У Києві відкрили експозицію пам'яті загиблих під час війни дітей

У Києві відкрили експозицію пам'яті загиблих під час війни дітей

Фото, відео
Укрінформ
На території столичного Меморіального комплексу «Національний музей історії України у Другій світовій війні» відкрилась експозиція, посвячена загиблим під час війни Росії проти України дітям.

Про це у Телеграмі повідомила дружина Президента Олена Зеленська, передає Укрінформ.

«Кожна людина пише свою, унікальну книгу життя. Але 550 українських дітей так і не допишуть цю книгу, бо їхні життя відібрали російські загарбники під час повномасштабного вторгнення. Експозиція, яка відкрилася сьогодні на території Меморіального комплексу «Національний музей історії України у Другій світовій війні», передає це відчуття обірваних життів саме так – книжками: обпаленими, розстріляними, понівеченими», – зазначила перша леді.

За її словами, експозиція приурочена до Міжнародного дня безневинних дітей – жертв агресії, який відзначають у всьому світі 4 червня.

«Ми в Україні завжди давали собі слово, що наші жертви ніколи не стануть статистикою, не будуть «просто цифрами». Однак деякі цифри все ж важливі, бо вони промовисто свідчать про те, що буває, коли світ зволікає з підтримкою. Адже українські діти почали гинути ще в результаті перших російських нападів – із 2014 року. Загалом за 10 років російської агресії в Україні обірвалося майже 800 дитячих життів…», – зазначила Зеленська.

Читайте також: В Одесі у пам'ять про вбитих Росією дітей висадили алею сакур

Вона закликала міжнародну спільноту допомогти врятувати дітей. 

«Ми не можемо вимірювати ціну їхніх життів вартістю ППО. Нашим дітям потрібен порятунок. Цей порятунок – захищене небо. Цей порятунок – покарання для їхніх убивць. Цей порятунок – визволення з російського полону 19 тисяч викрадених дітей. Цей порятунок – зупинення агресії. Щоб страшний лічильник обірваних життів зупинився», – заявила перша леді.


 
Читайте також: У Львові в пам’ять про загиблих дітей прикрасили дзвіночками інсталяцію «Ангел»

У відкритті експозиції взяли участь міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, уповноважена Президента з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук, координаторка системи ООН в Україні, гуманітарна координаторка Деніз Браун та інші представники міжнародних організацій, очільники й представники агенцій ООН в Україні, посли та урядовці.

Як повідомляв Укрінформ, російські війська від початку повномасштабної війни в Україні вбили 551 дитину і ще щонайменше 1366 дітям завдали поранень.

4 червня відзначається День вшанування пам’яті дітей які загинули внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України, а також Міжнародний день невинних дітей — жертв агресії.

Фото: Телеграм / Олена Зеленська

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-