На Миколаївщині цьогоріч очікують урожай винограду на 50% більший, ніж торік
Про це кореспонденту Укрінформу повідомив директор корпорації „Миколаївсадвинпром”, кандидат економічних наук Вадим Филиппович.
«Торік сільгосппідприємства Миколаївщини, які займаються промисловим вирощуванням винограду, зібрали його 17,9 тисячі тонн, а нині очікують до 27 тисяч тонн. Це на 50 відсотків більше. У 2017 році урожай було втрачено через аномальні заморозки - до мінус 5 градусів, які спостерігалися у квітні-травні. Вони завдали чималих збитків виноградарям, а відтак, зібрано менший, ніж планувалося урожай сонячної ягоди», - розповів Филиппович.
За його словами, у цьому сезоні природа сприяла сільгоспвиробникам – винограду вродило багато. Наразі на виноградниках ще кипить робота, але завершити збір урожаю більшість підприємств планують вже за кілька днів – до 20 жовтня. Термін збору довелося продовжити через брак робочих рук. Але наразі суха та тепла погода сприяє виноградарям.
Паралельно триває і переробка винограду на виноматеріали. У цьому році планується отримати близько 1,8 мільйона декалітрів високоякісних виноматеріалів.
Виноградарство та виноробство є однією з провідних галузей агропромислового виробництва Миколаївщини. Частка продукції миколаївських виноробів становить біля 15 відсотків від загальних обсягів виробництва вина в Україні.
Кількість зайнятих у цих галузях селян сягає близько 7 тисяч людей.