Артилерія, РСЗВ і керовані авіабомби: Соболевський розповів про безпекову ситуацію на Херсонщині

Артилерія, РСЗВ і керовані авіабомби: Соболевський розповів про безпекову ситуацію на Херсонщині

Укрінформ
Ворог використовує мешканців тимчасово окупованого лівобережжя Херсонщини як живий щит - військові РФ ховаються за житлові будинки, обстрілюючи правий берег, використовують КАБи, запускаючи їх поза зоною, де може працювати українська ППО.

Як передає Укрінформ, про це на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ заявив перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський.

«Складна безпекова ситуація. Останні навіть не дні, а тижні, дуже висока інтенсивність обстрілів. Причому ворог використовує артилерійські системи, РСЗВ, мінометні системи, скидає вибухівку з дронів. І все частіше використовує КАБи… Зараз кількість випадків, коли ворог застосовує саме ці боєприпаси, на жаль, значно збільшилася. Причому раніше по Херсону вони цією зброєю не працювали. Не було, наскільки я пам’ятаю, зафіксовано, щоб КАБами вони там по Острову відпрацьовували. Зараз маємо такі випадки», - сказав Соболевський.

Також, за його словами, збільшилася кількість застосування ворожих КАБів проти населених пунктів у Бериславському районі, зокрема, й по місту Берислав.

Соболевський нагадав, що у 31 населеному пункті на деокупованій території Рада оборони області вирішила застосувати такий захід як обов’язкова евакуація родин з дітьми. Він підкреслив, що це не примусова евакуація, проте сподівається, що такі родини виїдуть, адже ці населені пункти розташовані поруч з Дніпром і всі вони перебувають під обстрілами.

Читайте також: Росіяни обстріляли Антонівку на Херсонщині, поранена жінка

Соболевський розповів, що ще певний час ворог буде мати можливість підтримувати ту інтенсивність обстрілів, яка є зараз. Причому він додав, що Сили оборони роблять дуже велику роботу, щоб зменшити кількість цих обстрілів, контрбатарейна боротьба триває постійно, і під вогневим контролем Сили оборони тримають значну територію.

Але, як зазначив Соболевський, керовані авіаційні бомби ворог скидає у зоні з відносно безпечної для нього дистанції, не заходячи у зону дій нашої ППО.

За його словами, ворог дуже активно використовує українців, які залишаються на лівому березі в окупації, як живий щит. Військові РФ під’їжджають з «Градами» і стають поруч з житловими будинками, звідти здійснюючи обстріл. У таких випадках Сили оборони не можуть відповідати, адже дуже високий ризик того, що постраждають цивільні. Як зазначив Соболевський, саме з цим пов’язане звернення начальника ОВА до мешканців лівобережжя, який закликав людей на ТОТ, які живуть поруч з Дніпром, виїжджати з цієї зони.

Як повідомляв Укрінформ, на Раді оборони Херсонщини ухвалили рішення про обов’язкову евакуацію родин з дітьми з населених пунктів, які постійно обстрілює Росія - йдеться про 31 населений пункт. 

Влада Херсонщини закликає населення на ТОТ області покинути громади, що знаходяться на лінії вогню або евакуюватися на підконтрольну територію.

Війська РФ за добу випустили по Херсонщині понад 600 снарядів, здійснивши 109 обстрілів з мінометів, артилерії, "Градів", танків, БМП, авіації та БПЛА.

ЗСУ восени 2022 року визволили правобережну частину Херсонської області, зокрема місто Херсон. Частина області, розташована на лівому березі Дніпра, тимчасово захоплена російськими військами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-