Презентація Проєкту “Відновлюємо нашу громаду разом!”

Презентація Проєкту “Відновлюємо нашу громаду разом!”

Укрінформ
14 серпня, 11:00 - пресконференція на тему: "Історії єдності, стійкості та соціальної згуртованості – презентація Проєкту “Відновлюємо нашу громаду разом!”

Організатор: Фундація польсько-української співпраці ПАУСІ, www.pauci.org.

Учасники: Микола Котелевець - заступник Роганського селищного голови; Микола Прохоренко - представник ГО “Північна горлиця” Іванівської громади Чернігівської області; Олексій Міллер - староста Іскрисківщинського старостинського округу Білопільської громади на Сумщині; Анжела Старовойтова - фасилітаторка діалогів Фундації ПАУСІ; Тетяна Недашківська - заступник селищного голови Поліської територіальної громади; Катерина Труба -  представник ініціативної групи мініпроєкту.

Модератор: Костянтин Плоский - заступник виконавчого директора Фундації ПАУСІ.

Питання до обговорення: 

  • Діалоги з мешканцями щодо пріоритетів відновлення: чи на часі, як це робити?
  • Мініпроєкти дорівнюють великим мріям: історії реалізації ініціатив з відновлення у громадах.
  • Активні мешканці та відкрита влада - як далі підтримувати соціальну згуртованість у громадах?

Чому це цікаво?

Проєкт Фундації ПАУСІ «Відновлюємо нашу громаду разом!» реалізовано впродовж 2022-2024 років у 16 громадах Київської, Чернігівської, Сумської, Харківської та Миколаївської областей.

Мета проєкту - посилення співпраці мешканців, в тому числі молоді, ВПО, волонтерів, інших груп населення з органами місцевої влади, організаціями громадянського суспільства у процесах відновлення громад. Довгостроковою ціллю проєкту є підвищення рівня взаємної довіри у громадах.

В рамках проєкту організували Школу згуртування громади та навчальні візити, дослідили думки мешканців кожної громади щодо наявних викликів відновлення, провели 121 діалоговий захід у громадах за участю мешканців з обговорення пріоритетів відновлення та планування спільних дій. Мешканцями спільно з місцевої владою розроблена 81 ініціатива, реалізовано за підтримки проєкту 44 мініпроєкти. Також організовано підсумковий Форум активних мешканців та відкритої влади, який зібрав 55 представників громад.

Поліська громада. Молодіжний простір

Спортивний майданчик Роганської громади

  

Іванівська громада. Молодіжний центр ініціатив

Довідково. Громади-учасниці проєкту:

Київська область - Петрівська, Поліська, Гостомельська, Бучанська громади;

Чернігівська область - Іванівська, Киїнська, Новобілоуська громади;

Сумська область: Охтирська, Чернеччинська, Білопільська громади;

Харківська область - Чугуївська, Чкаловська, Роганська громади;

Миколаївська область - Дорошівська, Прибужанівська, Бузька громади.

Проєкт реалізовано за підтримки Фонду “Партнерство за сильну Україну”, який фінансується урядами Великої Британії, Естонії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції.

Формат заходу – онлайн.

Прохання до журналістів приєднатися за  5 хв до заходу.

Журналісти зможуть поставити питання в чаті трансляції на YouTube

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/UkrinformTV.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Учасники проєкту “Відновлюємо нашу громаду разом!” поділилися досвідом роботи

У Києві відбувся онлайн-захід, на якому учасники проєкту “Відновлюємо нашу громаду разом!”, поділилися досвідом гуртування спільноти і втілення мініпроєктів.

Про досягнення говорили в Укрінформі на пресконференції "Історії єдності, стійкості та соціальної згуртованості", повідомляє кореспондент агентства.

Як зазначив заступник виконавчого директора Фундації польсько-української співпраці ПАУСІ Костянтин Плоский, проєкт “Відновлюємо нашу громаду разом!” впроваджується з 2022 р. Його метою є покращення взаємодії між жителями громад, владою, установами, організаціями - усіма, хто живе і працює в громаді. Довгострокова ж мета - підвищення рівня довіри.

"Довіра - це наріжний камінь і стійкості, і розвитку, і взаємовідносин", - наголосив Плоский.

За його словами, проєкт реалізовується за підтримки Фонду "За сильну Україну!", який фінансується урядами Великої Британії, Естонії, Канади, Нідерландів, США, Фінляндії, Швейцарії і Швеції.

Заступник виконавчого директора ПАУСІ зауважив, що за ці роки до втілення проєкту долучилися 16 громад (15 брали участь цьогоріч) з п'яти областей: Київської, Чернігівської, Сумської, Харківської і Миколаївської. Всі ці громади тим чи іншим чином постраждали внаслідок війни, яка триває в Україні: були окуповані російськими загарбниками, піддавалися ворожим обстрілам тощо. У них провели 20 фокус-групових досліджень, щоб з'ясувати, які заходи з відновлення населення вважає першочерговими, а також 121 діалоговий захід, на якому обговорювалося майбутнє. До цих заходів залучали усі вікові і соціальні групи, зокрема і тих, кого до обговорень запрошують нечасто: молодь, людей похилого віку та ін.

"Відновлення ми розуміємо в широкому значенні: як казали мешканці, це "і про стіни, і про людей", тобто стосується як інфраструктури, так і повсякденного життя", - зазначив Плоский.

За два роки жителі спільно з місцевою владою розробили 81 мініпроєкт, 44 з яких було втілено на підтримки ПАУСІ. Ці проєкти відповідали запитам громад, вони були різноманітні і відносно невеликі за фінансуванням.

Учасники пресконференції презентували кілька втілених в громадах мініпроєктів.

Так, заступник Роганського селищного голови Микола Котелевець розповів про встановлення в центральній садибі деокупованої громади дитячого майданчика і ремонт приміщення для прийому громадян поліцейським офіцером громади у селищі Докучаєвському, де проживає 4 тис. мешканців.

"По першому проєкту ми забезпечили близько 120 дітей, які проживають на цій території, дитячим майданчиком, зоною відпочинку, зоною ігор та спорту", - зазначив Котелевець.

Він наголосив, що навіть за такого невеликого фінансування реалізовані проєкти дуже важливі для громади, яка зараз економить кожну гривню для того, щоб надати допомогу українській армії.

Представник ГО “Північна горлиця” Іванівської громади Чернігівської області Микола Прохоренко розповів, що з 17 населених пунктів їхньої ТГ 11 у 2022 р. близько місяця перебували під російською окупацією і сильно постраждали внаслідок бойових дій.

Першим проєктом, який втілила ініціативна група, стало облаштування молодіжного центру ініціатив у с. Анисів.

"Ми заслухали молодь, яка залишилася на той момент в селі, що їм потрібно місце, де вони можуть реалізувати себе, проводити час і розвиватися", - розповів Прохоренко.

Отриманих в межах першої фази коштів вистачило тільки на ремонт приміщення - його робили власними руками. Але, як зауважив Прохоренко, це було дуже важливо, бо інші фонди саме на такі потреби, ще і в близьких до кордону населених пунктах, гроші виділяти не хочуть. Коли ж ремонт було зроблено, вдалося підключити інших міжнародних донорів.

"ПАУСІ дав нам поштовх для розвитку, ми залучили кошти від ПРООН на обладнання центру, до нас зайшли ЮНІСЕФ, Українська волонтерська служба, і ми змогли повністю облаштувати і наповнити наш центр", - зазначив представник ГО.

Він наголосив, що співпраця з проєктом “Відновлюємо нашу громаду разом!” допомагає повірити у свої сили, набути необхідний досвід спілкування з донорами, а також згуртувати громаду. Тепер їхня ГО готова ділитися набутими знаннями з іншими.

Представниці Поліської громади - заступниця селищного голови Тетяна Недашківська і Катерина Труба розповіли, що їхня співпраця з ПАУСІ розпочалася восени 2023 р. Вони поділилися досвідом створення дитячого простору в місцевій лікарні, а також молодіжного центру в найбільшому населеному пункті громади (близько 1 тис. жителів).

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-