Верещук - про гуманітарну ситуацію в Харкові: У разі потреби звернемося по допомогу до Польщі

Верещук - про гуманітарну ситуацію в Харкові: У разі потреби звернемося по допомогу до Польщі

Укрінформ
У разі погіршення ситуації у Харкові, поблизу якого точаться інтенсивні бої з російськими військами, Україна буде вимушена звернутися до Польщі з проханням про гуманітарну підтримку регіону.

Про це заявила в інтерв'ю PAP віцепрем'єр-міністерка України Ірина Верещук, передає Укрінформ.

Верещук, яка взяла участь у зустрічі з Економічною місією Польської агенції інвестицій і торгівлі (PAIH) в посольстві Польщі в Києві в четвер, розповіла, що нещодавно повернулася з Харкова. «Ситуація в місті залишається складною, але люди мене вразили. Харків доглянутий, чистий, люди зосереджені й всі розуміють завдання, які стоять перед ними. Муніципальна, обласна та військова влада в Харкові працює, і всі усвідомлюють виклики та відповідальність, які стоять перед ними», - повідомила вона.

За даними української влади, самому мегаполісу, розташованому приблизно за 40 км від кордону з Росією, наразі не загрожує захоплення. Віцепрем'єрка оцінила, що росіяни, які атакують поблизу кордону, мають на меті створити паніку серед населення.

Читайте також: На Харківщині росіяни намагаються розгорнути наступ у тил Сил оборони - Сирський

У розмові з PAP Верещук подякувала польському народу за підтримку з перших днів відкритого вторгнення Росії в її країну і сказала, що ця солідарність досі жива. «Ми дякуємо польському народу за те, що ми досі відчуваємо вашу підтримку. Водночас ми розраховуємо на те, що польський уряд матиме резерви на випадок необхідності, коли потрібні будуть швидкі дії на харківській ділянці», - закликала вона.

Урядовиця нагадала про польську допомогу на початку вторгнення російських військ в Україну та діяльність неурядових організацій і волонтерів, які тоді долучилися до забезпечення потреб українців, в тому числі в Харкові.

«Я прошу, щоб польський уряд відчув, як тоді, наскільки серйозною є нинішня ситуація. Попереду нас чекає важка зима, адже ворог зруйнував наші електростанції та теплоцентралі. Харків та інші міста потребують енергетичної підтримки та інших видів допомоги, а це місто-мільйонник з 500 тисячами біженців», - підкреслила вона.

Віцепрем'єр-міністр повідомила, що кількість біженців, які прямують до Харкова, збільшується через російські атаки, які відбуваються протягом останніх кількох днів. «Ці люди втратили все. Вони виїхали з-під обстрілів з Вовчанська, з інших місць, де вони втратили свої будинки, де була зруйнована інфраструктура. Вовчанськ майже повністю зруйнований. А це означає нову хвилю біженців, тобто, ще більше жінок з дітьми. І я буду вдячна, якщо Польща подивиться на ситуацію саме так», - наголосила Верещук.

Читайте також: На Харківщині затримали зрадника, який «зливав» росіянам позиції ППО

Як повідомлялося, з 10 травня російські сили наступають на українські позиції на півночі Харківської області. Сили оборони України провели контратакувальні заходи в районі Вовчанська Харківської області.

Пізно ввечері 16 травня Харків атакували ворожі дрони-камікадзе, у місті лунали вибухи. Є влучання в Основʼянському та Новобаварському районах.

Вночі 17 травня росіяни атакували Харків дронами і били із зенітно-ракетної системи С-300.

Фото: PAP/Vladyslav Musiienko

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-