Форум «Південна мрія» на Миколаївщині: успіхи реформи є незворотними

Форум «Південна мрія» на Миколаївщині: успіхи реформи є незворотними

Децентралізація
Укрінформ
Успіхи та проблеми реформи, застосування передового досвіду найуспішніших громад, нові напрямки економічного розвитку ОТГ та деякі аспекти державної регіональної політики.

Ці питання стали провідною темою ІІ Форуму регіонального розвитку «Південна мрія», який організував Миколаївський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Метою нашого форуму є не лише обговорення сучасного стану процесу децентралізації та нової регіональної політики на місцях. А ще, на нашу думку, він допоможе згуртувати громади для вирішення спільних проблем у площині регіонального розвитку, дасть можливість поспілкуватися, обмінятися досвідом, набутим за 4 роки реформи. Крім того, наші гості також мають унікальну можливість зустрітися з кращими експертами Програми «U-LEAD з Європою» та Центрального офісу реформ», - сказав директор Миколаївського ЦРМС Валентин Бойко.

Він також зазначив, що форум зібрав близько 140 учасників, які представляють 80 громад з 7 регіонів України. Крім південних Одеської, Херсонської і Миколаївської областей, сюди запрошені гості з Дніпропетровщини, Кіровоградщини, Полтавщини та Київщини. Форум на Миколаївщині став другим подібним заходом,  перший відбувся торік в Одесі.

З вітальним словом до учасників форуму звернувся заступник директора Програми «U-LEAD з Європою» Андрей Хорват. Він запросив представників громад брати участь у проектах U-LEAD, оскільки, на його думку, це буде найкращим внеском у процес реформування. А ще повідомив, що нині триває відбір ОТГ, які братимуть участь у реалізації заходів програми, пов’язаних з муніципальними послугами. «Зокрема, йдеться про п’ять послуг: транспортні, поводження з відходами, енергоефективність, безпека та соціальні послуги. Ці заходи будуть реалізовані до кінця 2019 року», - сказав Хорват.

Під час роботи форуму відбулася низка дискусійних панелей, де обговорювалися питання залучення інвестицій у регіональні сфери, перспективи місцевого розвитку приєднаних територій, міжмуніципального співробітництва, впровадження сучасних інформаційних технологій в об’єднаних територіальних громадах тощо.

Зокрема, однією з головних тем стали «Результати децентралізації та державної регіональної політики південного регіону». Учасники обговорили сучасний стан процесу децентралізації, актуалізацію та провадження нової регіональної політики на місцях.

Модератор панелі, координатор Центрального офісу реформ Іван Лукеря зазначив, що реформа децентралізації залишається чи не єдиною в країні, яка впевнено рухається вперед. Сьогодні  децентралізація –  на порядку денному головних суб’єктів державної політики – парламенту, уряду та президента. Наразі 67 відсотків населення країни так чи інакше охоплені процесом децентралізації. Отож настала пора перейти від становлення до розвитку ОТГ.

«Сьогодні 705 громад України активно працюють як ОТГ і є лідерами місцевого самоврядування. В 125 громадах 23 грудня 2018 року відбудуться перші місцеві вибори. До кінця року в Україні  діятимуть 830 добровільно об’єднаних територіальних громад. Це гарні показники, адже все більше людей хочуть змінити своє життя на краще», — зазначив Лукеря.

Красномовним фактом успіху реформи є і те, що з 2014 року державна підтримка місцевого регіонального розвитку зросла у 39 разів і склала 19 млрд грн. Отож ця реформа вже визнана незворотною.

Валентин Бойко, зокрема, сказав, що головним досягненням цієї реформи є те, що люди її підтримали. У Миколаївській області наразі вже створена 41 громада. У 2015-2017 роках їх було 28, а на вибори 23 грудня 2018 року підуть ще 12 громад. Крім того, у серпні 2018 року шляхом добровільного приєднання створилася Вознесенська міська ОТГ.

В ОТГ Миколаївщини наразі мешкає більш ніж половина сільського населення, за громадами – 49,5% площі території всієї області. Процесом створення та функціонування ОТГ охоплено 17 з 19 районів регіону.

З 313 бюджетів різних рівнів, які існували до реформи, нині 141 громада увійшла в об'єднання.

«Реформа децентралізації – це шанс отримати додаткові повноваження та ресурси, можливість розвивати свою територію і поліпшувати добробут мешканців. Успіхи громад сьогодні ми бачимо у відновленні доріг, інфраструктури, відбудові соціальних закладів, залученні коштів, у тому числі позабюджетних. Сьогодні громади вже розуміють, що треба виходити не з проблем, а з наявних ресурсів. Тому наші ОТГ мають стратегічні плани розвитку своїх територій й успішно їх реалізують», - сказав директор Миколаївського ЦРМС Бойко.

Він також зауважив, що на Миколаївщині не пішли шляхом адміністративної штурмівщини, а тому жодна ОТГ не говорить про відступ. Головна мета, щоб громади об’єднувалися свідомо і добровільно. Наразі в області триває процес укрупнення міст обласного значення суміжними громадами. Таких тут п’ять. Є вже перша ластівка – місто Вознесенськ. Воно на добровільних засадах створило об’єднану територіальну громаду з двома селами. Зараз подібний процес триває в місті Южноукраїнськ, яке об’єднується з Костянтинівською громадою.

Колеги з інших регіонів України також поділилися своїми успіхами у цьому напрямку. Скажімо, в Одеській області сьогодні створено 31 ОТГ і вони займають трохи більше 30 відсотків від загальної території області. Громади об'єднали 14 відсотків мешканців регіону. І якщо на Миколаївщині залишилося лише два райони, де не створено жодної ОТГ, то на Одещині таких 11. Певною мірою такі результати пов'язують з тим, що Одеська область одна з найбільших в Україні як за площею, так і за кількістю жителів.

Попри успіхи, ОТГ сьогодні мають і чимало проблем. Нерідко їм доводиться стикатися з відчайдушним опором окремих представників владних структур, які втрачають сфери впливу і не можуть з цим змиритися. Крім того, життя не стоїть на місці, отож певні зміни необхідні як на законодавчому рівні, так і в сфері розподілу коштів та повноважень.

«Не секрет, що зараз держава намагається передати ОТГ більше функцій і повноважень і не додати ресурсів. Отож цей процес потребує багато уваги. Ми маємо боротися за цю реформу щодня», - сказав директор з розвитку Асоціації ОТГ Ігор Абрам’юк.

За його словами, наразі їхня організація об’єднує 210 громад України і це менше третини. «Але щоб ефективно вирішувати наші спільні проблеми треба, щоб в асоціації було не менше 500 ОТГ. Тоді нас не будуть ігнорувати. Адже держава – це система. І окрема громада в дискусії з державою не є рівноцінним партнером. А через асоціацію маємо можливість взаємодіяти і дискутувати як система з системою. Тому треба об’єднуватися», - сказав Абрам’юк.

Читайте також: Визначено ОТГ, які візьмуть участь в програмі просторового планування

Загалом, на думку учасників форуму, щоб реформа децентралізації тривала активніше, треба приймати закон про основні засади адміністративно-територіального устрою і до місцевих виборів у 2020 році підійти на новій територіальній основі. Це складно, але треба до цього прагнути.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Алла Мірошниченко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-