Оголошення переможця літературної премії “Зустріч”

Оголошення переможця літературної премії “Зустріч”

Укрінформ
10 вересня, 12:30 - оголошення переможця літературної премії “Зустріч”.

Організатори: Міністерство культури та інформаційної політики України, Український інститут книги, «Українсько-Єврейська Зустріч» за підтримки ГО «Форум видавців».

Учасники: Олександр Щерба - український дипломат, публіцист, посол України в Австрії (2014–2021рр.), голова журі; Юлія Бентя - відповідальна редакторка часопису «Критика», старша наукова співробітниця Інституту проблем сучасного мистецтва Національної академії мистецтв України, членкиня журі; Віталій Нахманович - історик, етнополітолог, музейник, громадський діяч, провідний науковий співробітник Музею історії м. Києва; Олександра Коваль - в.о. директора Українського інституту книги; Наталія Федущак - директорка з комунікацій фундації «Українсько-Єврейська Зустріч».

Чому це цікаво?

Літературна премія “Зустріч” присуджується щорічно за найкращий твір, що сприяє українсько-єврейському порозумінню, допомагаючи зміцнити позиції України як багатоетнічного суспільства, почергово у двох категоріях: художня література (проза, поезія, драматургія) та література нонфікшн (історичні твори, біографії, мемуари, публіцистика, есеїстика).

Переможець премії «Зустріч» отримає грошову винагороду у розмірі 6000 євро: автор/ка — 4000 євро, видавець — 2000 євро. Четверо фіналістів отримають винагороду по 250 євро кожен.

Церемонія вручення Премії «Зустріч» відбудеться на Львівському міжнародному BookForum 2024.

Короткий список книг на 2024 рік доступний тут. Книги з довгого списку доступні тут.

Довідково.

«Зустріч: Українсько-єврейська літературна премія»™ була започаткована в грудні 2019 року канадською недержавною організацією «Українсько-Єврейська Зустріч» за підтримки ГО «Форум видавців» (Львів, Україна).

ДУ “Український інститут книги” є офіційним інформаційним партнером Премії з 2024 року.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Акредитація триватиме до 12:15 10 вересня. Для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Українсько-єврейська літературна премія «Зустріч» 2024 року оголосила переможця

Міжнародне журі щорічної літературної премії «Зустріч», заснованої фундацією «Українсько-єврейська зустріч» за підтримки ГО «Форум видавців», визначилося із переможцем.

Оголошення переможця премії, яка присуджується щорічно за найкращий твір, що сприяє українсько-єврейському порозумінню, допомагаючи зміцнити позиції України як багатоетнічного суспільства, відбулося 10 вересня в Укрінформі.

«Ми втрьох абсолютно одноголосно зупинилися на книжці Юрія Скіри «Солід. Взуттєва фабрика життя». Це історія, яку Україна має знати. Це група греко-католицьких священників, які посеред окупованого Львова рятують єврейські родини. Просто, фактологічно і в той же час якось по-людські змальовується ця страшна атмосфера нацистської окупації, атмосфера натравлювання однієї нації на іншу. Такий вир ненависті між українцями, поляками та євреями... Потік чорноти, в якому раптом починає сяяти світло», – сказав український дипломат та голова журі Олександр Щерба.

За його словами, книжка Львівського видавництва «Човен» 2023 року присвячена групі священників, які були власниками фабрики з виготовлення взуття для потреб Вермахту і, завдяки своєму статусу, починать влаштувати на роботу єврейські родини, через що ті отримують квиток на життя.

До складу журі також увійшли відповідальна редакторка часопису «Критика» Юлія Бентя та професор політології в Університеті Ратґерса в Ньюарку Олександр Мотиль.

«Про автора, я сподіваюся, ми ще багато дізнаємося, і це, можливо, буде його першою нагородою, а за нею підуть і наступні. Переможець премії «Зустріч» отримає грошову винагороду у розмірі 6000 тис. євро, з них 4000 тис. для автора і 2000 тис. — для видавця, а четверо фіналістів отримають по 250 євро заохочувальних премій кожен», - додала директорка з комунікацій фундації «Українсько-єврейська зустріч» Наталія Федущак.

Премію «Зустріч: Українсько-єврейська літературна премія» присуджують з 2020 року почергово у двох категоріях: художня література та література нонфікшн. Також церемонія вручення премії відбудеться на Львівському міжнародному BookForum-2024 6 жовтня.

Як повідомляв Укрінформ, у 2023 році у Львові відбулося вручення українсько-єврейської літературної премії «Зустріч», лауреаткою якої стала Софія Андрухович з романом «Амадока».

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-