Повітряне таксі: харківський FED підписав договори з європейськими компаніями

Повітряне таксі: харківський FED підписав договори з європейськими компаніями

Фото
Укрінформ
Харківська компанія FED (АТ «ФЕД) підписала договори з європейськими промисловими гігантами щодо реалізації проєкту «повітряного таксі».

Про це повідомила пресслужба Харківської облдержадміністрації з посилання на голову ОДА Олександра Скакуна, передає Укрінформ.

«Харківське підприємство спільно з європейськими промгігантами реалізує проєкт «повітряного таксі». Розробкою, яка створена за участю науковців Національного аерокосмічного університету ім. Жуковського «ХАІ» та промисловців АТ «ФЕД», зацікавились швейцарська та італійська компанії. Делегації вже полетіли. Але залишили по собі низку підписаних договорів», - йдеться у повідомленні.

За інформацією голови Харківської ОДА, перемовини пройшли на базі АТ «ФЕД» 29-30 вересня за участі керівництва швейцарської компанії Sauber Engineering AG та Надзвичайного й Повноважного Посла Республіки Італія в Україні П'єра Франческа Дзадзи. Загалом же участь європейців у проєкті обговорювалася компаніями протягом близько 1,5 року.

«Декілька днів у Харкові перебувала делегація швейцарської компанії Sauber Engineering AG – відомої тим, що розробляє боліди «Формули-1» для команд Mercedes, BMW та Alfa Romeo. Головний операційний директор Sauber Engineering AG Кристоф Хансен та голова відділу продажів Джонатан Херцог відвідали Харків разом з італійськими дипломатами - на чолі з послом Італії. Окрім іншого, на Харківщині італійська делегація представляла інтереси свого національного виробника – найбільшого аероспейс-гіганта Італії - Leonardo S.p.A. Він також планує брати участь у проєкті», - повідомив Скакун.

За даними ОДА, розробка, яка зацікавила європейських виробників, – це аеротаксі, екологічний транспорт, що працює на електриці, а в перспективі – на водні.

«Це абсолютне «влучання» у світові та європейські тренди екологічності та енергоефективності», - зазначив Скакун.

Читайте також: У Чернігові подорожчав громадський транспорт

Як повідомляв Укрінформ, на салоні «Авіасвіт - XXI» харківська компанія FED представила дослідний зразок багатофункціонального безпілотного літального апарату, розроблений спільно з Національним аерокосмічним університетом ім. Жуковського «ХАІ». В компанії розповіли, що безпілотник Mechatronics City Jet має широкий функціонал - від виявлення аварійних ділянок на комунікаціях до визначення ступеня завантаженості доріг з точки зору заторів. Такі системи розробляються за кордоном і широко використовуються у «розумних містах», в яких запроваджується автоматична система дистанційного моніторингу для потреб житлово-комунального господарства. Крім цього, є версія безпілотника для пасажирських і вантажних перевезень. Модель, яку демонстрували, успішно пройшла випробування в аеродинамічній трубі. Зазначалося, що підприємство активно шукає інвесторів для реалізації проєкту.

Компанія FED - одне з провідних підприємств України, що спеціалізується на розробці, виробництві, сервісному обслуговуванні та ремонті агрегатів авіаційного, космічного та загальномашинобудівного призначення. Системи управління польотом виробництва компанії FED мають ключове значення для забезпечення безпеки літаків та гелікоптерів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-