Довкілля Криму: зміни та втрати в період повномасштабної війни

Довкілля Криму: зміни та втрати в період повномасштабної війни

Укрінформ
9 жовтня, 11:00 - презентація дослідження у форматі брифінгу «Довкілля Криму: зміни та втрати в період повномасштабної війни».

Організатор: КримSOS.

Учасники: Олексій Василюк - експерт природоохоронних територій, голова правління ГО «Українська природоохоронна група», учасник UWEC Work Group; Вікторія Губарева - екологічна журналістка  онлайн-медіарішень «Рубрика» та EcoRubric, експертка та журналістка UWEC Work Group; Віктор Пархоменко - дослідник впливу бойових дій на дику природу, експерт «Української природоохоронної групи».

Питання до обговорення:

  • Тотальна мілітаризація: вплив військових дій на екосистеми Криму.
  • Виснаження природних ресурсів: забруднення води та повітря, вирубка лісів, засолення ґрунтів.
  • Руйнування заповідних територій: втрата біорізноманіття та унікальних екосистем.
  • Забудова: наслідки для прибережних зон та природних ландшафтів.
  • Військові інциденти: загрози довкіллю.
  • Перспективи водозабезпечення Криму.

Коротко. Учасники заходу розкажуть про зміни, які відбулися в природному середовищі півострова з початку повномасштабного вторгнення. Зосередяться на головних проблемах  екосистеми  Криму та шляхах їхнього подолання.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників медіа: help@krymsos.com. Для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

У Криму стан прибережної території моря наближається до екологічної катастрофи - експерт

У тимчасово окупованому Криму стан прибережної території Чорного моря наближається до екологічної катастрофи.

На цьому наголосив експерт природоохоронних територій, голова правління ГО «Українська природоохоронна група» Олексій Василюк під час презентації дослідження у форматі брифінгу «Довкілля Криму: зміни та втрати в період повномасштабної війни» в Укрінформі.

"У Криму стан прибережної території моря наближається до екологічної катастрофи. Величезна кількість військових суден, які постійно перебувають біля Кримського узбережжя, зруйнували глибоководні скиди стічних вод. Масштаби забруднення моря настільки великі, що навіть окупанти в багатьох містах південного узбережжя Криму заборонили людям користуватися пляжами", - сказав він.

За словами експерта, шкоди екології Криму також завдало проведення систематичних масштабних військових навчань окупантів, які готувалися до повномасштабного вторгнення у 2022 році. Ці навчання проводилися на природоохоронних територіях Керченського півострова в Опукському природному заповіднику. Постраждала гірська територія заповідника, яка була цілями для ракетних ударів з літаків, які відпрацьовували окупанти, зауважив Василюк.

При цьому він додав, що негативно вплинуло на природу і будівництво Керченського мосту, який значною мірою перекрив Керченську протоку - життєво важливу для дельфінів і багатьох видів риб, які розмножуються в Азовському морі та переміщуються у Чорне море.

Експерт підкреслив, що довкілля Криму потерпає і від сучасної забудови та спорудження нових військових баз на півострові.

"Для будівництва траси "Таврида" були знищені неймовірні природні території, кургани, археологічні об'єкти. Природа Керченського півострова завдяки цій трасі стала розрізаною надвоє. На останніх кілометрах цієї траси було вирубано найбільшу кількість лісів у Криму через її будівництво", - зауважив він.

Своєю чергою дослідник впливу бойових дій на дику природу, експерт «Української природоохоронної групи» Віктор Пархоменко підкреслив, що забруднення території прибережної частини Чорного морі в Криму також спричинили запуски ракет окупантів з півострова по Україні у 2022 році, частина з яких падала в море через технічні несправності, маючи дуже токсичне паливо.

Також, за його словами, одним з найбільш негативних впливів на природу в Криму стало будівництво фортифікаційних споруд.

"Це часто не просто окопи, а величезні підземні споруди. І питання, що робити з ними далі? Протяжність траншей понад 70 км, а наслідки їх будування катастрофічні для природи. Вже знищено частину території Смарагдової мережі, прибережних степів і солончаків", - додав експерт.

Раніше Укрінформ повідомляв, що у Криму вже восени може статися водна криза.

 Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-