У Франківську планують відкрити музей Євгена Коновальця

У Франківську планують відкрити музей Євгена Коновальця

Укрінформ
В Івано-Франківську у 2022 році відкриють Громадський музей Євгена Коновальця. Уже зібрані пам’ятні експонати, які нагадують про діяльність Голови Проводу ОУН.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив директор Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби імені Степана Бандери, історик Ярослав Коретчук.

«Маю сподівання, що у 2022 році відкриємо на Січових Стрільців в Івано-Франківську Громадський музей Євгена Коновальця. Звичайно, серед експонатів немає особистих речей Євгена Коновальця, але ми вже маємо речі, які вшановують його пам’ять і є згадкою про нього і його діяльність, а це - різноманітні видання, монети, листівки, конверти, нагороди, значки, стрічки з вінків, які були на могилі Коновальця», - зазначив в Коретчук.

Він зауважив, що на створення Громадського музею Євгена Коновальця небайдужі зібрали 73 тис. грн. Для завершення необхідних робіт необхідні ще 47 тис. грн. У приміщенні музею вже закінчили ремонтні роботи і встановлюють систему опалення.

За словами Коретчука, це буде другий у світі музей Провідника ОУН. Перший працює у селі Зашків на Львівщині, де він народився.

Євген Михайлович Коновалець (14 червня 1891, с. Зашків, нині Жовківський район, Львівська область, Україна — 23 травня 1938, Роттердам, Нідерланди) — полковник Армії УНР, командир Січових Стрільців, член Стрілецької Ради, командант УВО, голова Проводу українських націоналістів (1927), перший голова ОУН (з 1929), один із ідеологів українського націоналізму.

Поховано Коновальця на цвинтарі Кросвейк у Роттердамі. Могилу часто відвідують українці, тут відбуваються заходи пам'яті за участі українських дипломатів та військовиків.

3 лютого 2021 року на сайті офіційного інтернет-представництва Президента України з'явилася петиція про присвоєння Євгену Коновальцю звання «Герой України», яка не набрала достатньої кількості голосів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-