На Харківщині руйнується військове училище 19 століття, можливі обвали

На Харківщині руйнується військове училище 19 століття, можливі обвали

Фото
Укрінформ
У місті Чугуїв на Харківщині руйнується архітектурна пам’ятка національного значення «Військове училище» (більш відоме як штаби військових поселень), збудоване у 1831 році в стилі класицизм.

Про це повідомив у Фейсбуці чугуївський краєзнавець Артем Левченко. 

За його інформацією, 15 листопада стався другий обвал стіни бокового крила будівлі. Краєзнавець зазначив, що будівля вистояла під час Другої світової війни, однак "не витримує сучасного ставлення держави".

Як розповів кореспонденту Укрінформу директор департаменту містобудування та архітектури Харківської ОДА, головний архітектор області Антон Коротовських, 17 листопада департамент проведе спільну нараду з міською владою Чугуєва щодо можливостей фінансування першочергових протиаварійних робіт, а вже наступного тижня технічні спеціалісти на замовлення облдержадміністрації проведуть експертизу будівлі.

«Експерти оцінять і стан будівлі, і причини, з яких стався обвал. Наразі є два припущення – це протікання води з даху або ж осідання грунту, оскільки будівля стоїть на схилі», - пояснив Коротовських.

Протиаварійні роботи коштуватимуть, за його словами, орієнтовно 3-5 млн грн. Щоб їх провести, потрібно буде оголошувати тендер. Коли почнуться власне роботи, в ОДА поки що не прогнозують.

Як повідомила Чугуївська міська рада, руйнація пам’ятки архітектури «Військове училище» становить небезпеку для пішоходів і автомобілістів, можливі обвали.  

«Наразі територія довкола обвалу будівлі Штабів військових поселень становить небезпеку для пішоходів та автомобілістів. Наскрізний отвір у несній конструкції стіни, який утворився унаслідок першого обвалу в серпні 2019 року, збільшився, і руйнація будівлі може продовжитися», - йдеться у повідомленні.

В міськраді уточнили, що частина зовнішньої стіни східного корпусу будівлі обвалилася в ніч на 15 листопада, і наразі вирішується питання про обмеження руху транспорту та встановлення попереджувальних знаків.

Також у міськраді додали, що протиаварійні роботи виконати за рахунок обласного бюджету неможливо, оскільки будівля належить державі.

«Наразі триває процес передачі приміщень штабів військових поселень з державної власності у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області», - зазначили в мерії Чугуєва.

Як повідомлялося, у МКІП оголосили список об'єктів, що увійшли до «Великої реставрації». Всього їх 109, із них на Харківщині – 3. Це: пам’ятка архітектури національного значення «Університетська церква», пам'ятка архітектури та містобудування місцевого значення «Харківська державна наукова бібліотека ім. Короленка», пам’ятка архітектури національного значення «Військове училище», більш відоме як штаби військових поселень (м. Чугуїв). 

За інформацією департаменту містобудування та архітектури Харківської ОДА, реконструкція будівлі може коштувати щонайменше 500 млн грн.

Пам’ятка датується 1831 роком. Будівлю звели для розміщення дивізійного корпусного і окружного штабів військових поселень Слобідсько-української губернії (Чугуїв був центром поселень з 1817 по 1857 рр.). На початку 1850-их до будівлі додали два нових крила - для додаткового розміщення адміністрації восьми округів Українських військових поселень і корпусу військових топографів Російської імперії (одним зі слухачів курсу був майбутній художник Ілля Рєпін). Після скасування військових поселень у 1860 р. будівлю зайняло Чугуївське піхотне юнкерське училище. У роки Другої світової і до 1947-го тут працювало Харківське суворовське училище (нині столичний військовий ліцей імені Івана Богуна).

У 2010 році будівлю надали під картинну галерею Художньо-меморіальному музею ім. Рєпіна.

Центральна, найстаріша, частина будівлі - двоповерховий з цоколем прямокутний корпус, пізніше добудовані Г-подібні крила утворюють незамкнений внутрішній двір. У ХХ ст. на будівлі з коридорним плануванням і двостороннім розташуванням кімнат зробили двох’ярусну дозорну вежу.

Будівля в стилі класицизм має ритмічне чергування рядів квадратних (цокольний поверх), аркових (перший), прямокутних (другий) віконних прорізів, рустовані пілястри, трикутні фронтони.

Як повідомляв Укрінформ, на Харківщині руйнуються дві садиби, де гостював і працював філософ, поет, педагог Григорій Сковорода - будинок у селищі Бабаї до кінця осені мають законсервувати, а маєток у селі Великий Бурлук узагалі не має власника.

Фото: chuguev-rada.gov.ua, repin.in.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-