Прорив росіян на Харківщині: ДБР вивчає секретні документи, допитали понад 100 людей

Прорив росіян на Харківщині: ДБР вивчає секретні документи, допитали понад 100 людей

Укрінформ
Вище військове керівництво країни сприяє розслідуванню справи про прорив російських військ у Харківській області, для встановлення винних необхідно вивчити секретні документи.

Про це сказав перший заступник директора Державного бюро розслідувань (ДБР) Олександр Удовиченко в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна», передає Укрінформ.

Він наголосив, що для встановлення істини у справі прориву окупантів у Харківській області слідчим та експертам необхідно дослідити масу документів.

«Усі ці документи секретні. Що це за собою тягне? Ускладнену процедуру їх вилучення, отримання, доступу до документів слідчих та експертів. Цих документів дуже багато, вони специфічні, зберігаються в різних місцях, а деякі банально неможливо вилучити, тому що зараз вони використовуються - без них можуть бути паралізовані якісь процеси на лінії фронту», - розповів Удовиченко.

За словами першого заступника директора ДБР, наразі у справі допитано 104 особи.

«Це військове керівництво, бійці, які безпосередньо перебували на полі бою, багато інших людей. Деяких допитували по три-чотири рази», - уточнив він.

Відповідаючи на уточнювальне запитання, чи означає первісна поява інформації про кримінальне провадження з посиланням на реєстр судових рішень, а не на ДБР, бажання приховати сам факт розслідування, Удовиченко сказав: «Рішення в реєстрі судових рішень можна просто закрити. Це раз. По-друге, реєстр - хороший інструмент подання меседжу суспільству - будь ласка, читайте, ми не приховуємо, розслідуємо. Якщо ми не закривали це рішення суду, це означає, що і не приховували факт кримінального провадження».

Перший заступник директора ДБР запевнив, що справу буде розслідувано об'єктивно в найкоротші терміни.

Читайте також: У ДБР розповіли про розслідування прориву росіян на Харківщині

«Актуальність і важливість справи очевидна. Щотижня керівництво того чи іншого правоохоронного органу виїжджає на місце, щоб тримати на контролі перебіг розслідування. Я як організатор слідчого процесу дуже вдячний головнокомандувачу - він сприяє розслідуванню, зацікавлений у тому, щоб ми розібралися», - наголосив Удовиченко.

Він звернув увагу на те, що за законом, якщо постанову суду про тимчасовий доступ не виконують, то слідчі мають право прийти з обшуком. «Давайте змоделюємо ситуацію: обшук на режимному військовому об'єкті під час війни. Це вже занадто», - додав він.

«Отже, упевнений, що якби не було волі, бажання встановити істину, то була б маса відмовок, щоб не давати нам документи. Повна відкритість і сприяння допомагають у швидкості розслідування», - наголосив перший заступник директора ДБР.

Як повідомляв Укрінформ, 25 травня ДБР розпочало слідство у справі про прорив ворога через державний кордон у Харківській області, у якій фігурують командири 125 окремої бригади тероборони.

За попередніми даними слідства, командування 125 бригади та підпорядкованих їй підрозділів, зокрема 415 окремого стрілецького батальйону, 23 механізованої бригади та 172 окремого стрілецького батальйону, не організувало належним чином оборону позицій на кордоні з РФ.

Також триває перевірка рівня забезпечення та укомплектування особовим складом частин ЗСУ, зведення фортифікаційних споруд, взаємодії між військовими підрозділами тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-