Шляхи до безбар’єрного життя осіб з психічними порушеннями

Шляхи до безбар’єрного життя осіб з психічними порушеннями

Укрінформ
2 жовтня, 12:00 - круглий стіл на тему: «Шляхи до безбар’єрного життя осіб з психічними порушеннями».

Організатор: ГО родичів та законних представників осіб з психічними порушеннями, фахівців з психічного здоров’я та самих пацієнтів психіатричних клінік «Психабіліті».

Учасники: Семен Глузман - почесний президент ГО «Асоціація психіатрів України»; Віталій Нестор - депутат Київської міської ради; Богдана Тимощук - депутатка Київської міської ради; Микола Кутафʼєв - голова виконавчого комітету громадської спілки «Всеукраїнське обʼєднання надавачів соціальних та реабілітаційних послуг»; Євгенія Панічевська - директорка ВГО «Наукове товариство інвалідів «Інститут соціальної політики»; В’ячеслав Мішиєв - директор КНП «Клінічна лікарня «Психіатрія»», м. Київ; Лариса Татарінова - правозахисниця, членкиня правління ГО «Ліга соціальних працівників м. Києва»; Дмитро Зелінський - голова ГО «Українська стратегія Зелінського», підприємець; Вікторія Богдан-Волохіна - психолог Ново-Білицького чоловічого ПНІ; Лідія Мартинова - засновниця та  голова правління ГО «Психабіліті»; Євген Бєлоножко  - родич особи з психічним порушенням, член ГО «Психабіліті»; Алла Черньова  - родичка особи з психічним порушенням, членкиня ГО «Психабіліті»; Костянтин Зеленов - лікар-психіатр вищої категорії Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф м. Києва, член правління ГО «Психабіліті»; Ігор Назаренко - клінічний психолог КНП «Клінічна лікарня «Психіатрія”, м. Київ, заступник голови правління ГО «Психабіліті»; Тетяна Суріна - мати дитини з інвалідністю, членкиня ГО «Психабіліті», модераторка.

Питання до обговорення:

  • Оприлюднення результатів дослідження рівня задоволеності осіб з психічними порушеннями медичними та соціальними послугами, що надаються державним і громадським секторами в місті Києві.

  • Обговорення ефективності послуг.

  • Необхідність розробки соціальної послуги «Помічник особи з психічними порушеннями» відповідно до міжнародних норм, її стандарту та принципів підготовки фахівців.

  • Підписання резолюції круглого столу.

Чому це важливо?

Через життя в умовах воєнних дій число українців, які потребують психіатричної допомоги, стрімко зростає. У громаді Києва існує критична ситуація з кількістю та якістю соціальних послуг для цієї вразливої групи. Ще однією проблемою є доступність медичних послуг, що вже існують.

Зазвичай ментально вразливим хворим важко скористатися чинними програмами допомоги через неможливість ухвалювати осмислені рішення. У реальному житті вони фактично стають соціально незахищеними. Отже, подолати цей виклик без сторонньої допомоги психічно хворі не в змозі.

Позитивний досвід розвинутих країн у досягненні безбар’єрності для осіб з психічними порушеннями показує, що вдалим рішенням для України може стати запровадження послуги «Помічник особи з психічними порушеннями».

Довідково. Захід проводиться ГО «Психабіліті» в рамках проєкту «З НАМИ – змінюємо, навчаємо, адвокатуємо, менторимо інклюзивно», який реалізується ГС «Ліга сильних» за технічної підтримки ООН Жінки в Україні та за фінансування Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF).

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Запитання для спікерів надсилати на E-mail: tailorsschool@gmail.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

У Києві пропонують впровадити послугу "Помічник особи з психічним порушеннями"

Задля підвищення якості життя осіб з психічними порушеннями та їхніх родичів, а також для досягнення безбар’єрності для такої категорії людей у Києві пропонують впровадити послугу «Помічник особи з психічним порушенням».

З такою ініціативою виступила громадська організація «Псіхабіліті» на круглому столі в Укрінформі на тему: «Шляхи до безбар’єрного життя осіб з психічними порушеннями».

Фахівці ГО провели опитування серед людей з психічними порушеннями щодо того, чи задоволені вони соціальними і медичними послугами у Києві. Виявилося, що 81% респондентів вказали на вкрай низьку якість наданих їм послуг.

Лікар-психіатр Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва, член правління ГО "Психабіліті" Костянтин Зеленов пояснив це насамперед особливостями хворих на психічні недуги.

"Особливість психічних розладів полягає у тому, що особа втрачає набуті раніше навички самостійного життя, у тому числі і соціального. На практиці це проявляється в тому, що особа з такими порушеннями не може або їй дуже важко дійти до цих соціально-медичних послуг, навіть якщо вони є. Таким людям важко піти до лікаря, важко з'явитися в якісь реабілітаційні заклади. Саме тому потрібен цей індивідуальний помічник", — вважає Зеленов.

Як зазначила засновниця та голова правління ГО «Психабіліті» Лідія Мартинова, перешкодами до безбар’єрного життя осіб з психічними порушеннями є, зокрема, недоступність до медичних послуг через їхню незгоду, до соціальних послуг і працевлаштування через відсутність опікуна тощо.

«Ці перешкоди призводять до порушення прав осіб з психічними порушеннями на отримання своєчасної та якісної психіатричної допомоги, зловживань при отриманні опіки над ними, а також до інвалідизації самої особи з психічними порушеннями. Ці перешкоди мають системний характер. Але є базова проблема – відсутність послуги комплексної індивідуальної підтримки для осіб з психічними порушеннями», – наголосила Мартинова.

Ідею запровадження інституту персонального асистента для людей з психічними порушеннями пояснив голова виконавчого комітету громадської спілки «Всеукраїнське обʼєднання надавачів соціальних та реабілітаційних послуг» Микола Кутафʼєв.

«У соціальній сфері повернення людини в соціум, надання навичок поведінки у різних ситуаціях називається представництвом інтересів, медіацією, консультуванням, інформуванням. Зараз це питання близьких і родичів, але вони не завжди знають, як це робити, і часом теж психологічно виснажені. Тому впровадження інституту персонального асистента дуже актуальне», - переконаний Кутафʼєв.

За повну реформу допомоги людям з психічними порушеннями та розробку цільової програми висловився депутат Київської міської ради Віталій Нестор.

«Ця ідея має лягти в майбутню цільову програму міста Києва. Її точно буде розроблено з урахуванням думки активної частини присутньої тут робочої групи. Ми окремо проговоримо це в кулуарах Київської міськради. Я впевнений, що ми маємо працювати в цьому напрямку, а в бюджет на наступний рік закласти більшу статтю видатків на таку допомогу», - пообіцяв Нестор.

Організатори заходу мали на меті привернути увагу до проблем допомоги людям з психічними порушеннями та недостатню якість соціальних і медичних послуг для цієї вразливої групи.

Підкреслювалося, що позитивний досвід розвинутих країн у досягненні безбар’єрності для осіб з психічними порушеннями показує, що вдалим рішенням для України може стати запровадження послуги «Помічник особи з психічними порушеннями».

Як повідомлялося, за вісім місяців до лікарів зі скаргами на ментальне здоровʼя звернулися близько 300 тисяч українців.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-