Три громади презентували успішні практики використання відновлювальних джерел енергії - U-LEAD

Три громади презентували успішні практики використання відновлювальних джерел енергії - U-LEAD

Укрінформ
Громади з Херсонщини, Хмельниччини та Закарпаття ознайомили представників інших громад із практичними кейсами формування енергетичної незалежності та використання відновлювальних джерел енергії.

Як передає Укрінформ із посиланням на сайт U-LEAD, це відбулося у межах заходу «Сонце, солома й енергетична верба: як громади підвищують енергетичну безпеку за підтримки U-LEAD?».

“U-LEAD, крім великого навчального компоненту, пропонує громадам локальні субсидії на реалізацію своїх ідей у різних сферах. Сьогодні три громади презентують модельні успішні практики, які можуть застосовуватися іншими. Сподіваюся, що цей захід допоміг одним громадам переконатися, що вони на правильному шляху, а іншим - замислитися про використання сучасних відновлювальних джерел енергії", - зазначила заступниця директора Програми Олена Томнюк.

Проєкт “Вирощування енергетичних культур як складова енергонезалежності громад” реалізовувався Берездівською, Крупецькою та Ганнопільською громадами Хмельницької області у співпраці з ГО «Хмельницький енергетичний кластер». Головна мета - забезпечити громади біопаливом для власних потреб. Для цього у трьох громадах створили материнські плантації енергетичної верби і тополі.

Читайте також: Експерти U-LEAD: Одне із завдань громад – зрозуміти, хто є розпорядником водних ресурсів

Використовували території, які не підходять для сільського господарства. На трьох ділянках загальною площею 6 га висадили понад 100 тисяч саджанців енергетичних культур, які стануть розсадою для майбутніх промислових плантацій. Очікується, що перехід на біомасу скоротить витрати громад на опалення комунальних закладів на 30-50%.

Сонячну енергію "приручили" в Дубівській громаді із Закарпаття. На даху будівлі селищної ради встановили сонячну електростанцію потужністю 10кВТ, що заощадило витрати установи на енергоресурси на 66 тисяч гривень. Крім того, у рамках проєкту тут розробили програму підвищення енергонезалежності до 2027 року, впровадили систему енергоменеджменту та енергомоніторингу. Проєкт реалізовували ГО «Екосфера» та Дубівська селищна рада.

Попри бойові дії, що тривають, перетворювати солому в тепло навчилися в Бериславській громаді на Херсонщині. Тут ввели в експлуатацію лінію з виробництва паливних брикетів із використанням місцевої екосировини (соломи). Ініціатива впроваджується ГО "Бери і Слав" спільно з Бериславською міською військовою адміністрацією.

За словами заступниці начальника Бериславської МВА Олени Тихонової, громада пережила окупацію, постійно під обстрілами, у населених пунктах бракує газопостачання, а подекуди й електроенергії. "Пропозицію щодо цього проєкту від громадської організації ми прийняли з вдячністю. Єдине, про що хвилювалися, це де встановити цю установку, щоб її не пошкодили. Дуже дякуємо Програмі U-LEAD з підтримку", - зазначила вона.

Читайте також: U-LEAD та волонтери завершують відбудову двох шкіл на Київщині та Чернігівщині

Захід відбувся на базі регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Херсонській області. Учасники, а це понад 140 представників громад з усієї України, одержали відповіді та рекомендації практиків, обмінялися контактами для подальшого вивчення досвіду колег і впровадження проєктів із енергетичної безпеки на своїх територіях.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-