У Львові та Катовіце відкрили мурали, присвячені сторіччю Станіслава Лема

У Львові та Катовіце відкрили мурали, присвячені сторіччю Станіслава Лема

Фото
Укрінформ
У містах Львів та Катовіце (Польща) в рамках співпраці відкрили мурали «Нам не потрібні інші світи. Нам потрібні дзеркала» з нагоди 100-річчя письменника Станіслава Лема.

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради, передає Укрінформ.

«На стіні компресорної станції у Львові відкрили мурал Станіславу Лему. Це спільний проєкт з офісом "Катовіце – місто музики ЮНЕСКО", офісом "Львів – місто літератури ЮНЕСКО" та ТзОВ "ЛемСтейшн". Львів – рідне місто Лема, де він сформувався як особистість, навчався в гімназії та університеті, написав перший фантастичний роман, прожив першу третину свого життя. 17 липня 1945 року Лем покинув Львів у потязі вигнанців і вже ніколи сюди не приїжджав. Однак рідне місто пам'ятає Лема і прагне належно відзначити ювілей великого львів'янина», - йдеться у повідомленні.

Мурал у Львові створили митці Віталій та Сергій Грехи, тема спільна як для Львова, так і для Катовіце - «Нам не потрібні інші світи. Нам потрібні дзеркала».

На стіні компресорної станції у Львові відкрили мурал / Фото: Львівська міська рада

Також у Львові 12 вересня на вул. Б. Лепкого, 4 відкрили меморіальну таблицю Станіславу Лему, на фасаді будинку, де мешкала його родина.

Як зазначило PolskieRadio, у Катовіце також відкрили мурал Станіславу Лему. Ідея для нього була розроблена Мегі та Міхалом Копанішиними у співпраці з художнім дуетом Dilikone та Feros у Львові. За описом, настінна картина являє собою єдине ціле, розділене на дві частини, що лежать на відстані 400 кілометрів, одна від одної, але об’єднані у віртуальному вимірі «для подолання меж часу та простору».

Читайте також: До сторіччя Станіслава Лема вийшла друком перша україномовна біографія письменника

На честь письменника до сторіччя від дня його народження польський парламент проголосив 2021 Роком Лема.

Як повідомляв Укрінформ, з нагоди 100–річчя відомого фантаста Станіслава Лема, який народився у Львові, його біографію вперше випустили друком в україномовному перекладі. Книга написана польським журналістом Войчехом Орлінським і перекладена українською мовою Андрієм Павлишиним.

Станіслав Лем народився 12 вересня 1921 року у Львові, а помер у 2006 році у Кракові. польський письменник єврейського походження, класик фантастичної літератури. Найпопулярніший з авторів Польщі за кількістю перекладів у світі. Лауреат премії Франца Кафки (1991) та Австрійської державної нагороди з європейської літератури (1985).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-