Вінницькі депутати вимагають від уряду повної компенсації тепловикам різниці у тарифах

Вінницькі депутати вимагають від уряду повної компенсації тепловикам різниці у тарифах

Укрінформ
Вінницькі депутати у п'ятницю, 17 грудня, на позачерговій сесії міськради ухвалили звернення до уряду, в якому вимагають компенсувати різницю в тарифах на тепло і гарячу воду у повному обсязі.

Про це у Фейсбуці повідомив міський голова Вінниці Сергій Моргунов, передає Укрінформ.

«Погасити в повній мірі борги держави перед вінницькими тепловиками відповідно до меморандуму. Звертаємось до уряду щодо перегляду розрахунків компенсації різниці в тарифах. Методика має бути справедливою і об’єктивною. Депутати підтримали це рішення на позачерговій сесії», - написав Моргунов.

Він нагадав, що ще в лютому Асоціація міст України підписала спільний меморандум по теплу з урядом. Згідно з цим документом, громади взяли на себе зобов’язання, що тарифи для населення на тепло та гарячу воду в опалювальному сезоні 2020-2021 років зростати не будуть. Аналогічні умови на опалювальний сезон 2021-2022 років закладено у Меморандумі про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання тепла та гарячої води у прийдешньому опалювальному сезоні, і Вінницька міська рада ці зобов'язання виконує.

Водночас, зазначив Моргунов, вінницькі самоврядці розраховували, що згідно з меморандумами, держава компенсує підприємствам ТКЕ різницю у тарифах, яка накопичувалась з 2016 року.

«Для Вінниці, а саме підприємства «Вінницяміськтеплоенерго», ця заборгованість становить понад 462 млн грн. Фактично це половина бюджету розвитку міста. Проте наразі, відповідно до Методики визначення заборгованості з різниці в тарифах, затвердженої урядовою Постановою №977, за висновком Держаудитслужби, - йдеться лише про 70 млн грн з цієї суми. У такій ситуації й інші міста з централізованим теплопостачанням», - повідомив міський голова.

Моргунов наголосив, що міська рада наполягає на перегляді умов відшкодування урядом різниці в тарифах на тепло і гарячу воду у повному обсязі. На його думку, це дозволить теплопостачальним підприємствам громад стабільно розраховуватись за паливо з НАК «Нафтогаз», надавати якісні послуги споживачам та проводити модернізацію теплового господарства.

Як повідомлялось, 15 грудня 2021 року Кабмін затвердив Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах на тепло. Для цього у Державному бюджеті передбачено майже 27 млрд грн. Гроші мають бути спрямовані на зазначені потреби вже в цьому році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-