ЦВК просить перевірити, чому деякі місцеві ради не дають гроші на вибори

ЦВК просить перевірити, чому деякі місцеві ради не дають гроші на вибори

Укрінформ
Центральна виборча комісія звернулася до Національної поліції щодо перевірки обставин відсутності фінансування низкою місцевих рад проведення проміжних і повторних місцевих виборів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба ЦВК.

«Комісія звернулася до Національної поліції України для здійснення перевірки обставин незабезпечення фінансування проведення проміжних і повторних місцевих виборів окремими місцевими радами, та в разі виявлення підстав вжиття згідно із законодавством України заходів реагування», - ідеться в повідомленні.

Окрім того, комісія звернула увагу таких місцевих рад на необхідність забезпечення фінансування проведення відповідних проміжних і повторних місцевих виборів за рахунок коштів відповідних місцевих бюджетів і встановлену законодавством відповідальність за перешкоджання здійсненню виборчого права.

Читайте також: Кандидат у народні депутати знявся з перегонів – ЦВК скасувала реєстрацію

Також ЦВК звернулася до Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування з проханням вжити заходів щодо законодавчого врегулювання питання забезпечення безумовного фінансування проведення проміжних і повторних виборів депутатів місцевих рад, повторних виборів сільських, селищних, міських голів за рахунок коштів відповідних місцевих бюджетів.

«Починаючи з 2020 року, до ЦВК постійно надходять звернення та постанови сільських, селищних, міських територіальних виборчих комісій про призначення проміжних/повторних місцевих виборів, а згодом про визнання їх такими, що не відбулися, з огляду на відсутність фінансування їх підготовки та проведення. У зв’язку з цим відповідними ТВК призначаються повторні місцеві вибори на інші дати», - розповіли в ЦВК.

Читайте також: Довибори в Раду: ЦВК затвердила форму та колір бюлетенів

Водночас зазначається, що, незважаючи на звернення ТВК до місцевих рад, а також звернення членів Комісії щодо невідкладного фінансування ними проміжних та повторних місцевих виборів, місцеві ради не ухвалили відповідні рішення й відповідно не було забезпечено організацію виборчих процесів проміжних та повторних місцевих виборів.

«Ситуація, яка склалася в окремих територіальних громадах, свідчить, що передбачений на сьогодні законодавством механізм фінансування місцевою радою проміжних та повторних місцевих виборів не видається ефективним», - додали в ЦВК.

Як повідомлялося, чергові місцеві вибори в Україні відбулися 25 жовтня 2020 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-