Пам'ять загиблих героїв вшанували на місці бою під Крутами

Пам'ять загиблих героїв вшанували на місці бою під Крутами

Фото
Укрінформ
На мітингу, який пройшов 29 січня на місці легендарного бою під Крутами в Чернігівській області, промовці говорили як про зовнішнього, так і внутрішнього ворога, а також необхідність консолідувати зусилля задля опору загрозам з боку північного сусіда.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко.

"Лейтмотивом виступів і офіційних осіб - представників органів державної влади, і політичних діячів були слова про необхідність консолідації задля опору зовнішньому ворогу, як і понад 100 років тому. Окрім того, промовці згадували не менш підступних внутрішніх ворогів, як то корупція, наприклад, байдужість людей, які вважають, що захист України - це не їхня війна, і її можна десь пересидіти", - розповів Бутко.

За його словами, на офіційному мітингу біля пам’ятника Героям Крут виступали голова Чернігівської ОДА В’ячеслав Чаус, заступник голови Інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак, лідер Народного руху України Андрій Корнат, представник Міноборони та інші. Захід проходив за сценарієм, який включав мистецьку патріотичну композицію, покладання квітів до пам’ятника, заупокійну літію, хвилину мовчання, військовий салют і завершився урочистим маршем військовослужбовців та курсантів військових навчальних закладів.

"На мою особисту думку, в цьому році вшанування пам’яті Героїв Крут пройшло якось організованіше, люди були більш зібрані і якихось політичних спектаклів не було", - зауважив Бутко.

Він додав, що пам’ять Героїв Крут на місці бою вшанувало більше тисячі людей, в основному з Чернігівщини та Київщини. Після офіційного заходу вони все прибували й прибували і проводили свої окремі мітинги. Як завжди був відкритий музей, у якому проводилися екскурсії.

Урочисті заходи, присвячені 104-й річниці бою під Крутами, проходили на території меморіального комплексу «Пам'яті Героїв Крут» біля села Пам'ятне Крутівської сільської територіальної громади.

Крути — боротьба за майбутнє / Фото: Чернігівська ОДА

Читайте також: Архівісти встановили, що серед учасників бою під Крутами було двоє тернополян

Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року. В історію увійшов як бій, що стримав стрімкий наступ більшовицького війська на Київ і дозволив уряду УНР вперше за понад 150 років (з часів скасування Гетьманства) добитися визнання України на міжнародному рівні і укласти Брестський мирний договір.

На захист молодої Української держави біля станції Крути стали понад 500 курсантів Київської військової школи ім. Б. Хмельницького, представників вільного козацтва та студентства, озброєних 16 кулеметами та однією гарматою. Очолювані сотником Аверкієм Гончаренком, вони вступили у нерівний бій із майже 4-тисячним підрозділом російської армії під командуванням Михайла Муравйова, яка мала у своєму розпорядженні бронепоїзд та артилерію. Бій тривав 5 годин.

Після бою українські війська організовано відступили зі станції Крути. Однак 27 студентів та гімназистів — одна чота - під час відступу потрапили у полон і наступного дня були розстріляні.

Тіла загиблих студентів і гімназистів з-під Крут були перевезені до Києва, де 19 березня 1918 року урочисто поховані на Аскольдовій могилі.

У сучасній Україні бій під Крутами є символом жертовної боротьби українського народу за свободу і незалежність своєї держави, а пам'ять його героїв щороку вшановується на високому рівні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-