Чи існує загроза для водопостачання Києва: стан води у річках Сейм та Десна

Чи існує загроза для водопостачання Києва: стан води у річках Сейм та Десна

Укрінформ
12 вересня, 14:30 - пресконференція щодо ситуації з якістю води у річках Сейм та Десна.

Організатор: Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

Спікери: Олена Крамаренко - заступниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів України; Ігор Зубович - в.о. голови Держекоінспекції; Ігор Гопчак - заступник голови Держводагентства; Сергій Чумак - головний санітарний лікар Києва, керівник Київського міського Центру контролю та профілактики хвороб; Олег Лисюк - генеральний директор ПрАТ "Київводоканал"; Володимир Осадчий - директор УкрГМІ ДСНС України та НАН України; Сергій Афанасьєв - директор Інституту гідробіології НАН України.

Коротко. Представники Міндовкілля, Держекоінспекції, Держводагентства, Київводоканалу та науковці нададуть актуальну інформацію щодо поточної ситуації з якістю води та ознайомлять із заходами, які вживаються для локалізації та ліквідації надзвичайної ситуації. А також розкажуть про те, чи існує загроза для водопостачання Києва.

Формат заходу – офлайн  (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ та учасників - за посиланнямАкредитація триватиме до 10:00 12 вересня 2024 р.

Додаткова інформація за телефоном: 097-710 - 90 -79, Євгенія, Міндовкілля.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Ситуація із забрудненням на річках Сейм та Десна поступово покращується – Міндовкілля

Ситуація на річці Сейм поступово покращується, рівень кисню у місцях початку формування забруднення вже досяг нормативу; рух плями Десною сповільнюється.

Про це в Укрінформі під час пресконференції щодо ситуації з якістю води у річках Сейм та Десна розповіла заступниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олена Крамаренко.

«На сьогодні ми фіксуємо покращення ситуації у річці Сейм у тих місцях, де забруднення почалося. Ми бачимо поступове збільшення кисню, який місцями вже досяг нормативу у 4 мг на дециметр кубічний. Також не фіксується мор риби. Що стосується Десни, то зафіксовано сповільнення руху забруднення в межах Чернігівської області. Площа цієї плями більш розпорошена, запах, який відчувався на Сеймі, на Десні значно менший», - сказала Крамаренко.

Вона також наголосила, що за попередніми орієнтовними даними Укргідрометцентру, до місць водозабору для Києва забруднення дістанеться 14-16 вересня.

«Але ми бачимо, що забруднена вода рухається дуже повільно, тому сподіваємося взагалі не побачити, як ця забруднена маса дістанеться водозабору для міста Києва», - додала представниця Міндовкілля.

На сьогодні в межах Чернігівської області вже встановлено 3 аераційні установки. Триває робота по їх встановленню на території Київської області.

Триває також збір загиблої риби вздовж течії обох річок в регіонах. За інформацією Держекоінспекції, загалом вже зібрано понад 31 т риби. Зокрема, у Сумській області трохи понад 12 т і нових випадків мору в регіоні станом на сьогодні не зафіксовано. У Чернігівській області зусиллями Держекоінспекції, Держрибагентства, місцевої влади та небайдужих громадян вже зібрано майже 19 т загиблої риби.

Як повідомлялося, станом на 11 вересня зона забруднення Десни просунулася до села Ладинка на Чернігівщині. У Сеймі фіксується покращення якості води.

Перевищення екологічних нормативів по забруднюючих речовинах у річках Сейм та Десна не зафіксовано – Держводагентство

Забруднення у річках Сейм та Десна має органічне походження, перевищення екологічних нормативів по вмісту пестицидів, поліароматичних вуглеводнів та важких металів не зафіксовано.

Про це в Укрінформі під час пресконференції щодо ситуації з якістю води у річках Сейм та Десна розповів заступник голови Державного агентства водних ресурсів України Ігор Гопчак.

«Крім основних фізико-хімічних показників, які ми вимірюємо щоденно, раз на три дні Держводагентство перевіряє воду на пріоритетні показники, як ми їх називаємо, 45+ показників. За результатами вимірювання пріоритетних забруднюючих речовин у пробах води із Сейму та Десни перевищення екологічних нормативів за вмістом пестицидів, поліароматичних вуглеводнів, летких органічних сполук, а також важких металів не виявлено», - наголосив Гопчак.

Він висловив сподівання, що коли пляма забруднення досягне Київщини, що прогнозується орієнтовно за 4 дні, концентрація органічних речовин у воді ще зменшиться.

«Про це вже сьогодні свідчить вміст кисню і зміна показника хімічного споживання кисню у відібраних нами пробах води. І я вважаю, що «Київводоканал» готовий до цієї ситуації», - додав Гопчак.

Своєю чергою генеральний директор ПрАТ "Київводоканал" Олег Лисюк запевнив, що підприємство має всі засоби боротьби з органічними забрудненнями води, за допомогою яких і раніше виконувало всі очисні процедури.

«Ми бачимо, що це органічне забруднення, а з органікою ми дуже ефективно боремося за допомогою реагентів, які у нас є на підприємстві. Це хлор та гідроксид алюмінію. Це ефективні коагулянти, які забирають каламутність, покращують кольоровість води, а також очищають воду. Єдине, чого у нас не було, це засобів для боротьби із запахом. Ми проконсультувалися з колегами у Берліні та Гамбурзі, з якими ми співпрацюємо в рамках міжнародного співробітництва, і прийняли рішення використати для боротьби із неприємним запахом активоване вугілля», - сказав Лисюк.

Завдяки допомозі партнерів з ЮНІСЕФ «Київводоканал» буде забезпечений активованим вугіллям у повному обсязі для проведення доочищення питної води.

Як повідомлялося, наявні у "Київводоканалу" абсорбенти зможуть повністю прибрати забруднюючу органічну речовину, що рухається водами Десни до Київської області. Вода для киян буде поступати та, яка відповідає санітарним нормам.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-