Реінтеграція ветеранів через освіту і працевлаштування

Реінтеграція ветеранів через освіту і працевлаштування

Укрінформ
26 вересня, 16:00 - презентація «Стратегії переходу та інтеграції українських ветеранів до освіти і робочої сили».

Організатор: Громадська організація «Українська асоціація маркетингу».

Учасники: Ірина Лилик - президентка ГО «Українська асоціація маркетингу»; Сергій Коваленко - державний експерт директорату професійної освіти МОН України; Олена Бучинська - експертка ГО «Українська асоціація маркетингу»; представники центральних органів виконавчої влади України, програми «Професійна освіта в Україні / Skills4Recovery»; Юрій  Щирін - ветеран, генеральний директор компанії "Агентство Індустріального Маркетингу" . 

Модераторка: Олена Шатілова - експертка ГО «Українська асоціація маркетингу».

Чому це важливо?

Військова агресія Росії проти України спричинила збільшення чисельності ветеранів-учасників бойових дій. За результатами досліджень, освіта та працевлаштування, поряд із медичним забезпеченням і реабілітацією, є ключовими факторами, що сприяють успішному поверненню  ветеранів до мирного життя в умовах наявних політико-економічних викликів.

Проблема реінтеграції ветеранів через освіту і працевлаштування - у відсутності дієвих механізмів повернення до цивільних професій, безперешкодного доступу до робочих місць після військової служби, активного трудового життя, зокрема й у разі втрати працездатності.

Масштаб цієї проблеми безпрецедентний не лише для України, а й для всього світу, тому розробка стратегічних політик у цій сфері є першочерговим пріоритетом. Ефективність державної політики з повернення ветеранів до цивільного життя через освіту і працевлаштування сприятиме дотриманню їхніх громадянських прав, зниженню рівня напруженості у суспільстві, майбутньому відновленню та соціально-економічному прогресу країни.

Учасники заходу презентують результати досліджень і розробки стратегії, поінформують про передумови та ініціативи підвищення результативності реінтеграції ветеранів до освіти і ринку праці.

Довідково. Концептуальну записку «Стратегія переходу та інтеграції українських ветеранів до освіти і робочої сили» підготовлено ГО «Українська асоціація маркетингу» у рамках програми «Професійна освіта в Україні / Skills4Recovery», яка реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Федерального уряду Німеччини.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Ініціативи щодо реінтеграції ветеранів потребують перегляду і доопрацювання – експерт

Сьогодні більшість ветеранів не влаштовують заходи з підтримки їхньої реінтеграції до цивільного життя, тому всі ці ініціативи потребують перегляду, доопрацювання і масштабування найкращих практик.

На цьому під час презентації в Укрінформі «Стратегії переходу та інтеграції українських ветеранів до освіти і робочої сили» наголосила експертка ГО «Українська асоціація маркетингу» Олена Бучинська, передає кореспондент Укрінформу.

«За даними проведеного нами дослідження, 57% ветеранів не задоволені заходами з підтримки їхньої реінтеграції до цивільного життя. З урахуванням того фактору, що прогнозована кількість колишніх учасників бойових дій після завершення війни становитиме близько 10% населення, можна уявити масштаб проблеми. Тому всі наявні ініціативи щодо реінтеграції ветеранів потребують негайного перегляду, доопрацювання, а найкращі практики – масштабування», - зазначила Бучинська.

Вона представила підготовлену Українською асоціацією маркетингу стратегію інтеграції ветеранів, яка зосереджена на поверненні колишніх військових до цивільного життя через освіту і працевлаштування.

Серед цілей її імплементації – покращення у коротко- та середньостроковій перспективі доступу до якісної та інклюзивної освіти, підвищення рівня зайнятості ветеранів, розвиток ветеранського підприємництва і посилення соціальної адаптації ветеранів.

«Ми пропонуємо зосередитися на низці пріоритетів і підготували рекомендації для їх досягнення. Наприклад, ми пропонуємо підвищити доступність та адресність підтримки ветеранів. Цього можна досягти, зокрема, завдяки підвищенню якості оцінювання фізичного і ментального стану здоров'я, наданню пріоритету ветеранам у конкурсному відборі претендентів із рівними характеристиками на вакансії у державному секторі тощо», - додала експерт.

Завдяки стратегічній координації ініціатив стейкхолдерів, на переконання авторів стратегії, можна досягти збільшення частки ветеранів серед працівників державного сектору до 30%.

Наступним пріоритетом є забезпечення та оцінювання результативності сервісів для ветеранів. Йдеться про створення системи опрацювання звернень від колишніх військових на гарячій лінії, удосконалення системи надання пільг на здобуття ними освіти, проведення представниками ветеранів аудиту точок контакту і каналів інформування.

«Ми реалісти і розуміємо, що все і одразу реалізувати неможливо. Тому запропоновані рекомендації розподілені на більш нагальні і на такі, які розраховані на втілення упродовж 3-5 років. Тому попереду нас чекає велика робота, потрібно буде розробити дорожню карту, консолідувати ресурси для реалізації стратегії та скоординувати зусилля партнерів у запровадженні змін», - зауважила Бучинська.

Як повідомлялося, Міністерство у справах ветеранів спільно з ГО «Простір можливостей» започатковує навчання фахівців із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб. Такі фахівці тісно взаємодіятимуть з усіма органами та службами, виконуючи роль своєрідних навігаторів у забезпеченні потреб ветеранів.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-