У Тернополі відзначили річницю Листопадового чину

У Тернополі відзначили річницю Листопадового чину

Фото
Укрінформ
У Тенополі відзначили річницю Листопадового чину - повстання січових стрільців, яке створило передумови для підписання у акту Злуки Західноукраїнської Народної Республіки з Українською Народною Республікою.

Про це повідомляє Тернопільська ОВА, передає Укрінформ.

"У Тернополі з нагоди річниці проголошення ЗУНР на Микулинецькому кладовищі всечесні отці відслужили панахиду, а представники влади та громадськості поклали квіти до могил Січових стрільців", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що цей день був доленосним у створенні незалежної української держави початку ХХ століття. Він має назву «Листопадового чину», «Листопадового зриву».

У Тернополі відзначили річницю Листопадового чину / Фото: Тернопільська ОВА

Окрім того, це ще й 104-річниця із дня створення ЗУНР. Саме 1 листопада українські стрільці у Львові взяли владу в свої руки, підняли синьо-жовтий прапор. Тоді потужна хвиля національної революції прокотилась по всій Галичині.

Читайте також: Українці провели прибирання могил воїнів УНР у Любліні

Першого листопада 1918 року синьо-жовтий прапор замайорів і над Тернополем. Після окупації Львова місто фактично перетворилось на другу столицю ЗУНР. Тут певний час знаходився уряд новоствореної держави. Він засідав у приміщенні недіючої гімназії(нині - ЗОШ № 4 у центрі Тернополя).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-