В Україні запроваджують інноваційну методику для виявлення стійких форм туберкульозу

В Україні запроваджують інноваційну методику для виявлення стійких форм туберкульозу

Укрінформ
В Україні застосовуватимуть інноваційну методику для виявлення антибіотикорезистентного туберкульозу, завдяки якій діагностика відбуватиметься майже у 500 разів швидше.

Про це повідомляє Центр громадського здоров'я, передає Укрінформ.

"Із січня 2022 року в Україні будуть майже в 500 разів швидше діагностувати стійкий до ліків туберкульоз – термін отримання результатів тестування на медикаментозну чутливість до протитуберкульозних препаратів скоротиться з 30 днів до 90 хвилин", - йдеться у повідомленні.

Як зазначили в ЦГЗ, у грудні 2021 року в межах реалізації гранту Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією Україна отримала 500 картриджів Xpert MTB/XDR для виявлення ДНК мікобактерій туберкульозу з широкою медикаментозною резистентністю, що виконується на оновлених, оснащених 10-кольоровими модулями системах GeneXpert.

За словами лабораторного фахівця ЦГЗ Наталії Кампос-Родрігес, це інноваційне тестування являє собою діагностичний тест in vitro (проводиться поза живим організмом), у якому використовується полімеразна ланцюгова реакція (ПЛР) у реальному часі.

У ЦГЗ поінформували, що вже проведено апробацію нового методу діагностики туберкульозу, розрахунок річної потреби у картриджах Xpert MTB/XDR, які внесено в номенклатуру для закупівлі коштом держбюджету, та 10-канальних системах GeneXpert.

Окрім того, оновлено алгоритм діагностики туберкульозу, де передбачено використання генотипового тестування медикаментозної чутливості з використанням картриджів XDR.

Як повідомляв Укрінформ, з 1 січня 2022 року заклади охорони здоров’я, які надають стаціонарну медичну допомогу, розпочнуть ведення обліку загального споживання антимікробних препаратів із груп спостереження та резерву протягом року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-