Квіти замість ліків: як півонії рятують психіку

Квіти замість ліків: як півонії рятують психіку

Репортаж
Укрінформ
На півонієвому полі в Чернівецькій області провели психологічні вправи з перезавантаження для медиків і рятувальників

У селищі Глибока на Буковині розквітло найбільше в Україні півонієве поле. Оскільки травень був місяцем ментального здоров'я, тут паралельно вирішили проводити тренінги для емоційного перезавантаження. Днями психологи працювали з медиками та рятувальниками над емоційним перезавантаженням через професійне вигорання. Про те, чому важливо робити професійні паузи, звідки брати ресурс для роботи та як цьому сприяє природа – у репортажі Укрінформу.

ЗА ПЕРШІ ВИХІДНІ ПОЛЕ ВІДВІДАЛИ ТРИ ТИСЯЧІ ЛЮДЕЙ

Щоб дістатися до півонієвого поля на Буковині, потрібно проїхати близько 30 кілометрів від Чернівців у напрямку пункту пропуску «Порубне», що на українсько-румунському кордоні. У селі Опришени слід звернути праворуч і проїхати ще вісім кілометрів у напрямку селища Глибока. Більшість траси – в непоганому стані, а останній кілометр – гравійна дорога.

Цьогоріч півонієве поле відкрили для відвідувачів уже з 18 травня. Як розповідає співвласник поля Богдан Хмельницький, тут квітне 50 тисяч кущів півоній – понад 100 сортів.

- П'ять років тому ми висадили квіти на одному гектарі, а тепер площа поля – до 4,5 га. У 2022-му, на третій рік цвітіння, відкрили локацію для туристів, тоді її відвідали до восьми тисяч людей – здебільшого ВПО. Минулого року мали близько п'яти тисяч відвідувачів, а цьогоріч їхня кількість знову зростає, – каже він.

У середньому півонії квітнуть по вісім-десять днів. Оскільки висаджені ранні й пізні сорти квітів, відвідувачів на полі приймають упродовж трьох тижнів – цього року орієнтовно до 4–5 червня.

Психологиня благодійного фонду «Рокада» Ольга Юрценюк розповідає, що квіти, їхній запах і яскравий колір допомагають відновити психоемоційний стан людини, відволікають від негативних думок та загалом наповнюють життя простими радісними моментами.

Фото: Florium.ua
Фото: Florium.ua

- На цій прекрасній локації людина може навчитися відновлюватися. Ми хочемо передати знання, як зберегти психічне здоров’я у непростий час, як заземлятися, правильно дихати, відволіктися від негативних думок і переключатися. Спілкуємося з рятувальниками та медиками – люди цих професій схильні до професійного вигорання, – пояснює психологиня.

ЗВІДКИ БРАТИ РЕСУРС?

Пані Ольга каже, що найпростіший спосіб відволіктися від поганих думок – заземлення.

- У нас є п’ять аналізаторів: зоровий, слуховий, нюховий, смаковий і тактильний. Коли треба подолати стрес, їх слід «увімкнути». Знайдіть п'ять предметів та назвіть їх уголос, понюхайте і спробуйте відчути чотири аромати, сфокусуйтесь на трьох звуках, спробуйте на смак рідину і харчі. І щось хоча б одне відчуйте на дотик – приміром, те, на чому сидите. Таким чином, перемикаючи всі аналізатори, ми змінюємо наші думки й маємо змогу подивитися на ситуацію трохи по-іншому, – каже Ольга Юрценюк.

За словами психологині, найчастіше на тренінгах люди запитують, як позбутися хронічної втоми, де знайти ресурси. Фахівчиня каже, що можна створити «карту ресурсів» та пояснює, як це зробити. Отже, листок паперу слід поділити на три колонки. У першій записуємо ті речі та активності, які приносили нам задоволення раніше, починаючи з дитинства. У другу колонку –  те, що тішить зараз (як зауважує психологиня, ця колонка зазвичай найкоротша). І у третій колонці фіксуємо, що могло би приносити задоволення вам або зумовлює таку реакцію в інших людей. А далі потрібно намагатися наповнювати колонку, що стосується сьогодення. Додавати до неї, на перший погляд, щось незначне: прочитану книгу, фільм, приємну музику, відпочинок на природі або відвідування того ж квіткового поля.

Директорка Чернівецької міської поліклініки №1 Марія Мельничук каже, що подібні заходи корисні як індивідуально для лікаря чи медсестри, так і загалом для колективу. До того ж квіти, музика, дозвілля на свіжому повітрі позитивно впливають на загальний стан здоров’я людини. Наприклад, минулого року колектив чернівецької поліклініки на День медика піднімався на Говерлу, а цього року вирішили поїхати на півонієве поле.

- Медики найчастіше стикаються з людським болем, у них нерідко трапляється професійне вигорання. До наших установ рідко звертаються здорові, усміхнені люди. Ми бачимо, що наші медпрацівники потребують розвантаження, позитивних емоцій. Ми приїхали, щоб набратися сил, отримати заряд бадьорості, мабуть, на місяці роботи, – додає медикиня.

Фото: Florium.ua
Фото: Florium.ua

За день захід із поліпшення ментального здоров'я відвідали більше ніж сотня медиків та рятувальників Буковини.

- Наука стверджує, що споглядання краси робить людину сильнішою, відновлює внутрішні ресурси. Оскільки цього року півонієве поле розквітло раніше, а травень є місяцем обізнаності про ментальне здоров’я, ми вирішили присвятити свої заходи цій тематиці. Адже варто підсилювати тих, хто допомагає іншим бути сильними. Так ми змінюємо світ на кращий. Люди приїхали зі своїми сім’ями. Ми хотіли, щоб вони були задоволені, щасливі, – каже Олена Рєпіна, співорганізаторка заходів соціального спрямування на півонієвому полі.

Для відвідувачів також влаштували фотосесії. Раніше їх тут проводили для військових і їхніх родин. Олена Рєпіна пригадує, що минулорічна фотосесія для воїнів на полі пройшла дуже успішно – бійці з радістю фотографувалися з прапором посеред квітів.

Нову зустріч із військовими та їхніми родинами планують провести на півонієвому полі 2 червня. Організатори розповідатимуть про письменника, громадського діяча 19 сторіччя Юрія Федьковича, який зміг реалізувати себе після 10 років в армії. А ще тут заплановані заходи до Дня захисту дітей.

Віталій Олійник, Чернівці
Фото автора та Florium.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-