У громаді на Кіровоградщині вперше за 30 років запрацювала пекарня
Загалом до кооперативу входять четверо осіб, але ініціаторами створення підприємства були Галина та Олександр Кущові - місцеві фермери.
Ідея виникла понад три роки тому та реалізовувалася за програмою DOBRE від американського фонду USAID. 4 мільйони гривень вклав у виробництво кооператив та 2 мільйони - DOBRE.
Пекарня, яка була у громаді, закрилася понад 30 років тому, наразі не залишилося навіть будівлі, тому саме цей напрямок виробництва захотіли відродити у громаді.
«Зараз ми печемо хліб декількох різновидів та здобу. У майбутньому плануємо відкрити також лінію з виробництва макаронних виробів. У нас повний цикл виробництва - ми хочемо вирощувати зерно, переробляти його, далі - випікати хліб, з висівок робити екопосуд. У нас є з чого виробляти. Випічку продаємо у магазинах Дмитрівки та у сусідні села, зараз шукаємо збут. Можемо випікати до 1500 хлібин на добу, але зараз є сенс робити лише пару сотень. Шукаємо свою родзинку, щоб у нас був особливий дмитрівський хліб. Випікаємо повністю з натуральної сировини, без хімічних домішок», - розповіла Галина Кущова.
У громаді на Кіровоградщині вперше за 30 років запрацювала пекарня / Фото: Мирослава Липа, Укрінформ
Експерт з економічного розвитку програми DOBRE Віталій Юрків поінформував, що програма фінансується агентством США з міжнародного розвитку - USAID, працює з 2016 року. Програма була з бюджетом 50 млн дол. США, торік фінансування збільшили, програму продовжили на три роки - до вересня 2025.
Представники DOBRE працюють з територіальними громадами та допомагають органам місцевого самоврядування бути успішнішими в управлінні місцевими ресурсами для покращення надання послуг, розвитку місцевої економіки та поліпшення життя мешканців громади. Громади-партнери отримують технічну і консультаційну допомогу, частково фінансуються деякі пріоритетні проєкти громад.