Презентація громадської організації «Рада арабських і мусульманських учених України»

Презентація громадської організації «Рада арабських і мусульманських учених України»

Укрінформ
11 вересня,  15:00 - презентація громадської організації «Рада арабських і мусульманських учених України».

Організатор:  ГО «Український центр діалогу та комунікацій».

До участі запрошені: Віктор Кіктенко - д-р. філос.н., директор Інституту сходознавства ім. А. Ю. Кримського НАН України; Андрій Будряченко - д-р. і.н., професор, заслужений діяч науки та техніки України, член-кореспондент НАН України, директор Інституту всесвітньої історії НАН України; Євген Харьковщенко - д-р. філос.н., професор, завідувач кафедри релігієзнавства філософського факультету КНУ імені Тараса Шевченка; Туранли Фергад Гардашкан Оглу - д-р. і.н., професор кафедри загального і слов’янського мовознавства факультету гуманітарних наук НУ «Києво-Могилянська академія», перший заступник голови Ради арабських і мусульманських учених України; Сейфулла Рашидов - голова Ради арабських і мусульманських учених України; Петро Мироненко - доктор політичних наук, президент Академії політико-правових наук України; Сергій Павловський - доктор медичних наук, професор, директор Комунальної установи «Науково-дослідний інститут соціально-економічного розвитку міста». Голова Асоціації інститутів та агенцій розвитку міст України; Павло Гай-Нижник - доктор історичних наук, президент Української академії геополітики та геостратегії, провідний науковий співробітник Інституту політичних і етнонаціональних досліджень НАН України; В’ячеслав Швед - кандидат історичних наук, доцент, завідувач відділу історії країн Азії та Африки Державної установи «Інститут всесвітньої історії Національної академії наук України», віцепрезидент Громадської організації «Український центр ісламознавства»; Олена Шаповалова - директор Українського Державного центру міжнародної освіти; Світлана Нестеренко - завідувач відділу наукового розвитку міжнародного співробітництва; Олег Бойчун - віцепрезидент Академії енергетики України; шейх Абу Алруб Емад - президент ГО «УЦДК», заступник голови Ради арабських і мусульманських учених України, модератор.

Питання до обговорення: 

  • Україна й Арабсько-мусульманські держави: історія, культура, економіка та міжнародні відносини.
  • Актуальність наукової співпраці між Україною та арабсько-мусульманськими країнами в умовах сучасних глобалізаційних викликів. 

Формат заходу – офлайн  (Зала 2). 

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

В Україні нова організація сприятиме розвитку науково-культурних взаємовідносин з арабо-мусульманським світом

Діяльність громадської організації "Рада арабських і мусульманських учених України" сприятиме розвитку науково-культурних взаємовідносин між нашою державою та арабо-мусульманським світом.

Про це йшлося на презентації організації, яка відбулася в Укрінформі.

Голова Ради арабських і мусульманських учених України Сейфулла Рашидов зазначив, що її метою насамперед є об'єднання зусиль та координація діяльності арабських і мусульманських науковців України для сприяння розв'язанню актуальних проблем у галузі культури, освіти та науки.

"По-друге, метою є сприяння розвитку науково-культурних взаємовідносин вчених України з вченими арабо-мусульманського світу. По-третє, нам хотілося б зробити свій внесок у пожвавлення і надання нового імпульсу відносинам України з мусульманським світом", - сказав Рашидов.

Своєю чергою віцепрезидент ГО "Український центр ісламознавства", завідувач відділу історії країн Азії та Африки державної установи "Інститут всесвітньої історії Національної академії наук України" В’ячеслав Швед висловив сподівання, що створення такої організації надасть нового дихання і синергії співпраці України з провідними науковими аналітичними центрами арабо-мусульманського світу.

За його словами, щоб успішно опрацьовувати політичну модель відносин України з ісламським світом, необхідно глибоко знати і розуміти складні і неоднозначні процеси, які відбуваються у цьому сегменті Глобального Півдня.

"Співпраця... українських науковців і вчених з арабськими, мусульманськими науковцями, плідна співпраця між нашими науковими організаціями, аналітичними центрами сприятиме реалізації цього завдання", - переконаний він.

Зокрема, на думку Шведа, вагомим внеском у зміцнення українсько-арабського співробітництва могло б стати проведення другого Саміту миру у Саудівській Аравії. "Поки не визначено, де має відбуватися цей саміт. Україна запропонувала провести в Індії другий Саміт миру. Але, скоріше за все, Нарендра Моді (Прем'єр-міністр Індії - ред.) не бажає псувати відносини з РФ, і я не думаю, що там буде. Мені здається, що... є певні ознаки того, що Саудівська Аравія може погодитися на проведення на її території другого Саміту миру", - заявив він.

Президент Української академії геополітики і геостратегії, провідний науковий співробітник Інституту політичних і етнонаціональних досліджень НАН України доктор історичних наук Павло Гай-Нижник відзначив тісні зв'язки слов'ян з ісламським світом з давніх часів. "Ми маємо від арабських літописців унікальні свідчення про життя наших пращурів. Наприклад, є навіть детальні описи і поховань і свят, які навіть мало знають українці. Ми давно поєднані з ісламським світом. І одним із наших завдань є посилення української м'якої сили в ісламських і мусульманських державах", - переконаний він.

Водночас президент Української академії геополітики і геостратегії наголосив на певних прогалинах у цих відносинах. "Вони стосуються не лише дипломатичних зусиль Української держави, і питання не лише у науковій співпраці. Воно стоїть у тому, щоб дати, серед іншого, ширші знання українському суспільству про структуру, життя у цих країнах тощо. Очевидно, що завдання буде нелегким", - вважає доктор історичних наук.

Як повідомляв Укрінформ, у червні Президент України Володимир Зеленський заявив, що обговорюється питання проведення другого Глобального саміту миру у Саудівській Аравії.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-