Результати Всесвітнього дня прибирання - 2024 в Україні

Результати Всесвітнього дня прибирання - 2024 в Україні

Укрінформ
1 жовтня, 11:00 - пресконференція щодо результатів Всесвітнього дня прибирання - 2024 в Україні.

Організатори: Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it Ukraine», Міжнародний рух «Let’s Do It World», Міжнародний молодіжний рух «School Recycling World».

Учасники: Юлія Мархель - лідерка Всеукраїнського молодіжного руху Let`s do it Ukraine; Сергій Власенко - заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації; Владислав Яцук - начальник управління молодіжної політики Міністерства молоді та спорту України; Андрій Чорновол - шоумен, ведучий М1 та Наше радіо,  амбасадор Let`s do it Ukraine.

Коротко. Під час пресконференції будуть представлені фінальні результати найбільшого соціального екопроєкту World Cleanup Day 2024 в Україні, а саме: кількість учасників локацій, зібраного сміття, видалених гігабайтів цифрових відходів. Учасники заходу розкажуть також про найактивніші регіони. Про те, як брали участь Донецька, Луганська та Херсонська області, як долучалися українці за кордоном та інше. 

Довідково. Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it Ukraine» – учасник загальносвітового руху «Let’s Do It World», що об’єднує понад 90 мільйонів активістів у 211 країнах, які щорічно в третю суботу вересня виходять на прибирання у своїх країнах. З 2024 року Всесвітній день прибирання оголошено офіційним Днем ООН, який відзначається щорічно 20 вересня, і тепер його додано до календаря міжнародних днів і тижнів. Всесвітній день прибирання став найбільшою мобілізаційною мирною акцією у світі та переміг у рейтингу UN SDG Awards. 

Цього року подія в Україні проходила під гаслом “Зробимо Україну чистою разом!” у всіх 24 областях з дотриманням норм воєнного стану.

Формат заходу – офлайн  (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників медіа за тел.: 066 - 444 - 51 - 43 (Анастасія - координатор із зовнішніх комунікацій «Let`s do it Ukraine»).

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали: 

У Всесвітній день прибирання Україна зібрала понад 68 тисяч тонн сміття і прагне піднятися у світовому рейтингу

До Всесвітнього дня прибирання в Україні долучилося майже 377 тис. учасників, які зібрали понад 68 тис. тонн сміття.

Про результати Всесвітнього дня прибирання в Україні, який відбувся 20 вересня, розповіли його організатори з Всеукраїнського молодіжного руху Let's do it Ukraine на пресконференції в Укрінформі.

Так, цьогоріч під час традиційних толок 376 935 учасників очистили 24 450 локацій у 24 областях України, зібрано 68 669 тонн сміття, 120 тонн вторинної сировини здано на переробку.

А у прифронтових регіонах 176 038 екосвідомих громадян долучилися до цифрового формату прибирання, тобто видалення невикористаних, застарілих і непотрібних програм, файлів, вебсторінок. Так, було видалено 2 017 549 гігабайтів цифрового сміття, завдяки чому заощаджено 1 008 774 кВт-год енергії на рік і 504 387 кг СО2 викидів.

Тим часом, на думку лідерки Let's do it Ukraine Юлії Мархель, Україна може суттєво піднятися у міжнародному рейтингу, якщо зареєструються всі, хто взяв участь у цьогорічному прибиранні. Відтак реєстрацію учасників акції продовжили до 20 жовтня.

“Це попередній результат (кількість учасників — ред.), бо за місяць ми перерахуємо його і дамо новий. І ця цифра може змінитися, якщо кожен, хто взяв участь у Всесвітньому дні прибирання-2024, зареєструється. Ця цифра може суттєво змінити місце України в світовому рейтингу екологічно відповідальних і готових до екозмін країн”, - наголосила Мархель, зазначивши, що Україна розраховує увійти до десятки “найчистіших” країн світу.

На сьогодні ж трійка лідерів ТОП-10 регіонів із найбільшою кількістю учасників виглядає так:

До традиційного прибирання найбільше людей долучилося у Дніпропетровській – 22 534, Чернігівській — 16 985, Львівській — 15 980 областях.

До цифрового прибирання найбільше людей долучилося у Рівненській — 46 339, Полтавській — 26 848, Вінницькій — 14 277 областях.

У Let's do it Ukraine назвали найпоширеніше сміття цьогорічного Всесвітнього дня прибирання в Україні.

“Найпоширенішим сміттям стали недопалки, пляшки, упаковка, обгортки, пакети, скло, папір і відходи органічного походження. У лісах знайшли унітази, дивани, старі пральні машини, автомобільні акумулятори, телефонні деталі, іграшки, люстри, черевики. Багато сміття просто неба лишають туристи у місцях відпочинку”, - розповіла Мархель.

Окремою проблемою у Let's do it Ukraine вважають недопалки, якими засмічено різні локації.

“Шановні курці, не залишайте ваші недопалки просто неба. Вони не перегнивають з дощем і розкладаються понад 13 років. Ми цим дихаємо, а у малих дітей при реакції на сонці, воді, піску виникає ризик зростання ракових клітин. Вони й так народилися й живуть у важкому й страшному світі. Це впливає не лише на здоров’я, а на природу, рослинний і тваринний світ, а також спричиняє пожежі. Доносьте свої недопалки до смітника як мінімум”, - звернулася до курців лідерка Let's do it Ukraine.

Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it Ukraine» – учасник загальносвітового руху «Let’s Do It World», що об’єднує понад 90 мільйонів активістів у 211 країнах, які щорічно в третю суботу вересня виходять на прибирання у своїх країнах. З 2024 року Всесвітній день прибирання оголошено офіційним Днем ООН, який відзначається щорічно 20 вересня, додано до календаря міжнародних днів і тижнів. Всесвітній день прибирання став найбільшою мобілізаційною мирною акцією у світі та переміг у рейтингу UN SDG Awards.

Цього року подія в Україні проходила під гаслом “Зробимо Україну чистою разом!” у всіх 24 областях з дотриманням норм воєнного стану.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-