кращим, ніж демократичний. Для 12% не має значення державний устрій.

50,5% вважають, що народовладдя в Україні важливіше за суворий порядок, протилежну думку мають 21,2% опитаних. 28% опитаних відповіли, що їм важко визначитися щодо цього питання.

Також у межах опитування респондентів запитували: готові вони терпіти певні матеріальні труднощі заради особистої свободи та гарантій дотримання громадянських прав чи готові поступитися останніми заради власного добробуту.

Так, 24% опитаних зазначили, що в обмін на власний добробут готові поступитися державі часткою своїх прав та громадянських свобод. Натомість 47% не готові цього зробити, 29% не визначилися з відповіддю.

75% опитаних відносять себе до української культурної традиції, 14,4% - до загальноєвропейської. Також 54% відповіли, що через 20-25 років в Україні пануватиме українська традиція, 19% вважають, що загальноєвропейська, а 15,6% - що у різних регіонах пануватимуть різні культурні традиції.

69,5% респондентів заявили, що вільно володіють українською мовою, 27% вказали, що їх рівня достатньо, щоб спілкуватися на побутовому рівні, лише 2,2% зазначили, що погано розуміють українську мову.

При цьому рідною назвали українську мову 78% опитаних, для 13% рідною є і українська, і російська мови, для 6% - російська. Для порівняння з минулими дослідженнями, у 2013 році українську мову рідною назвали 48%, російську - 26%, обидві мови - 23%.

Вдома українською спілкуються 70% опитаних, 17% - і українською, і російською, 11% - російською.

71,6% поза домівкою спілкуються українською мовою, 20% - обома мовами, 7,6% - російською.

Для 78% опитаних Росія асоціюється з регресом та відсталістю, 17,7% важко було відповісти на це запитання.

Опитування було проведене Центром Разумкова в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні з 6 по 12 червня 2024 р. Загалом було опитано 2016 респондентів віком від 18 років в усіх областях України за винятком територій, де ведуться бойові дії, та тимчасово окупованих територій.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-